Clinic
14 november 2018 12:20
Ridsportplus

Bildextra och bästa tipsen: Häng med till Peders fullsatta clinic

InspirationOS-tvåan och EM-vinnaren Peder Fredricson har hållit flera uppskattade clinics de senaste åren. Här bjuder vi på nytt på en av dem, från ett fullsatt Strömsholm. Missa inte träningstipsen och massor med inspiration - perfekt förkovran i tävlingsuppehållet som många gör med anledning av coronaviruset.

Bildextra och bästa tipsen: Häng med till Peders fullsatta clinic
Peder Fredricson, här med High Hope, höll clinic inför fullsatta läktare på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Över 1 400 personer bänkade sig i ridhuset på Strömsholm för clinicen med Peder Fredricson. Under några timmar stod ett konsekvent system och grundträning som ska leda till felfria rundor på banan i fokus. Under Peder Fredricsons clinic poängterar han flera gånger hur viktigt det är med ett system som omfattar i princip allt runt omkring både häst och ryttare.

    – Det handlar inte bara om mig utan också om min hästskötare, min hovslagare, vilket underlag jag har på ridbanan, allt det som bidrar till om ett system är bra eller inte, säger Peder.
    – Kommunikation med hela teamet är jätteviktigt, alla måste jobba mot samma mål. Har man byggt upp ett bra team ska man vara rädd om det.
    Kommunikation mellan ryttare och häst är alltid viktigt när Peder jobbar med hästarna.

    Ridsport
    Många ville se och lära av proffset. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Fälttävlansryttaren Anna Freskgård ägnade tisdagskvällen åt att kolla clinic. Arkivbild: Roland Thunholm
    Ridsport
    Alla blickar riktade mot manegen. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    ”Om hästen inte förstår vad den förväntas göra, vad vi vill att den ska göra, blir det svårt.” Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    So Precious var första häst ut. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Både häst och ryttare fick lugnt lära känna varandra litegrann. Foto: Roland Thunholm

    Innan han sitter upp på kvällens första häst, So Precious (sto f 11 e Diarado-Stakkato, äg Emma och Henrik Lillje), checkar han snabbt av utrustningen.
    – Jag tycker inte om att nosgrimmorna är för hårt spända. Jag kan inte tänka mig att det är så skönt. Samma sak med sadelgjorden, säger han.

    Hjälpa hästen

    Han skrittar och travar runt, avspänt utan något krav.  Peder poängterar att det är viktigt att alltid vara tydlig, konsekvent och hålla sig till sitt system.

    Jag tycker inte om att nosgrimmorna är för hårt spända. Jag kan inte tänka mig att det är så skönt.

    – Om hästen inte förstår vad den förväntas göra, vad vi vill att den ska göra, blir det svårt. Om vi inte kan lära oss hur hästen känner och hur den mår, kan vi inte heller hjälpa hästen att göra den där sista utvecklingen i karriären, säger han.

    Alltid ödmjuk

    Kvällens andra häst, High Hope (sto f 07 e Etrusco-Irco Mena äg Erik Kåbring) är het och Peder saktar därför av och börjar om i skritt.
    – Kan man inte göra det i galopp gör man det i trav. Och kan man inte göra det i trav gör man det i skritt. Ju högre gångart desto svårare, säger han.

    Ju högre gångart desto svårare.

    Han poängterar att han alltid är ödmjuk mot hästen och försöker respektera och vara positiv mot den. Att inse att man inte kommer någonstans, sitta av och släppa ut hästen i hagen istället behöver inte vara helt fel.
    – Så fort man känner att man fastnar måste man tänka – finns det något annat sätt som jag kan tala om för hästen hur den ska göra? säger Peder.

    Ridsport
    High Hope var het och Peder backade bandet innan han galopperade igen. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Det bjöds på en hel del språng under clinicen. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Clara Faut var nästa häst ut. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    ”Allt du gör i markarbetet är för att hästen ska få bättre språng inne på banan.” Foto: Roland Thunholm

    Hans eget system för träning på hemmaplan bygger på den riktiga uppgiften – tävling. Han visar i sadeln på Clara Faut (sto f 11 e Comme il faut-Corghano äg Innovation Group PA AB) hur han börjar med att hoppa ett hinder på banan och sedan lägger till ytterligare ett och så vidare.
    – Allt du gör i markarbetet är för att hästen ska få bättre språng inne på banan. Jag försöker göra träningen ganska likt som inne på banan och har samma system som när jag värmer upp på tävling, säger han.
    – Vi hoppar mycket bana hemma, för att vi vill träna på det som hästarna ska göra på tävling, så att hästarna kommer in i det systemet.

    Tips från Peder:

    • Inse dina styrkor och svagheter. ”Jag har en sak jag tycker är jättesvårt och det är att galoppera över bommar. Jag har alltid haft problem med det. Så kom jag på för några år sedan att det inte finns några bommar inne på banan, och då slutade jag öva på det. Och det har gått ganska bra ändå. Man måste inse vad man bör jobba på och inte.”
    • Var konsekvent. ”Det viktigaste med kommunikation är att man gör likadant varje dag. Att man inte krånglar till det, provar ett nytt system. För hästen kan det bli väldigt jobbigt med de där svängningarna.”
    • Gör det enkelt. ”Jag får ett enklare system för träning ju mer erfarenhet jag får. Förut gjorde jag mer grejer som jag trodde att jag behövde. Tanken med mitt system är att träna på det vi behöver för att få framgång.”
    • Titta på hästen från marken. ”Jag är borta mycket men jag har som rutin att jag direkt på måndagsmorgon tar ut hästen direkt från boxen på stallplanen. Telefonen är avstängd och så tittar jag på hästarna. Jag ser vilket intryck de ger. Vill den gå ut vet jag att den mår bra. Står med huvudet i hörnan och jag får gå in och hämta den vet jag att något kanske inte är 100 med den hästen.”
    • Träna dig själv. ”Det är ryttarens ansvar att hålla sin kropp i form. Jag tränar lite varje dag. Framför allt att din kropp är liksidig är viktigt. Det är en annan typ av sportsmän som kommer fram nu.”
    • Håll hästens vikt. ”Hästarna får inte vara överviktiga om de ska tävla på hög nivå. Det är lite som att styra ett fartyg, om de börjar bli tjocka är det svårt att bromsa det. Hästarna ska äta mycket hö. Jag brukar dra ner kraftfodret om de är hemma och tar det lugnt, reser eller går på tur.”
    • Ge hästen tid. ”Man får inte ha för bråttom. Ge hästen tid att slappna av. Ryttaren kanske själv börjar spänna musklerna, men tänk tvärtom – andas ut, dra tillbaka axlarna. Jag brukar blunda några steg, då får man en helt annan känsla.”
    • Halvhalter. ”Det är grunden till nästan allting. När man hoppar en 1,60-bana måste man kunna spänna fjädern. Mot hindret måste man känna att den sätter under sig, hittar balansen, och jag börjar med halvhalterna.”
    • Omvända halvhalter. ”Rid framåt några steg, ta det lite lugnt några steg. Då får jag fram mekaniken och påskjutet bakifrån.
    • Lär dig att samla hästen i lättsits. ”Det är väldigt få ryttare som kan det. De flesta vill sätta sig ner och göra det.”
    • Acceptera förutsättningarna. ”Du kan förbättra, men man måste också acceptera hur hästarna är och jobba utifrån de förutsättningar man har.”
    Ridsport
    Många passade på att fota när Peder passerade. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Boksignering hanns också med… Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    …innan mästaren skulle vidare mot nya äventyr. Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden