Veterinärt
25 maj 2020 17:08
Ridsportplus

Björn Berg forskar för fölens framtid

HovarI dagsläget finns inga riktlinjer för hur man använder korrigeringsskor till föl som fötts x-benta. Hovslagaren Björn Berg forskar för att ta fram en algoritm som ska underlätta för hovslagare.

Björn Berg forskar för fölens framtid
Att föl föds med felställda framben är inget ovanligt. X-bent fram är en av de vanligaste felställningarna Foto: Henrik Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hovslagaren Björn Berg jobbar just nu på att ta en Master i hovslageri vid Royal Veterinary College. Som avslutning gör han ett forskningsprojekt på carpus valgus, eller det som i folkmun kallas x-bent.
    – Det är kanske den vanligaste felställningen som föl föds med. Hovslagaren får försöka korrigera genom att verka, men det är inte alltid det går, säger Björn Berg.

    En annan metod att åtgärda felställningen är att limma fast en plastsko på fölets hov, som går inåt mot hästens mitt, för att korrigera benställningen.
    – Mitt projekt går ut på att beräkna hur stor den extensionen ska vara för att ge en tillräcklig kraftförflyttning inne i karpalleden, så att den överbelastade sidan slutar vara överbelastad.

    För att få fram svar måste flera parametrar mätas och man måste använda matematik.
    – Det finns ganska mycket forskning på fölben men att man räknat på det har jag inte sett. Vissa hovslagare som hör om projektet är frågande, ”ska man behöva hålla på med matematik nu också”, säger Björn Berg.
    – Men det är inte min tanke att man ska behöva räkna. Projektet syftar till att ge riktlinjer, sedan ska man titta på fölet: ”det är så här gammalt och har den här graden av felställning”, och veta hur skon ska se ut. Då är det inte så teoretiskt längre utan ganska hands on, man kan säga om det ska vara fem eller 20 millimeter.

    Bör korrigeras så fort som möjligt

    20200420_093637
    Björn Berg är hovslagare på Ale djurklinik och har bland annat tagit hand om hästarnas hovar på VM 2018. Han tar just nu sin master på Royal Veterinary College. Foto: Veronika Isaksson

    Fölkorrigeringsskorna ska helst sitta så kort tid som möjligt på fölen.
    – Det finns problem med att ha skor limmade på fölhovar för länge. Man håller emot utvecklingen av hoven och kan få en hopdragen hov som fungerar sämre. Syftet är att hitta det optimala utgångsläget så att det går så fort som möjligt att korrigera.

    Nu väntar Björn Berg på att årets föl ska komma, för att kunna återuppta förra årets mätningar.
    – Jag hoppas att vara klar med forskningen i slutet av året eller under nästa år.

    Men det betyder inte att forskardrömmarna tar slut.
    – Det är min våta dröm att doktorera inom hovslageri. Min idol Simon Curtis blev doktor i hovslageri vid 63 års ålder och han säger att han också bara är en vanlig hovslagare.

    Simon Curtis har i en av sina böcker sagt att de mediala utläggen, som går inåt mot fölets mitt för att få benen rakare, ska vara ”lagom stora”.
    – Det är väl ungefär det närmsta någon har kommit. Men hur mycket är lagom, det är det jag vill ta reda på, säger Björn Berg.

    Vill hjälpa hovslagarna – och hästarna

    Syftet med studien är i slutändan att hästarna ska må bättre.
    – Det finns ett antal hovslagare som håller på med hovkorrigering på hög nivå i Sverige, men det här gör jag för alla de andra stackars hovslagarna, dem vill jag hjälpa – och så hästarna så klart.

    Men, till sist — vad är orsaken till den här vanliga åkomman på föl?
    – Det finns ingen som har mer än kvalificerade gissningar när det gäller orsaken. Min gissning är att aveln gjort fölen större och större, och livmodern hänger inte med, fölen måste knöckla ihop sig för att få plats, säger Björn Berg.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden