Avelsnyheter, Dressyr
28 september 2022 06:20

Breeders Trophy drar igång med dressyrvecka

Breeders TrophyDet har blivit dags för Sveriges mest lovande unga dressyrhästar att göra upp när Breeders dressyrvecka drar igång på onsdagen. Här hittar du allt du behöver veta för att följa jakten på championatsegrar och Breeders Trophy-titlar.

Breeders Trophy drar igång med dressyrvecka
Diploid och Vendela Eriksdotter Rubin var överlägsna i 5-åringarnas final förra året. Foto: Roland Thunholm

På onsdagen går startskottet för Breeders Trophy, ”uppfödarnas egen tävling”, som är det stora fokuset när årets upplaga av SWB Equestrian Weeks avgörs på Flyinge under två veckor. Först ut är dressyrveckan som toppas med testridningen av 4-åringarna på lördag. På plats för att testrida för tredje gången är Cathrine Laudrup-Dufour, denna gång med trippla VM-medaljer i bagaget.

Onsdagen börjar med 6-åringarnas första omgång i Breeders Trophy. På eftermiddagen är det dags för SWB 3-årschampionat med start klockan 14.00.
– Det är fantastiskt roligt att nästan halva startfältet består av ston som tävlar om titeln Rikssto som är en klass i klassen, säger Anette Sånesson, som har hand om kvalitetsklasser av ston på SWB, i ett pressmeddelande.

Rikssto avgörs på helhetsintrycket

Hästarna visas ridna i grupper om två enligt SWB:s visningsprogram i skritt, trav och galopp. Skritt, trav, galopp, ridbarhet samt allmänt intryck är de fem bedömningskriterierna. Betygsskalan löper från 0-10,0 där tiondelar används. Resultatet presenteras i procent och högst totalpoäng avgör vem som vinner 3-årschampionatet.

De 3–6 ston som har fått högst poäng för sina gångarter visas på ring för hand. En exteriördomare från SWB rangordnar stona baserat på gångarter och det exteriöra helhetsintrycket i Rikssto.

Totalt är 55 hästar anmälda, varav 29 ston är anmälda till Rikssto. 24 hästar är anmälda till 6-åringarnas första omgång.

Regler SWB 3-årschampionat med Rikssto

12 bästa 6-åringarna går till final

FEI Inledande program är det som gäller för de 6-åriga hästarna, som bedöms av två domare för skritt, trav, galopp, lösgjordhet och framtidsutsikter. Även här får hästarna fem betyg från 0-10,0 där tiondelar används. De 12 högst bedömda hästarna från omgång 1 samt de tre högst placerade från consolation går vidare till omgång 2. 24 hästar är anmälda till omgång 1.

Regler Breeders Trophy 6-åriga hästar

Stjärnspäckad vecka

Det blir en stjärnspäckad vecka både när det gäller ryttare och hästar. Förra årets 4-årsvinnare For Rose ts startar Breeders Trophy för 5-åriga hästar medan UVM-finalisten och fjolårets 5-årssegrare Diploid återkommer och startar Breeders Trophy för 6-åriga hästar. Johanna Due-Boje, Ebba von Essen och Marina Mattsson är några av ryttarna i GP-küren på lördagen.

– Vi är så stolta över att också ha Grand Prix Kür parallellt med Breeders Trophy-klasserna tack vare vår sponsor Grand Hôtel Stockholm, säger Tomas Torgersen, senior advisor för tävlingen.

Dagsprogram

Onsdag
Breeders Trophy omg 1 för 6-åriga hästar
SWB Prospects för 5-åriga hästar
SWB Prospects för 6-åriga hästar
SWB 3-årschampionat med Rikssto

Torsdag
Breeders Trophy Consolation för 6-åriga hästar
Breeders Trophy omg 1 för 4-åriga hästar
Breeders Trophy omg 1 för 5-åriga hästar

Fredag
Breeders Trophy Consolation för 5-åriga hästar
SWB 7-årschampionat omg 1
Breeders Trophy för 6-åriga hästar FINAL
Elitfölauktion

Lördag
SWB Riders Cup omg 1
Breeders Trophy Consolation för 7-åriga hästar
Breeders Trophy för 5-åriga hästar FINAL
FEI Grand Prix Kür
Breeders Trophy för 4-åriga hästar FINAL med testridning

Söndag
Lövsta Future Challenge Unga Hästar
Lövsta Future Challenge U25
7-årschampionat FINAL
SWB Riders Cup Final

Start- och resultatlistor

Equisport sänder live

Kvalregler Breeders Trophy

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden