Sverige
8 juni 14:36
Ridsportplus

Bygget i Växjö slutade i konkurs

Rejäl halvhaltKommunerna och handlingskraftiga hästmänniskor går inte alltid i takt. Det är den nya ridsportarenan i Växjö ett exempel på. Lånepengarna från kommunen räckte inte och arenabolaget gick i konkurs.

Bygget i Växjö slutade i konkurs
Nu vill kommunen köpa det konkursade bolaget som byggt arenan i Växjö. Foto: Daniel Enestubbe

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Efter att flera stora idrottsarenor byggts i Växjö skulle det äntligen bli ridsportens tur. Men det lånelöfte om 55 miljoner kronor som getts Växjöortens Fältrittklubb 2018 bantades till ett lån på 18 miljoner.

  – Vi såg inte att föreningens kalkyl skulle hålla för ett större lån, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

  Malin Lauber-foto Alexander Hallx
  Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.
  Foto: Alexander Hall

  – Det bantade lånet innebar att ridsporten inte blev jämställd med andra sporter. Vi var tydliga med att inga offerter vi tog in skulle klara ett bygge med de pengarna, så vi byggde genom ett eget arenabolag. Vi har byggt otroligt billigt men kunde ändå inte klara budget, säger Tobias Jönberg, tidigare ordförande i klubben och dessutom ledamot i bolaget Växjö Hästsportcenter.

  När föreningen fick ett lån på ytterligare 7,5 miljoner började problemen, som slutade i att kommunen valde att polisanmäla Växjö Hästsportcenter för bland annat bedrägeri. Kommunen ansåg att bolaget inte använt pengarna som det var tänkt, och inte varit ärligt om hur budgeten följts.

  Kommunen vill köpa

  Fakta

  Abena Arena

  Planen med Abena Arena är att Växjö ska få en fullskalig tävlingsanläggning med fyra ridhus, flera utebanor, tävlingsstall och restaurang.

  Klubbens ambition är att bli en av landets största tävlingsklubbar.

  Under 2024 arrangeras 16 tävlingar upp till trestjärnig nivå, samt en internationell tävling med Baltic Cup den 13-16 juni.

  Totalt genomförs ett 40-tal tävlingsdagar i år.

  Expandera

  Bolaget försattes i konkurs. Nu vill kommunen som största fordringsägare köpa det konkursade Växjö Hästsportcenter, för att hyra ut det till föreningen.

  – Visst finns det saker vi hade kunnat göra annorlunda i detta, säger Malin Lauber.

  – Vi kunde ha varit bättre på att följa upp bygget, men vi litade på det vi fick veta, att allt gick enligt plan.

  Tobias Jönberg håller med om att kontakterna med kommunen kunde ha varit bättre.

  – Om kommunen inte ens varit ute och sett på ett bygge är det inte lätt för dem att veta vad som görs. En lärdom är att om man lånar pengar av kommunen till ett bygge, behövs det någon därifrån som har insyn i processen. Vi har inte haft något sådant bollplank under bygget.

  De Jönberg.jpg
  Tobias Jönberg, tidigare ordförande i klubben och ledamot i bolaget Växjö Hästsportcenter. Foto: Daniel Enestubbe

  Lika för alla

  För Tobias Jönberg handlar det framför allt om att alla idrotter ska ha samma förutsättningar, med toaletter, omklädningsrum och personalutrymmen.

  – Kanske hade det varit bättre om kommunen byggt själv och då förstått vad det kostar. Nu har de fått väldigt mycket för pengarna, säger Tobias Jönberg.

  Svenska Ridsportförbundet har nyligen uppmärksammat att många ridanläggningar kräver omfattande renoveringar, men att kommunerna ofta väljer att inte se ridanläggningar som de idrottsanläggningar de faktiskt är.

  Fakta

  SvRF:s checklista

  På Svenska Ridsportförbundets sajt finns en anläggningsguide och en checklista för föreningars samarbete med kommuner angående anläggningar. Några av rubrikerna i checklistan är:

  • En långsiktig plan för verksamhet och anläggning .
  • Råd vid avtalsskrivning.
  • Kort om ekonomiska kalkyler.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 10/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden