Dressyr
19 augusti 2021 06:20
Ridsportplus

Bo Jenå om EM-laget: ”Har kontakt med ett helt gäng”

Dressyr-SMDen kommande helgens dressyr-SM i Flyinge är ovanligt stjärnspäckat med gräddan av den svenska dressyreliten. Dessutom är det sista "OBS-tävlingen" inför uttagningen till dressyr-EM. Ridsport har pratat med förbundskaptenen Bo Jenå. Här hittar du också allt du behöver veta för att följa helgens svenska mästerskap live.

Bo Jenå om EM-laget: ”Har kontakt med ett helt gäng”
Att Patrik Kittel är med i leken när Bo Jenå ska ta ut EM-laget är nog ingen vild gissning (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Juniorer och children har fått sina SM-medaljer – och under torsdagen fortsätter dressyrfesten med seniorer, U25 och young rider i Flyinge. Likt förra årets hopp-SM i Falsterbo blir det ett dressyr-SM av sällan skådat slag. Till Flyinge kommer en hel rad landslagsryttare och gräddan av den svenska dressyreliten.

Det blir inte heller bara en kamp om SM-medaljerna – mästerskapet utgör också skådeplats för uttagningen till EM som drar igång om tre veckor i tyska Hagen. Förbundskaptenen Bo Jenå är dock förtegen om vilka som kan tänkas ingå i det svenska EM-laget.
– Jag ska prata med en del ryttare och det finns ingenting jag kan säga om EM-laget idag. Först  efter helgen kan jag berätta mer, säger han.

Efter mardrömmen i Tokyo är den regerande svenska mästaren Patrik Kittel på plats i Flyinge  för att ta medalj med det nioåriga stoet Forever Young HRH (WESTF sto f-12 e Fürst Fugger-Don Bosco, uppf Jörn Heinrich Hormann, äg Patrik Kittel och Arlette Jasper-Kohl). Även Ulla Håkanson kommer till start med Diddy Cool (RHEIN val f-06 e Daddy Cool-Rivero II, uppf ZG Rueben, Gebr. Rueben, äg Ulla Håkanson) liksom OS-reserven Jeanna Högberg med Lorenzo (BAY f-06 e Lord Loxley I-Rubin Royal, uppf Gbr Martin Niedermair, äg Jeanna Högberg Dressage AB).

Dessutom hittar vi det relativt färska ekipaget Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto (HOLST val f-09 e De Chirico 3-Lorentin I, uppf Holger Wesselmann, äg Lövsta Stuteri AB) som nyligen knep kürsegern i Falsterbo.

Huruvida de två senare ekipagen kan tänkas vara aktuella för EM vill Bo Jenå alltså inte säga speciellt mycket om.
– Jag kan inte säga någonting – det är ett helt gäng som vi har kontakt med.

Vad kan Sverige prestera på EM som vi inte gjorde i Tokyo?
– Det är ju många länder med och deras toppryttare har mer än en bra häst. Till dem som tänker att de säkert inte ställer upp med sina bästa hästar, kan jag säga att det är väldigt många länder som har bra hästar som inte fick plats på OS. Det blir absolut inget enkelt EM, det kommer bli tufft, säger Bo Jenå.

Tinne Vilhelmson Silfvén ser fram emot helgen, men är inte intresserad av att rida EM.
– Jag satsar inte på EM. Vi håller fortfarande på att lära känna och hitta varandra. Jag tycker det känns för tidigt helt enkelt. Vi rider SM och efter det ska vi åka utomlands och tävla. Det ska bli kul, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Har du några förhoppningar om att landa på pallen?
– Det får vi väl se. Jag har bara tänkt rida så bra som möjligt. Det är bra folk med så det är inte så enkelt. Men det kommer bli väldigt spännande, fortsätter Tinne Vilhelmson Silfvén.

I det 32 ryttare starka startfältet finns också bland andra Gunilla Byström, Charlotte Haid Bondergaard och Jacob Nörby Sörensen. Seniorernas första kval rids i Grand Prix och startar klockan 15.45 på fredag. Till finalküren går sedan de 15 bästa. Guldet tar den ryttare som har högst sammanlagda resultat efter de två klasserna.

Young rider är först ut

Först ut under SM-helgen är dock YR-ryttarna som rider sitt första kval med start klockan 12.00 redan under torsdagen. Young rider-klassen bjuder på 37 startande och här syns ett flertal heta namn. Bland andra får vi se landslagsryttare som Cecilia Bergåkra med både EM-hästen Izack (SWB val f-09 e Blue Hors Zack-Donnerfly, uppf/äg P&A Development AB) och My Friend (SWB sto f-11 e Friendship-Troll, uppf Carina Edin och Stiven Wiklund, äg Cecilia,Emilia och Olivia Bergåkra, Carina Edin). Första kvalet går i FEI Prix S:t Georges.

U25-ryttarna rider liksom seniorerna sitt första kval på fredagen. Kvalet startar klockan 13.25. Det går i FEI Grand Prix UR och här hittar vi bland andra Lina Dolk med Languedoc (WESTF val f-03 e Laomedon-Francisco I, uppf Magdalene Höfer, äg Anna Edling) och Elin Mattsson med Beckham (SWB val f-02 e Bernstein-Koncerz xx, uppf Johanna Nihlgård, äg Lottie Mattsson) – bara för att nämna några i startlistan.

Startlista seniorer kval 1.

Startlista U25 kval 1.

Startlista young rider kval 1.

Följ dressyr-SM vid ridsport.se.

Equisport sänder också (betaltjänst).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden