Världen
17 november 2020 09:52

Danskar varnar för foder – flera positiva dopningstester

DopningsriskÄnnu ett foder misstänks nu ligga bakom flera fall av positiva dopningstester i Danmark. Det kontaminerade fodret kommer från Tyskland. Förbundsveterinären Peter Kallings tipsar nu hästägare om att behålla prover av de foder man ger till sina hästar, för att kunna analysera det om man skulle få ett positivt dopningstest.

Danskar varnar för foder – flera positiva dopningstester
Ännu ett foder misstänks vara kontaminerat. Foto: iStock

Det är Dansk Hestevæddeløb (Dansk hästkapplöpning) som nu går ut på sin webb och varnar för foder av det tyska märket Marstall. Man menar att flera fall av positiva dopningsprover för koffein den senaste tiden kan kopplas samman med fodret.

Den tyska tillverkaren har lyckats spåra kontamineringen till ett särskilt produktionsställe, och Dansk Hestevæddeløb avråder nu från att ge hästar foder som är producerat före den 14 juli 2020.

Förbundsveterinären Peter Kallings berättar mer i ett uttalande på Ridsportförbundets webb:

– Sedan i somras har ett tiotal positiva fynd av koffein och teofyllin påvisats inom trav- och galoppsport i Sverige, Danmark, Norge och Finland, liksom i Tyskland. Flera av dessa har gått att koppla ihop med det tyska fodret, men inte alla. En rekommendation är att kontrollera med sin foderleverantör samt behålla ett prov från de foder som använts om det skulle visa sig att ens häst uppvisar ett positivt dopingprov. Går det då att relatera till kontaminerat foder så har man ju en trolig förklaring, men inte en bortförklaring – det är alltid ryttaren som är ansvarig för vad hästen får i sig. Var också noggrann med fodermått, hinkar och att göra rent krubbor så att inte ytterligare kontamination uppstår.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden