Hästägartips
23 juni 2020 19:30
Ridsportplus

”Ofta kontaktas hovslagaren för sent”

HovarRose-Marie Clark är hovslagaren som brinner för föl. Hon menar att alla föl borde träffa hovslagaren tidigt, för att förebygga senare skador. Här hittar du Rose-Maries tips - bland annat om hur du på ett bra sätt lär fölet att få hovarna kratsade.

”Ofta kontaktas hovslagaren för sent”
Lär fölet tidigt att lyfta på hovarna, så att du kan hålla koll på dem. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När fölet är cirka två veckor gammalt bör man ta ut hovslagaren. Det menar Rose-Marie Clark, hovslagare med benkorrigering på föl som specialitet.
– Det finns så mycket man kan göra med väldigt små medel, så att hästen kommer på rätt fot med en gång. Även om du tycker att allt ser jättebra ut är det bra att göra en koll, säger Rose-Marie Clark.

Hon arbetar delvis på en hästklinik, som i år startar en fölcheck.
– Ofta gör man hästcheck men man kan även få en fölcheck. Gör man det från början vet man vad man har och det blir inte någon överraskning.

Konsulterar även via nätet

Rose-Marie Clark hinner inte träffa alla föl själv, så hon konsulterar även via nätet. Hon vill att alla hovslagare ska kunna hjälpa föl.
– Jag undervisar på hovslagarutbildningar samt håller föreläsningar i ämnet, jag tror att det gör att hovslagare känner att de kan ringa mig. Nu i coronapandemin är det många som använder video, det började jag med för fem år sedan.

Fakta

Håll utkik efter

  • Windswept: Benen är sneda framifrån eller bakifrån sett. Ena benet är hjulbent och det andra är kohasigt.
  •  X-benthet: Bruten benaxel, oftast i framknäet, så att hovarna står bredare än övre delen av benen.
  •  Veka böjsenor: Kotorna kan inte resas till normal vinkel, hästen är för svag i sina senor eller i sin muskulatur. Kan leda till att fölet går på kotans baksida med tån pekandes uppåt.
  •  Senkontraktur: Fölet står på tå. Kan leda till att fölet kotar över och går på kotornas framsida. Kan vara medfött eller förvärvat.
Rose-marie-clark1-180514-rt
Rose-Marie Clark Foto: Roland Thunholm

Rose-Marie Clark har skapat en särskild fölsko, som kan anpassas till olika storlekar och modeller av fölhovar.
– Anledningen till att jag gjorde skon handlar om att man som hovslagare måste ha många olika modeller och storlekar, och det blir väldigt dyrt.

Skon hjälper till på en gång

Det går att jobba med plast som man plastar på hoven, men det får inte samma effekt som en sko, enligt Rose-Marie Clark.
– En sko blir mer hjälp på en gång. Och när det gäller föl måste man göra åtgärder snabbt, helst i går. Ofta är det väldigt sent när hovslagare kontaktas.

En av de egenskaper med fölskon som Rose-Marie Clark är nöjd med är att skon kan utvidgas när den redan sitter på fölhoven.
– Om du limmar en fölsko på ett föl som är en vecka gammalt kan skon bara sitta på mellan två och fyra dagar eftersom hoven även växer på bredden. Du kan göra hoven jätteilla. Men den här skon kan vidgas. Inte i alla scenarier men i väldigt många. Det gör att man inte behöver köpa en ny sko, den växer med fölet.

Responsen på hennes sko har varit mycket positiv, berättar Rose-Marie Clark.
– De finns i USA, Australien och hela Europa.

Finns flera åkommor som många kan se själva

Vad är det då man kan åtgärda som hovslagare? Vanliga problem är windswept, där fölbenen ser ut att ha blåsts åt sidan, och x-ben. Det är åkommor som ganska många kan se och upptäcka.

Rose-marie-clrk4-180514-rt
Rose-Marie Clark har jobbat som hovslagare sedan tidigt 70-tal. Foto: Roland Thunholm

Men det finns också föl som föds med veka långa kotor och går på ballarna, något som inte alltid korrigeras. Då riskerar bland annat hasorna att skadas, något som kan leda till hälta samt andra problem längre fram som är svåra att se.
– Problemet kan växa bort men det sker på bekostnad av något annat.
– Man ska också se upp om fölet ställer sig på tå med frambenen som en ballerina, säger Rose-Marie Clark.

Fakta

Lär fölet att få hovarna kratsade

Folverkning1-180514-rt
Lär fölet tidigt att hantera hovarna. Foto: Roland Thunholm

Ha hjälp av någon som håller i fölet.

Stå bredvid fölet med armbågen intill hästen. Din hand ska följa frambenet.

Ta tag runt skenbenet och lyft.

Försök låsa fast hästens böjda framben mellan dina ben och knip tag med benen om kotan. Då blir det svårt för fölet att stegra sig.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden