Avelsnyheter, Dressyr
30 september 2022 20:58
Ridsportplus

Diploids fina repris: ”Gör om det nästa år”

Breeders TrophyVendela Eriksdotter Rubin och Diploid höll för favorittrycket och vann Breeders för andra året i rad på Flyinge under fredagens kväll. "Allra roligast var att domarna sa att han är en internationell häst", säger ägaren Lottie Fredell.

Diploids fina repris: ”Gör om det nästa år”
Vendela Eriksdotter Rubin och Diploid försvarade sin titel. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vendela Eriksdotter Rubin red Diploid (SWB val  2016 e Hesselhöj Donkey Boy-Topaasch, uppf Lena Nyström, äg Stockholm Ridsport AB) till ännu en seger i Breeders.

  Det var bara att njuta. Det är den bästa hästen jag ska suttit på. Vendela Eriksdotter Rubin om Diploid.

  Ekipaget vann även när valacken var fem år förra året.
  –  Det kändes helt fantastiskt att kunna göra om det, förra året var det inte lika väntat att vi skulle vinna, men denna gången tillhörde vi förhandsfavoriterna och då blir det ju mer press, säger Vendela Eriksson på en pressträff efter prisutdelning och ärevarv.

  Den mörke valacken gjorde allt rätt under sitt test, ekipaget utstrålade harmoni och samspelhet. Lovorden haglade från domarna.
  – Allra roligast var att de sa att han är en internationell häst, säger ägaren Lottie Fredell, Stockholm Ridsport AB.

  Final på UVM

  Det har hänt en hel del sedan ekipaget vann Breeders förra året. Det största är en tolfte plats i finalen på UVM för några veckor sedan, där han också blev bästa SWB-häst.

  Vendela Eriksdotter Rubin-diploid 1 220930 Rt
  Lovorden haglade över segerekipaget. Foto: Roland Thunholm
  Vendela Eriksdotter Rubin-duploid 2 220930 Rt
  Vendela Eriksdotter Rubin på Diploid, uppfödaren Lena Nyström och ägaren Lottie Fredell på marken. Foto: Roland Thunholm

  Men det har också varit en del orosmoln, inte minst om bytena skulle hinna befästas då Vendela Eriksdotter Rubin opererade ett knä efter Breeders förra året och var konvalescent ett tag efter det. Operationen gjordes efter en ridolycka där hon också bröt båda benen.
  – Vi blev lite sena med bytena och började inte med dem förrän i vintras, och det kan de behöva lite tid på sig att befästa så det var lite oroligt, säger Vendela Eriksdotter Rubin.

  Nia på traven

  Segern i år var inte lika överlägsen som förra året då valacken vann med ungefär 6 procent tillgodo. Diploid slutade i år på 85,4 procent efter att bland annat fått en 9:a på sin trav – knappt 3 procent mer än tvåan. Under ärevarvet visade 6-åringen dessutom att passagen finns naturligt i kroppen.
  – Han har mycket nerv och kan vara på tårna. I kvalet hade jag inte en perfekt känsla, men i dag var han perfekt från börja. Det var bara att njuta. Det är den bästa hästen jag ska suttit på, säger Vendela Eriksdotter Rubin som har haft Diploid i träning ett par år nu.

  Många bud

  Tanken är att ekipaget ska fortsätta tillsammans.
  – Jag har fått bud på honom, men jag har tackat nej. Det här är så roligt och de är ett så fint ekipage, säger Lottie Fredell.
  – Planen är att vi gör om det här nästa år, säger Vendela Eriksdotter Rubin vilket får Diploids uppfödare Lena Nyström att le ett ännu större leende.
  – Det låter som en opitmal idé. Det är så himla roligt och jag blir aldrig trött på att stå därnere på prisutdelningen. Och man blir aldrig trött på att se sina uppfödningar med så duktiga ryttare, säger hon.

  Fälttävlansmeriter

  Vendela Eriksdotter Rubin red YREM i fälttävlan så sent som 2018 och ingick i det svenska bronslaget då.
  – Nu får jag inte hoppa på grund av min knäskada, så nu är det bara dressyr, säger 22-åringen som driver ett utbildnings- och tävlingsstall tillsammans med sin lillasyster Wynja Eriksdotter Rubin som också har ridit EM i fälttävlan.

  Matilda Aldrin-allanzo 2 220930 Rt
  Allanzo TH reds till andraplatsen bland 6-åringarna av Matilda Aldrin. Foto: Roland Thunholm
  Susanne Oberlies-tertius 1 220930 Rt
  Susanne Oberlies och Tertius blev delad trea, och med det resultatet var valacken högst placerad bland de fem Total Hope-avkommorna i finalen.
  Maj-christin Ehnberg-vretas Van 1 220930 Rt
  Maj-Christin Ehnberg och Vretas Van JB på väg mot en tredjeplats. Foto: Roland Thunholm

  Allanzo TH (SWB val f 2016 e Blue Hors Zack-Donnerhall, uppf Agneta Herslow, äg CS Kompetensutveckling AB) tog hand om andraplatsen, riden av Matilda Aldrin till 82,7 procent med 8,8 för sin trav som högsta betyg.

  Två treor

  Det blev två treor i årets Breeders för 6-åringar. Den ena var Vretas Van JB (SWB val f 2016 e Van Vivaldi-First Wish, uppf Linda Bäckström, äg Maj-Christin Ehnberg). Tillsammans med Maj-Christin Ehnberg slutade han på 78,8 procent. På samma procent slutade Susanne Oberlies och Tertius (SWB val f 2016 e Total Hope-Olivi, uppf Anita Hernodh Hassel, äg Sober Consulting AB, Christian Gimre).

  Värt att notera är att Totilas-sonen Total Hope hade hela fem avkommor bland de 15 som gick 6-åringarnas final, Van Vivaldi hade fyra.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (17)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden