Veterinärt
23 maj 2019 14:36
Ridsportplus

Massage och kiropraktik hjälper till att korrigera sneda fölben

Del 2Det är inte bara hovarna som bör korrigeras på ett föl med sneda ben – även musklerna behöver hjälp. Samarbete mellan hovslagare, massör och kiropraktor förbättrar chanserna till ett lyckat resultat.
– Kiropraktorn kan ibland behöva tejpa fölets ben, det har vi haft enormt mycket hjälp av, säger Rose-Marie Clark, som har arbetat med korrigering av sneda fölben i många år.

Massage och kiropraktik hjälper till att korrigera sneda fölben
Här har man använt både specialsko och tejpning för att korrigera fölets ben. Till höger får ett föl hjälp av hästmassören Marina Axelson-Callum. Foto: Rose-Marie Clark/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Korrigering av fölens ben har traditionellt handlat om att verka hovarna ofta och lite samt att ibland limma på en fölsko. I undantagsfall måste operation tillgripas. Nu har utvecklingen medfört att även andra metoder används.

Rose-Marie Clark, hovslagare sedan ungefär 40 år, har hållit på med korrigering av sneda fölben i 20 år och bland annat tagit fram en egen fölsko. Men under tiden har hon även lärt sig att det kan behövas fler yrkeskategorier inblandade än veterinär och hovslagare.

Numera har hon hjälp av både en kiropraktor och hästmassören Marina Axelson-Callum.
– Jag staplar lederna rätt och Marina tar hand om det muskulära.
– Kiropraktorn kan ibland behöva tejpa fölets ben, det har vi haft enormt mycket hjälp av.

Mycket i musklerna

På ett föl som är windswept, pekar fram- eller bakhovar parallellt åt samma håll. Då har det ena sidans ben utåt medan armbågen går inåt.

– Där sitter mycket av problemen i musklerna och då hjälper Marina till med massage.
– Jag når inte resultat utan insats från någon av dem. Så jobbar de i Australien till exempel, det behövs någon som tar hand om det muskulära också.

Ridsport
”De flesta stoägare förstår nu att de ska göra något och hålla koll på fölens benställning”, säger Rose-Marie Clark.

Rose-Marie Clark ser ett ökat intresse för korrigering av fölben och föreläser flitigt om detta.
– De flesta stoägare förstår nu att de ska göra något och hålla koll på fölens benställning. Många föl föds rätt men får varus eller valgus (benaxeln bruten utåt eller inåt) efter några veckor. Ballerinahov, då fölet går på tå, kan också uppkomma efter ett tag på grund av snabb tillväxt.

Fölmassage en utmaning

Hästmassören Marina Axelson-Callum har samarbetat med Rose-Marie Clark kring fölkorrigeringar i cirka 19 år. Genom massage kan hon få spänningar i fölets muskler att släppa. Att massera ett föl innebär andra utmaningar än massage på den vuxna hästen.

– Fölungar är explosiva och kan vara farliga om du inte vet vad du gör eller är uppmärksam. Är fölet ovant ska det stå bredvid mamman med massören på andra sidan. Fölungen måste få dia i pauser som den väljer själv.

Det är viktigt att följa upp massagen mellan tredje och åttonde veckan eftersom vissa avvikelser inte går att påverka strukturellt efter två månader, till exempel kotleder.

– Fölungens bröstmuskulatur, den som sitter mellan frambenen och vid bringan, ändras en del första halvåret så om fölet verkas för rakt kan den bli intåad som vuxen, eftersom bröstmuskulaturen vrider in frambenen.

Läs mer om ämnet.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 8/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden