Bakom Kulisserna
Blogg
Inbjudna gästbloggare delar med sig av sin vardag runt om i världen.
Bakom Kulisserna
25 november 2019 08:53

Gästbloggen: ”Vilken söndag det blev i Prag, ridsport när den är som bäst”

Gästbloggen: ”Vilken söndag det blev i Prag, ridsport när den är som bäst”
Ridsports gästbloggare Jenny Andersson summerar resan till Prag. Foto: Jenny Andersson

Wow!

Precis lagt mig i sängen i lastbilen efter att ha kört från Prag och ska nu försöka sova… lättare sagt än gjort! (vi sover strax utanför Berlin)

Vilken söndag det blev i Prag, ridsport när den är som bäst!

Det var ett revanschsuget gäng som kom till start idag för Shanghai Swans efter att både Peder och Daniel rivit något hinder för mycket i super grand prix fick de nu till det och stod som segare i Super league här i Prag. Det var verkligen inte klart förens sista ryttaren ridit i mål.

8f2a0b4e-c5cf-4c14-bf96-1c0b17560136
Bild på Shanghai Swans innan första omgången. Foto: Jenny Andersson

Det var så stora hinder och tekniskt svårt, allt låg på max höjd. Peder och favoriten Christian K var grymma som alltid. Den lilla hästen med en stor personlighet som älskar allt och alla bara han får godis. 🙂

62abb81c-4155-4a92-a281-c7ed0c2876d7
Bästa Christian K, fantastisk häst! Foto: Jenny Andersson

Magisk att få uppleva detta live!

Efter prisutdelning som var mäktig, var det bara att packa ihop allt. Innan vi ens hade kommit till stallet höll man på att köra ut underlaget både inne i arenan och i tältet vid uppstallningen. Full aktivitet överallt.

Fbe596cc-246f-4ad3-a10e-d5b37047a9b2
Stora, spektakulära hinder, tjeckiska flaggan som en vägg att rida emot. Foto: Jenny Andersson

Malin tog hand om hästarna och jag sköte det administrativa och körde fram lastbilen. Det gick smidigt att ta sig ut och efter att ha krånglat oss ut Prag, gick resan smidigt mot uppstallningen i Tyskland. Malin la sig och sov under resan och jag har sjungit för döva öron. 🙂

4c360b26-914f-4492-9f57-954cd7692c53
O2 arena, sån häftig atmosfär! Foto: Jenny Andersson

Nu ska jag också sova så att jag orkar med ett telefonmöte imorgon och köra hemåt.

Vi hörs och ses snart igen!


Bakom Kulisserna
5 augusti 16:53

Vloggextra: Häng med till årets ponny-EM i Polen

Vloggextra: Häng med till årets ponny-EM i Polen
Sverige har fulla lag i dressyr, hoppning och fälttävlan på årets ponny-EM. Foto: Sofia Bengtsberg

Den här veckan pågår ponny-EM i dressyr, hoppning och fälttävlan i polska Strzegom.

Sveriges landslagsledare i fälttävlan, Lena Bredberg, tar med Ridsports läsare bakom kulisserna, där ni får stifta bekantskap med såväl ryttare, som föräldrar och dedikerade supportrar.

I den här vloggen får ni bland annat höra blott 12-åriga dressyrryttaren Angelina Brink berätta om vad som fick hennes ponny Weber af Kongshöj att än en gång se spöken inne på banan. Hur lagkamraterna Ebba Lindholm och Ronja Kardos hanterar värmeböljan, ni möter också Moa Elofsson, som levererade en superritt i fälttävlansdressyren och som trimmats rejält av lagkamraten Selma Kvarnstrand.

Du får också höra hoppryttaren Ophelia Jenderholt summera dagens ritt och om hennes planer för det fortsatta mästerskapet. Dessutom får du höra hur de svenska supportrarna Elliott och Thom hanterar allt från värme till franska inviter.

Bakom kulissernabloggen rullar på hela helgen, har du några frågor? Ställ dem direkt till oss på Instagram, i kommentarsfälten eller i dm!

Intervju med Angelina Brink:


 

Intervju med Moa Elofsson och Selma Kvarnstrand:


 

Intervju med Ophelia Jenderholt. Här kan du läsa en längre intervju med Ophelia som Ridsport intervjuade i samband med GCT i Stockholm i juni i år.


Hör supportrarna och ponnyryttarna Elliot och Thor berätta om sina upplevelser av ponny-EM.

Bakom Kulisserna
8 mars 08:00

Bruksprovsdebutanten: ”Känns overkligt att det gick hela vägen”

Bruksprovsdebutanten: ”Känns overkligt att det gick hela vägen”
Brown Fellow har fått nosa lite på bocken på Lövsta. Foto: Lövsta stuteri

Nu har vi äntligen fått veta resultatet på årets bruksprov och Fellow blev godkänd på premierad nivå. Det känns helt overkligt att det gick hela vägen. Inte för att jag inte trodde att det skulle gå, för det gjorde jag, utan för att när man aldrig har lyckats med en sak förut så blir det extra stort att lyckas på första försöket.

Det är första gången jag visar en hingst på bruksprov, första gången Fellow visas på ett bruksprov, första gången Lottie (Fredell, ägare av Stockholm Ridsport) har en hingst som visas på bruksprov och likadant med uppfödare Monica (Müller). Vi är helt enkelt debutanter i sammanhanget allihopa och ändå blev Fellow premierad.

Jag är otroligt stolt över den bedriften och det känns hedersamt att få lägga till det på mitt CV. Egentligen tror jag inte att jag förstår hur stort det är. När jag pratade med Lottie innan bruksprovet sa hon att hon hade pratat med någon som varit med förut som sa att bruksprovet är större än unghäst-VM. Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i det, men oavsett är det en av mina största meriter hittills.

Vi åkte hem från bruksprovet med tom lastbil då Fellow åkte direkt till Stjärnborgs seminstation. Planen är att han ska lära sig livet som godkänd hingst där och sedan komma hit för träning inför Lövstas hingstvisningar.

Det känns väldigt skönt att han ska få lära sig att hoppa på bock hos dem eftersom de har mycket erfarenhet av det. Efter hingstvisningarna är tanken att han ska vara i avel en period för att sedan tränas för tävling om allt går enligt plan.

Det är mycket nytt för Fellow nu så planen är förstås avhängig av hur han tar allting. Oavsett så är jag väldigt tacksam för förtroendet att få fortsätta utbilda honom, han förgyller mina arbetsdagar.

Vi har själva ett dressyrsto i avel (Florestan-Weltmeyer), som i år väntar ett föl efter Vitalis, och om allt går bra är tanken att hon ska betäckas med Fellow. Jag tror att det kommer bli en perfect match och tänk vad spännande det kommer bli med alla mini-Fellows som kommer födas nästa år. Hoppas verkligen att han får många ston! Vi har redan fått förfrågningar.

Personligen så tror jag att Fellow kan tillföra mycket ridbarhet och funktionella gångarter i aveln. Han har dessutom en väldigt bra typ och ett gediget prestationsstarkt möderne, vilket ju ökar sannolikheten att avkommorna kan prestera.

Han har inte de mest spektakulära gångarterna, men han har en fantastisk ridbarhet och är det något jag lärt mig efter alla hästar jag suttit på så är det hur viktig ridbarheten är för att kunna visa hela hästens kapacitet och kunna utveckla den.

Det är, för mig, inte viktigt att en yngre häst har en stor och spektakulär trav eftersom den kan utvecklas mycket genom träning så länge den är funktionell. TSF Dalera är ett strålande exempel på det. Precis som domarna sa sista dagen så har Fellow en användbar trav och det är viktigt. Galoppen tycker jag är väldigt bra och även den kommer bli ännu bättre med mer styrka. Skritten är lagom stor och kommer därför vara lättare att hantera i utbildningen.

Det spelar ingen roll hur stora, fina och spektakulära gångarter en häst har om den inte går att utbilda till Grand Prix och därför måste det prioriteras först. Genom Fellows ridbarhet och lagom stora funktionella gångarter tycker jag att han tillför något jag sökt i dressyraveln.

Jag vill avsluta med att rikta ett stort grattis och tack till Fellows ägare Lottie Fredell (Stockholm Ridsport), uppfödare Monica Müller och hela mitt team. Stort grattis även till årets välförtjänta bruksprovsvinnare med team!

Jag vill även tacka för alla gratulationer jag fått hittills.


Bakom Kulisserna
6 mars 08:17

Bruksprovsdebutanten: ”Märkligt att åka hem utan att veta hur det har gått”

Bruksprovsdebutanten: ”Märkligt att åka hem utan att veta hur det har gått”
Vendela Eriksdotter Rubin kommer gärna igen. Foto: Privat

Då var bruksprovet över för denna gången. Det känns nästan lite sorgligt att åka hem för det har varit en så rolig erfarenhet. Jag har haft en helt fantastisk vecka med nya lärdomar och har träffat så många trevliga människor. Därför hoppas jag verkligen att jag får chansen att komma tillbaka.

På lördagen gjorde vi vår sista uppvisning för domarna och det var i princip samma upplägg som i onsdags fast vi red två och två. Det var många hingstar som, helt förståeligt, hade slut på bränsle idag, men Fellow var inte en av dem. Han hade energi kvar så det räckte och kändes riktigt fin på framridningen. Idag kunde jag ta med mig det bättre in på banan, han kändes mycket mer bekväm där inne.

Jag tycker faktiskt att han visade sig absolut bäst idag och det känns positivt att lämna domarna med det intrycket sist. Han fick dessutom bättre kritik på alla tre gångarter idag jämfört med i onsdags. Vi i teamet är supernöjda med hur Fellow har skött sig hela veckan så nu väntar vi spänt på resultatet.

Det känns väldigt märkligt att åka hem utan att veta hur det har gått. Tidigast på måndag klockan 14.00 får vi veta om han blir godkänd samt vilka poäng han får. Det hade varit roligare för både oss som deltar och för publiken att få mer utförliga bedömningar och poäng vid varje tillfälle.

Det hade också gjort det möjligt för åskådarna att lära sig mer från läktaren om vad domarna faktiskt söker när de bedömer en häst. Jag tycker nästan lite synd om de som blir bruksprovsvinnare eftersom de inte kommer få någon prisutdelning, utan priserna kommer på posten. Det ska oavsett bli väldigt spännande att se vilka det blir.

Jag hoppas att ni har uppskattat mina blogginlägg från bruksprovet. I så fall får ni gärna fortsätta följa mig på @sporthorsesbylunden på Instagram.

Tack för mig!


Bakom Kulisserna
5 mars 08:28

Bruksprovsdebutanten: ”Nyttigt med internationella influenser”

Bruksprovsdebutanten: ”Nyttigt med internationella influenser”
Vendela Eriksdotter Rubin och Brown Fellow. Foto: Privat

En väldigt spännande och intressant dag på bruksprovet är till ända. Det har varit testridning hela dagen och personligen tycker jag att det är otroligt intressant att titta på. Både att se hur olika hästar fungerar med olika typer av ridning, men också att höra vad olika ryttare tycker om samma häst samt hur det överensstämmer med vad jag ser från marken.

Hela förmiddagen och fram till strax efter lunch var det hopphingstarna som testades. Jag har under veckan fastnat lite extra för Zino som visas av Björn Svensson. Hingsten ser ut att ha en fantastisk galopp och ge en superbra känsla och det verkade även testryttarna tycka.

Därefter var det dags för testridning av dressyrhingstarna som gjordes av Carl Hedin och Philipp Hess. Fellow visades i den andra gruppen tillsammans med Gunnarlundas hingst Zensation. Det är för övrigt de enda SWB-hästarna som AVN rekommenderat till premierad nivå under detta bruksprov bland de 4- och 5-åriga dressyrhingstarna.

Det är två ganska olika typer av hingstar, men väldigt fina båda två. Fellow var så duktig med båda testryttarna och jag är väldigt stolt över honom. Han kunde inte ha presterat bättre idag. Carl och Philipp red lite olika, men ingen av dem var rädda för att rida på framåt.

När Carl hoppade av sa han: ”Det här är en sån som man kan rida barbacka på” och det har vi redan gjort hemma så det skrattade jag lite åt. Fellow fick fina omdömen av både Carl och Philipp som jag blev väldigt glad för. Bland annat att de tyckte att han var en motiverad häst med bra kontakt till bettet som går för lätta hjälper.

Jag uppskattar verkligen att Philipp var här och testred för jag tror att det är nyttigt för oss att få internationella influenser i bedömningen. Likaså de utländska domarna Hella Kuntz och Pieter Kersten som är en del av AVN. Det gör att jag känner ett större förtroende för bedömningen då jag tror att den blir mer objektiv och främjar utvecklingen av den svenska aveln.

Lördagen är den sista dagen på bruksprovet och det känns helt overkligt att det har gått så fort. Det har varit en fantastisk erfarenhet som gett mig mersmak så jag kommer gärna tillbaka. När och med vilken hingst får vi se, men först ska vi slutföra lördagens prov. Det är ännu en gångartsbedömning under egen ryttare, men denna gång rider vi två och två.

Vi hörs snart igen!


Bakom Kulisserna
4 mars 08:36

Bruksprovsdebutanten: ”Ett bra kvartssamtal”

Bruksprovsdebutanten: ”Ett bra kvartssamtal”
4-årige Brown Fellow och hans ryttare Vendela Eriksdotter Rubin. Foto: Roland Thunholm

Under torsdagen var det dags för kvartssamtal på förmiddagen efter morgonpromenad med Fellow och frukost på Markan. Det var lite nervöst att sätta sig ned med hela domarrådet på andra sidan bordet, men det blev ett bra samtal. Vi bestämde oss för att gå vidare till fas II så vi kommer stanna till och med lördag. Det känns verkligen superkul!

Momentet som jag tycker ska bli mest spännande under bruksprovet går av stapeln på fredagen, testridningen. Framförallt ska det bli intressant att se vad testryttarna säger om Fellow.

I övrigt har torsdagen mest bestått av att vila, promenera och ta hand om Fellow. Det känns väldigt bra att de får en vilodag eftersom de trots allt är väldigt unga hästar.

Just Fellow kändes dock väldigt pigg på kvällspromenaden så jag tror att han kommer tycka att det är kul att det händer något annat imorgon. Vi hörs då!


Bakom Kulisserna
3 mars 08:11

Bruksprovsdebutanten: ”Han blev lite tagen av publiken”

Bruksprovsdebutanten: ”Han blev lite tagen av publiken”
Teamet runt Fellow Foto: Privat

Dag 3 på bruksprovet närmar sig sitt slut och det har varit gångarter i fokus, alltså en extra viktig dag för dressyrhingstarna. Fellow hade sin starttid på eftermiddagen så vi passade på att titta lite på förmiddagen efter att ha tagit hand om honom.

Hopphingstarnas styrkor ligger kanske inte gångartsbedömningen (av naturliga skäl), men det är spännande att se galoppen i mer arbete och dessutom över bommar. De treåriga hästarna har relativt höga krav på sig med serpentinbågar med skrittövergångar, vända igenom volten i trav och 15-metersvolter i galopp. Med så höga krav blev det väldigt stort utslag i hur långt de har kommit i utbildningen.

Jag knoppade och förberedde allt med utrustningen innan vi åt sopplunch på Stallion Team Lounge. Sen var det bara att borsta och ta på utrustningen innan uppsittning. Fellow kändes pigg på morgonpromenaden, men han blir bara pigg på ett ”bra” sätt så jag sitter upp utan att longera innan till skillnad från många andra här. Han kändes riktigt bra på framridningen.

När vi gick in på banan blev han lite tagen av publiken och jag kände att jag inte kunde rida på riktigt lika bra i traven som jag kunnat på framridningen. Däremot visade han både galoppen och skritten riktigt bra.

Det kändes som att han fick en väldigt bra upplevelse inne på banan och jag är väldigt nöjd med både min och hans insats. Fellow fick dessutom mycket fin kritik så jag var väldigt glad när jag skrittade ut från banan. Teamet var också supernöjda! Extra kul var det att flera kom fram efteråt och berömde hans fina galopp och min ridning.

Sen började den långa väntan på att få veta vad AVN tycker så teamet satte sig för att beskåda de sista hästarna för dagen. När hela teamet var på plats passade vi även på att gå ut och äta i Västerås.

Mitt i middagen fick vi reda på att Fellow blivit kallad till kvartssamtal med möjlighet att uppnå premierad nivå så det är vad som står på schemat för oss imorgon, (det vill säga i dag torsdag) förutom att ta hand om Fellow förstås. Imorgon är det bara kvartssamtal, veterinärbesiktning och exteriörbedömning för kvalificerade hingstar så de yngre hästarna har en välförtjänt vilodag. Vi hörs igen imorgon!

Fellow 2 Ny
Fellow i väntan på gångartsorovet. Foto: Privat

 

Vendela Och Fellow 1
Vendela och Fellow under onsdagens gångartsprov. Foto: Privat

Bakom Kulisserna
2 mars 08:06

Bruksprovsdebutanten: ”Tufft mentalt för vissa hingstar”

Bruksprovsdebutanten: ”Tufft mentalt för vissa hingstar”
Vendela Eriksdotter Rubin och Brown Fellow. Foto: Privat

Idag var det dags för Fellow att göra sin löshoppning på morgonen. Till skillnad från unghästtest så sköter man inte löshoppningen själv utan här lämnar man över sin häst till teamet inne på banan så alla hästar löshoppas av samma personer.

Det kändes väldigt konstigt att inte få vara med och göra det själv, men Fellow tog det väldigt bra. Domarna tyckte att han var mycket samarbetsvillig och väl förberedd för uppgiften. Härligt!

Efter att dressyrhingstarna hade hoppat var det dags för de treåriga hopphingstarna och de kollade vi på från läktaren. Det märks att det är tufft för vissa av dem mentalt att komma in i den atmosfären och prestera med publiken på läktaren. Hingsten på filmen nedan var däremot en av de treåringar som såg riktigt cool ut och hoppade väldigt bra, för det fick han en spontan applåd av publiken.

Redan idag har det blivit ett antal strykningar och några lastbilar har lämnat Strömsholm så jag känner mig extra glad att Fellow fortfarande är med i leken. Det är kul att få se så mycket fina hingstar och se publik igen. Pandemin har verkligen gjort, iallafall mig, ödmjuk och tacksam för att ens få vara iväg på hästevenemang igen.

På onsdagen är det gångartsbedömning på schemat så jag red ett pass på tisdagseftermiddagen med min tränare, Elin Aspnäs, på länk. Det funkar väldigt bra att träna på länk såhär på ”tävling” eftersom jag tränar regelbundet hemma för henne och vi känner varandra så väl.

Dock fick vi rida tillsammans med hopphingstar som red fram inför sin hoppning och andra som tränade, så det var lite trångt. Vi kan heller inte använda hela framridningsridhuset, en del är avdelad för longering och en för teamet kring hingsten.

Alla hingstar är inte helt styrbara hela tiden, man får verkligen vara uppmärksam. Fellow kändes fin så vi hoppas att det håller i sig till onsdagen (peppar, peppar) och att han får visa sig från sin bästa sida.


Bakom Kulisserna
1 mars 09:17

Bruksprovsdebutanten: Första dagen avklarad

Bruksprovsdebutanten: Första dagen avklarad
Praktisk arbetsställning vid knoppning. Foto: Privat

Då var första dagen på bruksprovet avklarad. Superfint väder, om än lite kallt, fina hingstar och trevlig stämning. Dagen började med promenad av Fellow, mockning, fodring, lite rykt och kli.

Fellow går på lösdrift tillsammans med en annan hingst hemma så det känns extra viktigt att ”umgås” med honom nu. Efter frukost på Markan gick vi och satte oss i Stallion Team Lounge. Så skönt att kunna komma in i värmen, äta och följa bruksprovet på ett kvalitativt sätt med storbildsskärm. Tack SWB Mälardalen!

Tyvärr får hingstarna inte så utförlig bedömning första dagen vilket gör det lite tråkigare som publik, men det är ändå väldigt intressant att titta, tycka och diskutera med andra. Lite obehagligt var det dock att en hingst betedde sig otrevligt mot sin visare och skadade honom så de avbröt sitt prov. Jag hoppas verkligen att det inte händer fler liknande saker under veckan.

Fellow hade tid för fotografering klockan 14.15 så sedan var det dags att knoppa och göra iordning honom. Han laddade upp ordentligt med att sova under tiden.

Bloggare
Vendela Eriksdotter Rubin och Brown Fellow gör sitt första bruksprov tillsammans. Foto: Privat
Img_0477
Dags för fotografering. Foto: Privat

Därefter var det dags för nästa moment, veterinärbesiktning och mätning. I veterinärbesiktningen ingår att springa upp med hästen och efter mina skador från i somras så springer jag helst inte med häst än så därför fick Louise Jons göra det.

När veterinärerna var nöjda gick vi vidare till exteriörbedömningen som superproffsiga Maths Örtbring och Mattias Åstrand gjorde på ett eminent sätt med Fellow. Det är verkligen en konst att visa häst för hand och det syns verkligen skillnad på när det är proffs som gör det.

Den kritik som Fellow fick första dagen var väldigt bra även om domarna inte säger så mycket än. Alla i teamet är väldigt nöjda med hans insats hittills oavsett. På tisdagen blir det en tidig morgon då Fellow har sin löshoppning klockan 08.40.

Vi hörs snart igen!


Bakom Kulisserna
28 februari 09:14

Häng med bruksprovsdebutanten

Häng med bruksprovsdebutanten
Vendela Eriksdotter Rubin och Brown Fellow. Foto: Privat

22-åringen har tagit YREM-brons i lag i fälttävlan och SM-guld i samma gren.

Men nu väntar en helt ny utmaning Ridsports gästbloggare Vendela Eriksdotter Rubin, som också har tävlat internationell dressyr. Den här veckan ska hon för första gången visa en hingst på ett bruksprov. Det handlar om 4-årige gångartshingsten Brown Fellow (SWB f -18 e Franklin-Skovens Rafael-Topaasch uppf Monica Müller äg Stockholm Ridsport AB).

I den här bloggen delar hon med sig av sina erfarenheter som bruksprovsdebutant i både text och bild från årets hingstfest på Strömsholm.

Jag har fått äran att gästblogga här på tidningen Ridsport under bruksprovsveckan för att låta er se en del av bruksprovet ur mitt perspektiv. Det är första gången jag ska visa en häst på bruksprov och det ska bli en väldigt spännande vecka. I detta första inlägg tänker jag bjuda på en liten presentation av mig och hingsten som jag ska visa. 

Mitt namn är Vendela Eriksdotter Rubin och jag är 22 år gammal. Jag jobbar med att utbilda, träna och tävla hästar på mina föräldrars gård tillsammans med min syster Wynja genom Lundens Djurhälsa AB.

Jag har tränat för Elin Aspnäs i sju år och på senare tid har jag även börjat träna lite för Kerstin André som komplement. Under min tävlingskarriär har jag tävlat i både dressyr- och fälttävlanslandslagen som junior och young rider med flertalet mästerskapsmedaljer till och med EM, men idag rider jag mest yngre hästar som är på väg upp, för dit vill jag. Många kanske även känner igen mitt namn efter segern på Breeders i höstas med då femåriga Diploid. Han är, för den avelsintresserade, släkt med Fellow (genom Theca som är mamma till Dippi och mormor till Fellow) som jag ska visa här på bruksprovet.

Filmklipp på ekipaget nedan.  Brown Fellow är en fyraårig hingst efter Franklin – Skovens Rafael som ägs av Stockholm Ridsport AB. Han är en underbar individ med fantastiskt psyke och ridbarhet. Fellow har varit i träning hos oss sedan slutet av september. Jag är otroligt tacksam för att ha fått förtroendet att visa honom på både mitt och hans första bruksprov.

I går söndag har vi anlänt, packat upp och visat banorna. Fellow har ännu en gång visat mig vilken okomplicerad hingst han är. Jag är så imponerad över hur han tar den nya miljön och atmosfären som är här. Det ska bli väldigt spännande att se hur han tar den kommande dagarna under veckan.

Bruksprovet börjar med fotografering, veterinärbesiktning och exteriörbedömning så det kommer en ny ”rapport” då. Vi hörs imorgon!

 

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden