Hoppning
28 februari 18:42
Ridsportplus

Anna Hästbacka startar eget i Sverige: ”Ett stort steg”

Ung i ridsporten UPPDATERAD 15.17Efter fem år som elev hos Rolf-Göran Bengtsson är Anna Hästbacka tillbaka på familjegården i Västerljung: Med sig hem från Tyskland har hon sin pojkvän, Bengtssons tidigare tävlingsryttare Thibaut Huyvaert, och stora planer för framtiden. "Vi är superladdade," säger 20-åringen som är nästa ryttare i Ridsports serie Ung i ridsporten.

Anna Hästbacka startar eget i Sverige: ”Ett stort steg”
Anna Hästbacka och hennes pojkvän Anna Hästbacka har startat eget i Sverige efter att ha varit baserade hos Rolf-Göran Bengtsson en tid. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

20-åriga hoppryttaren Anna Hästbacka började regelbundet åka till den svenske legendaren Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland redan som 15-åring. När pandemin slog till och resande fram och tillbaka inte fungerade stannade hon kvar och kombinerande träning med gymnasiestudier.

Jag har framförallt lärt mig hur viktigt det är att ha en bra plan med varje häst.

Anna Hästbacka.

Nu är hon tillbaka på familjegården i Västerljung, ungefär en timmes bilresa söderut från Stockholm.

Med sig hem har hon sin pojkvän, belgiske hoppryttaren Thibaut Huyvaert som närmast kommer från arbete som tävlingsryttare hos Rolf-Göran Bengtsson, och stora planer som redan har dragits igång i form av parets gemensamma företag Double H-Sporthorses.

Hjälp av mamma

– Det är ett stort steg för oss båda att flytta från Rolf i Tyskland och hit, säger Anna Hästbacka.
– Men det blev lite mycket att både ha hästar i Tyskland där jag hade mellan två och fyra hästar, och så hade mamma och pappa en del hästar hemma på gården. Nu blir det mer samlat och koncentrerat. Vi kan också få hjälp av mamma [Johanna Hästbacka, reds anm] med dressyren och rida lektioner för henne då hon har tävlat högt i klasserna i dressyr, fortsätter Anna Hästbacka som bland annat har två ponny-EM .

Parets företagsidé är att utbilda, träna, tävla och sälja hopphästar. 25-årige Thibaut Huyvaert har mycket erfarenhet av att ta fram unghästar och har tävlat upp till och med 150-klasser. På meritlistan finns bland annat en femteplats i 5-årsfinalen på UVM förra året tillsammans med Davis 17 (HOLST val f 2017 e Diarado-Casall, uppf P Timm, äg Bengtsson & Helgstrand GmbH).

”Ett bra land”

– Jag ser fram mycket mot att driva egen verksamhet i Sverige. Det är ett bra land för ridsport, sporten är både stor och trevlig här. Men vi har också en del internationella samarbeten, bland annat i Belgien, säger han.

På gården finns bland annat ridhus, uteridbana, galoppbana, 28 boxar och gott om hagar för hästarna att gå ute i.

Annas föräldrar och yngre bror bor på gården där hennes tre tävlingshästar också finns: Esminka (KWPN sto f 2009 e Contador–Lincoln, uppf Olthof, äg Nokon stables AB), Ici Molga D (KWPN sto f 2013 e Denzel vt Meulenhof–Marius Claudius, uppf J. Zonnebeld, äg Nokon stables AB/Stina von der Esch) och Olanthe v/d Leeuwerkheide (BWP sto f 2014 e Balou du Rouet-Pommeau du Heup, uppf Evelien en Roel Voermans, äg Evelien en Roel Voermans).

Många lärdomar

De båda nyföretagarna tar med sig många lärdomar från tiden hos Rolf-Göran Bengtsson till Sverige.
– Jag har framförallt lärt mig hur viktigt det är att ha en bra plan med varje häst, att verkligen tänka igenom saker och ting för att undvika problem, säger Anna som brukar göra halvårsplaner för de hästar hon tränar.
– Jag har också förstått hur viktigt det är med allt runt omkring träning med foder och att hålla hästarna glada. Allt runtomkring måste hålla hög standard.

– Det är viktigt för unghästar att de tränas i sin egen i takt och att de får pauser för att processa och smälta vad de här lärt sig. En del behöver mer tid och det var kul och nyttigt att se hur Rolf verkligen gav hästarna den tid de behövde, fortsätter Thibaut Huyvaert.

Thibaut Huyvaert-anna Hästbacka 1 230214 Rt
Thibaut Huyvaert och Anna Hästbacka på väg från stallet till ridhuset. Foto: Roland Thunholm

”Ger allt”

– Jag ser hästarna som idrottare och att det gäller att få dem att vilja arbeta för dig. Då ger de också allt i på tävlingsbanan. Att variera arbetet med att till exempel rida ut är viktigt för att få en glad häst.

Har ni några orosmoln inför framtiden och det ni planerar att göra?
– Nej, vi är bara superglada över att få göra det här, säger Anna Hästbacka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden