Sverige
11 januari 2023 17:36
Ridsportplus

Rättegången mot ridsportfamiljen har börjat

Dödsfall blir rättssakI dag inleddes rättegången mot familjehemmet med anknytning till ridsporten, där en 15-årig flicka dog för snart elva år sedan, och de biologiska föräldrarna vill utkräva ansvar.

Rättegången mot ridsportfamiljen har börjat
Rättegången i Lunds tingsrätt har inletts. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den första rättegångsdagen handlade till stor del om att de biologiska föräldrarnas advokat redogjorde för den sidans inställning, bland annat att fosterföräldrarna varit likgiltiga inför flickans död och därmed ställs till svars för dråp. De biologiska föräldrarna vill också ha skadestånd på 300 000 kronor vardera.
    Det rapporterar Ystads Allehanda som bevakat förhandlingarna.

    – Detta kommer att handla om hur en fullt frisk flicka kunde dö för att hon inte fick vård, sade advokaten Monica Crusner enligt Ystads Allehandas rapportering.

    De tilltalade fosterföräldrarna förnekade att något brott begåtts.

    – Paret har tagit emot barn i flera år på gården. Flera rum är inredda för barnen som bott hos dem, sade Jonas Carlsson, advokat till mannen i familjehemmet, som också sa att den 15-åriga flickan hade placerats i hemmet efter att det inte fungerat på två andra hem, och att man valde detta hem för att här fanns rätt kunskap.

    – Man levde som en familj i hemmet. I det perspektivet måste man se detta. Föräldrarna var inte passiva i förhållande till flickans sjukdom, och alla symptom tydde på att flickan hade körtelfeber, sade Sophia Nottehed, försvarare till fosterhemsmamman som också har olika uppdrag inom ridsporten.

    Ett 20-tal personer följde den första dagen av rättegången, rapporterar Ystads Allehanda. Rättegången pågår i totalt åtta dagar och fortsätter i nästa vecka.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden