Avelsnyheter, Dressyr
1 oktober 2022 12:56
Ridsportplus

Därför är det fler hästar än vad reglerna säger i 4-årsfinalen

Breeders TrophyI reglerna står det att tio hästar får starta Breedersfinalen i dressyr för 4-åringar. På startlistan inför lördagskvällens final med testridning på Flyinge finns 13 hästar med och några av dem är inte SWB-registrerade. Detta har fått det att hetta till i sociala medier. Här reder Ridsport ut varför det har blivit så här.

Därför är det fler hästar än vad reglerna säger i 4-årsfinalen
Fürsten-Lookdottern Dauphine var den första hästen som Cathrine Dufour red under sin testridning förra året. Nu är det dags igen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det viktigaste att ha med sig gällande antalet hästar i finalen där danska stjärnan Cathrine Laudrup Dufour ska testrida de 4-åriga finalisterna är att det inte handlar om en klass, utan om två.

Det kommer alltså inte in några utlandsfödda hästar och tävlar mot de SWB-registrerade och Breedersanslutna hästarna. Tomas Torgersen, tävlingsledare Breeders.

– Det är både SWB Stallion Trophy för 4-åringar och final i Breeders Trophy, hingstklassen är som en klass i klassen, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för hela SWB Equestrian Weeks.

Enligt reglerna kvalar de tio bästa hästarna efter finalomgång 1 till finalen med den publikdragande testridningen.

De tio bästa

Så långt är det inga konstigheter – de tio bästa SWB-registrerade hästarna efter finalomgång 1 finns med på startlistan inför lördagskvällens final.
– Det kommer alltså inte in några utlandsfödda hästar och tävlar mot de SWB-registrerade och Breedersanslutna hästarna, fortsätter Tomas Torgersen.

De tre hästar som startfältet har utökats med är tre hingstar som är registrerade i annat förbund, men godkända för SWB-avel. Dessa tre, Valley, Serious och Salvatore Ferragami fanns bland de tio bästa i första finalomgången. För att tio SWB-registrerade hästar skulle komma med i själva Breedersfinalen kom alltså de 13 bästa hästarna från finalomgång 1 med till finalen.

Dessutom tävlar Rosebank VH och Oneofakind OM både i hingstklassen och i Breedersfinalen.
– Vi tycker att detta är ett bra tillfälle för stoägarna att få se hingstarna, säger Tomas Torgersen som medger att det finns en viss otydlighet och motsägelse i reglerna.

Motsägelsefullt i reglerna

Det står nämligen både att hingst som endast deltar i SWB Stallion Trophy och inte i Breeders och har en poäng som motsvarar placering 1-10 efter finalomgång 1 går till final OCH att det endast är den högst placerade SWB Stallion Trophy-hingsten som kan kvalificera sig till finalen.
– Det här är otydligt och det måste vi se över, säger Olle Kinderg

Däremot är Carl Hedins svenskfödde och SWB-registrerade hingst Skyline To B inte med SWB Stallion Trophy då han är godkänd för avel i utländskt förbund, men inte i SWB.

Startlista, 4-årsfinalen

Regler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden