Träningstips
6 juli 15:04
Ridsportplus

Albert Voorn: ”Begränsa inte hästen”

TräningsfilosofiHan har vunnit olympiskt silver och är en uppskattad tränare som kommer regelbundet till Sverige, där han har en trogen skara elever. Albert Voorns filosofi är att låta hästarna arbeta på det sätt som är mest naturligt för varje individ.

Albert Voorn: ”Begränsa inte hästen”
Albert Voorn anser att ryttaren inte ska inkräkta för mycket på hästens naturliga sätt att röra sig. Däremot är gas, broms och styrning viktigt. Arkivbild: Lotta Bergman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är efter ett pass med några av de svenska eleverna som Ridsport sitter ner med Albert Voorn för en intervju. Han är mycket nöjd med dagens träning.

    – Jag mår fantastiskt efter ett sådant här pass. Ryttarna gör mig så stolt.

    Själv har han slutat rida, säger han, men det är en sanning med modifikation. Han är på plats iklädd såväl ridbyxor som välputsade stövlar.

    P: 2018-15
    Albert Voorn är 68 år och bor i Sevenum, Nederländerna. Han tog individuellt silver i hoppning vid OS i Sydney 2000 på hästen Lando. Var med i världscupfinalerna i Göteborg 1984 och 1995, samt i Tampa i Florida 1989. Arkivbild: Lotta Bergman

    – Jag sitter bara till häst när jag vill visa något. Under de här tre dagarna hade vi en häst som hade några problem första dagen, den var lite exalterad. Då föreslog jag att jag skulle rida den enskilt. I dag red ryttaren själv igen för att se om det hade blivit någon utveckling och det gick bra. Så i sådana här fall rider jag, men inte annars.

    Hästen i fokus

    Albert Voorn har ridit sedan han var tio år, det blir många år i sadeln och många år som tränare. Han har ett system där hästens förutsättningar är i absolut fokus.

    – Vad jag koncentrerar mig på är att bromsen, gasen och styrningen fungerar väldigt bra. Hur hästen rör sig är helt upp till den. Om du ser på hopphästar i dag, så är de väldigt olika byggda. En del bär huvudet högt och andra går lägre och rundare, men det är jag inget jag frågar efter, förklarar han och utvecklar vidare:

    – Då inkräktar ryttaren för mycket på hästens naturliga sätt att röra sig. Det skapar fysiska problem för hästen och det vill jag undvika så mycket som möjligt. I slutändan är det som så att när vi låter hopphästen gå på ett sätt som är lättast för den är chansen för ett bra resultat så mycket större. Då begränsar vi dem inte i deras naturliga sätt att röra sig.

    Fakta

    Ridtips

    Albert Voorn låter ryttarna galoppera fram på volt med tygeln i EN hand, den yttre. 

    ”Med tygeln i en hand sitter du rakare och din skänkel klämmer inte. Hästen går i det tempo du ber om och du kan lämna den i fred.”

    Ian Millar betydelsefull

    Albert Voorn förklarar att han som tävlingsryttare ofta fick ta sig an hästar som andra ryttare haft problem med. 

    – Jag blev tvungen att göra något annorlunda, säger han.

    Han berättar om en häst som han visserligen var framgångsrik med, men inte på ett sätt som han var nöjd med.

    – Det var för svårt för hästen, men jag hade begränsat med information om hur jag skulle hantera det.

    Som ryttare på internationell toppnivå rörde han sig bland världsryttare och just vid den här tiden var kanadensaren Ian Millar och Big Ben ett framgångsrikt ekipage.

    – Big Ben hoppade på ett sätt som jag såg kanske kunde passa min häst. Så när Ian var i Nederländerna frågade jag om han kunde komma till mig. Han kom och vi jobbade min häst under en eftermiddag. Den mannen förändrade mitt liv. 

    Voorn förklarar hur han fram till dess hade tänkt på ett visst sätt när det gällde ridningen.

    – Vi spenderade två timmar tillsammans, red, tränade och han förklarade. Innan tänkte jag svart och han fick mig att tänka vitt. 

    – Det jag hade var min öppenhet för att ta in andras sätt att jobba med hästar. Även om jag var framgångsrik i det system jag hade, såg jag att man kunde nå framgång med en metod som var helt tvärtom. Ian förklarade och visade hur mycket lättare det kan vara. Den mannen förändrade mitt liv, det var fantastiskt och jag är så tacksam för det.

    Fakta

    Albert Voorn om 5 saker för att ”rädda” ridsporten

    1 Ändra bilden
    Det finns en grupp människor som inte vill se hästar användas, oavsett hur. Vi kommer aldrig att kunna ändra vad de tycker. Men vi som proffs är ansvariga för att ändra bilden som ges. Rid annorlunda, gör annorlunda så att det inte finns grund för kritik.”

    2 Före rollkur 
    ”Rollkur har åsamkat sporten enorm skada. Vi måste sakta gå tillbaka till hur det var före rollkur för att rädda vår sport.”

    3 Vänlig mot hästen 
    ”Man kan ha ett vänligt förhållningssätt mot hästen och fortfarande vara strikt. Precis som du är när du uppfostrar ett barn.”

    4 Acceptans
    ”Vi får inte glömma att det är en sport där det finns så mycket okunskap även på högsta nivå. Det finns inget annat djur i världen som har en sådan acceptans som hästen för att göra det vi ber det om.”

    5 Hästfolk 
    ”Det sägs att det inte finns hästfolk längre, jag tror inte att hästfolk existerar. Det finns bara folk med hästar. Vi är alla människor med hästar som gör det vi tror är bäst.”

    Expandera

    Försök inte ändra hästen

    Det Albert Voorn lärde sig var att låta hästarna gå på det sätt som är naturligt för dem och att inte försöka ändra på det. Då ger man hästen de allra bästa förutsättningarna att klara av att göra det vi ber dem om. En metod som Albert Voorn tagit med in i tränarrollen.

    – När du tränar på det här sättet – säger han och syftar på att han under tre dagar tränar 18 ekipage av olika karaktär – då måste det fungera för alla hästar oavsett hur de är byggda. Idén för hur vi rider och tränar måste vara extremt flexibelt. Jag började med det här systemet 1988 och det har gett mig framgång, konstaterar han.

    Han menar att många proffsryttare missar att de som de undervisar ofta är amatörer.

    – Vi säger saker som vi vet fungerar, men som blir för svåra för dem att utföra. Vi måste göra det lättare för eleverna, så att de undan för undan kan utvecklas. 

    Bemöt eleverna rätt

    Även i mötet med ryttarna har Albert Voorn förändrat sitt sätt att vara, berättar han:

    – De jag tränar är inte alla stöpta i samma form. När jag tränar dem måste jag hitta ett sätt att nå dem, så att de gör som jag vill att de ska göra, säger han och utvecklar:

    – Du måste möta folk med en trevlig ton, lugn röst och ge beröm. Då ser du utveckling hos eleverna. Många instruktörer är strikta och pratar med hög röst, men vi har mest kvinnor här och de är mer känsliga än män, så jag har upplevt att de stänger igen. 

    Fakta

    Albert Voorn om King Edward

    ”När jag kommenterade VM för en tv-kanal frågade de mig vem jag trodde skulle vinna och mitt svar var King Edward. För mig är han den bäst presterande hästen och jag vill att den bästa hästen ska vinna. Sedan kan vad som helst hända, en bom kan falla eller något annat.

    Det är en exceptionell häst när han rids av en ryttare som ger honom rätt förutsättningar, så som Henrik von Eckermann gör. Han tillåter hästen att hoppa som han gör naturligt. Hade King Edward haft en ryttare på ryggen som försökt ändra hans sätt att hoppa – då hade han inte varit lika framgångsrik.”

    Expandera

    Att åka på träning med sin häst  kan vara ett stressmoment, inte lika nervöst som att tävla men snudd på.

    – Så när de kommer är de redan nervösa och de vill göra sitt bästa. Bit för bit måste jag få dem att känna sig bekväma för då kan de ta in vad jag säger. Jag gör det genom att tala normalt, vara lugn och inte bli arg – då kommer resultatet.

    Jostavanstraatenalbertvoorn
    Albert Voorn med sin nederländska elev, svårklassryttaren Josta van Straaten. Foto: Privat

    – Jag är 68 år och med ålder kommer erfarenhet. När man är yngre är man entusiastisk och vill göra mer än man kanske borde. I dag pratar jag en tredjedel så mycket som jag gjorde förr och det går så mycket bättre för mina elever.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 11/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym