Dressyr
14 september 2021 18:00
Ridsportplus

Cathrine Dufour inför Breeders: ”Inställningen och motorn är viktigast”

TestryttareEfter EM-succén vänder Cathrine Dufour snart blickarna mot Flyinge och sin andra testridning av 4-åringarna i Breeders Trophy. Läs vad den danska dressyrstjärnan söker hos en framtida Grand Prix-häst och varför ögonstenen Cassidy beskrivs som den ideala hästen.

Cathrine Dufour inför Breeders: ”Inställningen och motorn är viktigast”
Cathrine Dufour och fästmön Rasmine Laudrup med Cassidy på Gothenburg Horse Show i fjol – vilket de hoppas få uppleva igen i februari. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har inte gått mer än någon dag sedan Cathrine Dufour kom hem från tyska Hagen med dubbla medaljer i bagaget. Nu laddar den danska dressyrstjärnan om för att bland annat komma till Flyinge och testrida 4-åringarna i finalen av Breeders Trophy för andra gången. Något hon verkligen ser fram emot. Inte minst med tanke på att de snart lyfta coronarestriktionerna gör det hela mer publikvänligt.

– Förhoppningsvis får vi rida inför en full arena – och med 64 kvalificerade hästar finns det många hästar att välja mellan. Det känns fantastiskt och jag ser verkligen fram emot att rida de tio bästa, sa Cathrine Dufour i samband med en presskonferens arrangerad av SWB Equestrian Weeks under tisdagens eftermiddag.

– Sverige har också en stark position med många bra ryttare som kan utbilda de här unga hästarna mot Grand Prix, vilket är väldigt bra för sporten.

Vad söker du hos en blivande Grand Prix-häst?
– Många saker, men främst av allt handlar det om inställningen och att den vill jobba. Själv föredrar jag heta hästar som hela tiden vill framåt. För mig är det en av de viktigaste egenskaperna hos en Grand Prix-häst, sa Cathrine Dufour vidare.

Bra gångarter är också viktigt, menade hon och berättade samtidigt att man i Danmark ofta premierar ”enorma rörelser”.
– Själv tycker jag det är viktigt att skritten är stabil och att den går att samla. Jag vet själv hur det är att rida med en osäker skritt på kortsidan, så en vägvinnande skritt som är lätt att samla är det jag helst vill ha, sa Cathrine Dufour.

– Jag vill också ha en trav med mycket motor och framåtanda, där du kan känna hur hästen verkligen rör sig igenom ryggen. Och en galopp som är stor nog så att du kan göra fina byten en vacker dag, men också tillräckligt funktionell för att kunna samla i exempelvis piruetterna.

– Det är alltså många saker jag letar efter, men ett gott temperament och en vilja att arbeta är väldigt viktigt. Att hästen har en motor och ett ”go, go, go” i sig.

Viktigt att utmana hästen mentalt

Vid testridningen i fjol började hon lite försiktigt för att lära känna hästarna innan hon ställde lite högre krav för att se hur de svarade.
– I år kan det bli lite klurigare med en full arena, men du kan ändå ganska snabbt känna av om det är en kvalitetshäst. Vill hon eller han samarbeta med mig eller inte?

Med sin förkärlek för heta hästar har Cathrine Dufour en tydlig plan för att kanalisera energin på rätt sätt när de är unga. Något som kan vara en utmaning.
– Det är väldigt viktigt att variera träningen. Det kan handla om allt från att rida på bommar på marken ena dagen och rida dressyr andra, till att rida ut, arbeta dem från marken och göra många olika saker. Mycket handlar om att hela tiden utmana dem mentalt.

Cassidy är som en liten tax. Han överanvänder aldrig sin kropp.

– I dressyren jobbar jag mycket med övergångar, vilket jag även kommer att göra under testridningen. Först kontrollerar jag övergångarna mellan trav och skritt, sedan mellan trav och galopp, just för att kontrollera gas och broms och för att ge dem små uppgifter att utföra.

Är det någon skillnad mellan vad man söker nu och vad man sökte för tio år sedan?
– Ja, det är stor skillnad. Både sporten och aveln har utvecklats väldigt mycket de senaste tio, tjugo åren. Alla uppfödare vill få fram hästar med de bästa rörelserna och den bästa exteriören, och det finns en ständig strävan efter att ta fram ”the greatest movers”.

– Själv föredrar jag hästar med stora men smarta gångarter.

– Jag ser fler och fler uppfödare som avlar fram hållbara hästar, vilket är väldigt viktigt för mig som ryttare. Om det är för stora eller för små gångarter kommer hästen förr eller senare att gå sönder, sa Cathrine Dufour och tog sin superstjärna Atterupgaards Cassidy som exempel på den ideala Grand Prix-hästen.

– Cassidy är som en liten tax. Han överanvänder aldrig sin kropp. Varje dag när jag tar ut honom rör han sig som en liten ponny och jag rider honom som en ponny. Han har alltid varit väldigt lätt att samla och han överanvänder aldrig sig själv. Men han är så ridbar och så lätt att lära att jag enkelt kan be honom om en fin ökad trav, och andra fantastiska saker.

Cathrine Dufour berättade också att hon planerar att göra kürdebut med kommande stjärnan Vamos Amigos i söndagens Grand Prix i slutet på dressyrveckan. Dessutom hoppas hon på att få en inbjudan till Sweden International Horse Show på Friends i slutet på november.

Dressyrveckan inleder SWB Equestrian Weeks på Flyinge och startar onsdagen den 29 september. Slutfinalen i Breeders Trophy för 4-åringarna och därmed testridningen äger rum lördagen den 2 oktober.

Preliminärt dagsprogram

Onsdag 29 september
SWB Propects 5-åringar, omgång I – Presented by KRAFFT
SWB Propects 6-åringar, omgång I – Presented by KRAFFT
Breeders Trophy 4-åringar, finalomgång I

Torsdag 30 september
Breeders Trophy 5-åringar, finalomgång I
SWB Championat 7-åringar, finalomgång I
Breeders Trophy 6-åringar, finalomgång I

Fredag 1 oktober
SWB Riders Cup, kval – Presented by HÖÖKS
SWB Propects 5-åringar, omgång II – Presented by KRAFFT
SWB Propects 6-åringar, omgång II – Presented by KRAFFT
SWB Championat & Rikssto 3-åringar, slutfinal

Lördag 2 oktober
Lövsta Future Challenge, Warm Up
Breeders Trophy 5-åringar, slutfinal
Breeders Trophy 6-åringar, slutfinal
SWB Championat 7-åringar, slutfinal
Breeders Trophy 4-åringar, slutfinal med testridning

Söndag 3 oktober
SWB Riders Cup, final – Presented by HÖÖKS
Grand Prix Kür
Lövsta Future Challenge U25/Unga hästar

Mer info om SWB Equestrian Weeks och Breeders Trophy.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden