Jag har nu en längre tid förberett mig då en av mina ponnyer, Delilah, kommit till den där punkten där jag måste ta mitt ansvar och låta henne somna in.
Ibland är det oändligt svårt men ändå lätt, svårt för att man inte vill, lätt för att man måste.
Delilah är nu inte vilken häst som helst, hon har funnits i mitt liv i 23 år och hon var den som hjälpte mig hålla näsan över kanten när kroppen gick sönder på riktigt. Ungefär samtidigt som jag började bli dålig fick hon ett antal skimmeltumörer som satt lite tokigt till i mungipan och som gjorde det omöjligt att stoppa in ett bett i munnen.
Jag bestämde då att hon inte skulle tvingas jobba med att bära runt på nybörjare mer, något som hon hade varit väldigt bra på men som är lite slitigt ibland. Eftersom jag inte riktigt kunde rida så började jag jobba lite alternativt med henne och det var något som vi båda gillade.
Mina ben fungerade inte som de skulle så jag kunde inte rida lätt och då föddes idén om att helt enkelt bara rida lite försiktigt utan sadel. Hennes mun fungerade ju inte riktigt så då kom nästa ide om att ta av tränset.
Sakta men säkert lärde vi om oss tillsammans och det hela resulterade i ett helt eget projekt där vi efter lite träning blev stensäkra på detta. Den där försiktigheten kastade vi helt överbord efter ett tag och precis som i min barndom blev det full fart och lite hoppning, kanske lite tokigt men kul.
Det var med henne den där övertygelsen om att det finns ett hästliv för alla faser i livet föddes.
Vem har inte drömt om att kunna galoppera runt på en äng utan sadel och träns på en vit häst? Eller att få rida på de stora arenorna till publikens applåder?
Hon gjorde detta möjligt för mig när det behövdes som mest. De äventyr hon bar med mig på är egentligen häftigare än allt jag gjort tidigare med hästar.
Hon bar mig in på Friends arena, något som har inneburit att jag senare fått bli en del av funktionärsstaben där. Det har inte bara gett mig ett fantastiskt roligt uppdrag utan även massor av nya vänner.
Min värld har blivit lite större tack vare henne helt enkelt.
Det största vi fick göra var nog ändå att rida in på invigningen av EM. När frågan dök upp om det fanns någon som kunde tänka sig att rida barbacka i Pippikostym på Ullevi så var det nästan bara vi som räckte upp handen.
För att göra det lite knepigare så behövdes det en samspelt mindre ponny till Herr Nilsson och då var det så lyckosamt att jag hade en liten welsh, Salstas Tamara, som kamperade ihop med Delilah.
Under några månader tränades de två damerna ihop, Tamara fick lära sig att följa Delilah i galopp som handhäst. Väl på plats i Göteborg lånade vi ett barn i rätt storlek och så körde vi.
Full galopp runt Ullevi medan hela publiken sjöng ”här kommer Pippi Långstrump” var ju en rätt så mäktig upplevelse. Vi spenderade sedan hela veckan på plats och gjorde uppvisningar på Heden där de fick visa hur samtränade de var.
Hade jag fortsatt min vanliga tävlingskarriär så hade jag aldrig hamnat där på Ullevi utom som publik. Delilah har alltså gett mig många nya perspektiv, precis som Gina gjorde i min ungdom.
Utan henne hade jag alltså också varit en annan. Det är ju just den där förändringen av livet som är så fantastisk med hästarna. Om man bara vågar släppa in dem i hjärtat och följa med så händer det saker.
Alla kanske inte drömmer om att spela Pippi men just jag älskade det och Delilah verkade njuta av det också.
Nu hade då Delilahs tumörer vuxit så pass mycket att hon passerat den där gränsen som finns för alla våra djur.
För några veckor sedan tog jag beslutet och nu i söndags fick hon gå.
Jag har följt många djur genom åren från första till sista andetaget och det är naturligtvis aldrig lätt.
När det gäller det där sista andetaget så är det min skyldighet att se till att det blir bra. I Delilahs fall innebar det en promenad med min granne, en morot och sedan inget mer.
Med just henne valde jag att inte vara med.
Det är ju en avvägning men ofta så är det faktiskt bättre för hästen att inte matte är med. Hästar är så oerhört empatiska att de känner ångesten och sorgen som människorna bär och jag vill inte att det ska prägla deras sista stund.
Jag litar till hundra procent på min granne och hans lugn och vet därför att det hela gick bra. I vanliga fall är det jag som får stå för lugnet när det gäller andras hästar och jag har därför sett hur det påverkar dem när det står någon som sörjer för mycket bredvid.
Ingen kan ju gå genom livet utan att bli berörd på något sätt. Skulle man göra det så beror det på att man aldrig släppt in någon i sitt hjärta och i sådant fall är det synd om den människan.
Genom åren har många hästar tagit sig in i mitt hjärta och det är alltid lika svårt att släppa dem.
Det är alltså helt okej att bryta ihop litegrann, men det är också okej att släppa taget och våga vara glad igen över de fina saker jag har omkring mig.
Att mitt i en sorg få le åt några skuttande lamm är bara bra för själen.
Jag får helt enkelt tacka min fina Delilah för den stora portion glädje och hjälp hon gett genom en del av den förändring livet ständigt innebär.
/Johanna
Johanna Sällberg är en mångsysslare inom hästbranschen som har arbetat heltid med hästar i över två decennier. Ridsportläsarna mötte henne i vintras då hon bloggade om arbetet som funktionär på Sweden International Horse Show i Friends. Nu säljer hon släktgården Åkerby i Hölö och bygger nytt. Häng med på resan in i framtiden med hästar, hundar och den rosa grisen Greta!
Följ Ridsport på