Sverige
1 juni 2018 22:00
Ridsportplus

”Återfallsryttaren” om att satsa igen: ”Nu vill jag tänka på mig själv”

TillbakaDe struntar i vilande magmuskler och höftproteser – så fort barnen har flugit ut gör de comeback på hästryggen. Malena Falkner har skapat en samlingsplats för dessa ”återfallsryttare” på Facebook och här berättar hon mer om sin egen väg tillbaka upp på hästryggen.

”Återfallsryttaren” om att satsa igen: ”Nu vill jag tänka på mig själv”
Det var kärlek vid första ögonkastet för Malena Falkner och Califa. Allt tog sin början på Malenas 50-årsdag. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det skrivs och pratas mycket om ungdomar och de aktiva ryttarna. Men det finns en väldigt stor grupp engagerade ryttare som är lite äldre. Det är en grupp som ingen egentligen observerat tidigare, de som åter börjat rida när de passerat 40. Men sedan drygt ett år delar de sina erfarenheter, ber om råd, får uppmuntran och hejas på, allt via Facebooksidan ”Vi 50+ som tränar och tävlar dressyr”.

    Det var Malena Falkner som startade sidan, vilket Ridsport har berättat om innan.
    – Jag såg ett behov sedan jag gjort ett inlägg på en dressyrsida efter en egen framgång. Det var för ungefär ett år sedan och nu har vi 2 500 följare.
    – Jag har förstått att det är förvånansvärt många som tagit upp sin ridning igen efter långt uppehåll och som rider med proteser i knän, höfter och axlar eller har stelopererade ryggar. Engagemanget och fajter-andan är enorm.

    Du tog själv upp din ridningen efter långt uppehåll?
    – Ja, på 70-talet red jag på Sundby gård som drevs av Mats Mellberg och Eva–Karin Oscarsson. Det var en ponnyridskola och när jag blev tonåring blev jag för lång för ponny. Dessutom kom livet liksom emellan, så jag slutade rida.

    – 2001, minst 25 år senare, red min dotter Sara på ridskola på Gömmaregården  i Huddinge, och då blev jag sugen igen. Det fanns en vuxen nybörjargrupp men efter ett tag fick jag i stället rida i juniorgruppen. Sedan bildades en vuxengrupp och där ingick bland andra dressyrdomaren Eleonor Westin som jag fick många bra tips av.

    Hur kändes det när du kom upp i sadeln igen?
    – Jag hade fruktansvärd träningsvärk. Efter att jag fött två barn var magmusklerna inte som de skulle för ridning. Det tog fem dagar att bli av med värken efter varje ridpass. Det blev dock bättre när jag började rida två gånger i veckan.

    – Jag märkte också att jag blivit lite räddare, men framför allt mer försiktig. Jag gör inte dumdristiga saker utan tänker efter före all hantering av hästarna. Man har ju barn och familj att tänka på.

    Nu har du egen häst?
    – Det började med min 50-årsdag. Jag fick i present att rida tre lektioner på lusitanos för en portugis på Helmer Ridcenter. Efter tredje lektionen var jag helt frälst på lusitanos. Så jag kallade till familjeråd. Ett av barnen var redan utfluget, det andra på väg ut, och jag sa att nu hade jag varit en bra mamma i 20 år, nu ville jag tänka på mig själv.

    – Sagt och gjort, jag reste till Portugal för att leta häst. Redan andra dagen såg jag Califa och blev kär. Men han var bara fem år och hingst och jag skulle ha en trygg tanthäst, så jag fortsatte leta, även under en andra hästletar-tripp. Men i december 2012 anlände Califa (kastrerad) i alla fall hos mig och bor nu i ett kollektivstall.

    Du tävlar på Lätt A-nivå och ingår i din klubbs division 2-lag?
    – Ja, vi har gått till final i Stockholmsdistriktet, ungdomarna och jag. Jättekul.

    Men det har inte varit helt smärtfritt?
    – Ett slitet knä som behövdes bytas ut tvingade mig till sex månaders avsittning och förmodligen behöver jag snart byta det andra knät också.

    Ridsport
    Vännerna Malena och Califa ingår i klubbens division 2-lag. Foto: Roland Thunholm

    Det här med...

    …att börja rida igen som vuxen

    Hur? Många börjar på ridskola och inser då vilka muskler som behöver tränas upp igen. Främst mage, rygg och insidan av låren. Men väl i form igen köper många egen häst.

    Varför? Hästintresset går aldrig ur och engagemanget växer med åren. Det är inte ovanligt att vuxna ”återfallare” även börjar tävla på lätt nivå och de kan göra det prestigelöst. Det rids på allt från fjordingar via lusitanos till vanliga halvblod.

    Vilka? När barnen blivit vuxna är det dags att få tänka på sig själv. Ekonomin är ofta också lite bättre. Facebooksidan ”Vi 50+ som tränar och tävlar dressyr” avslöjar större försiktighet i hästhantering men också att proteser på olika delar av kroppen inte är några hinder.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden