Avelsnyheter, Dressyr
2 oktober 2022 16:50
Ridsportplus

Fontanell visade klassen – ännu en seger för Lena Nyström

BreeTvå segrar på tre dagar. Uppfödaren Lena Nyström var rörd efter att hennes uppfödning Fontanell vann Breeders för 7-åringar i Flyinge på söndagen. "Det är en sådan bekräftelse på att jag är på rätt väg," säger uppfödaren och hyllar Fontanells ryttare Anita Roslund.

Fontanell visade klassen – ännu en seger för Lena Nyström
Lena Nyström med sin uppfödning Fontanell, riden av till seger i Breeders av Anita Roslund. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

7-åringarnas final reds inför glesa läktare i Flyinges stora ridhus på söndagen.

Hade Anita fått rida alla mina hästar hade jag haft ännu större framgångar som uppfödare. Lena Nyström.

Det gjorde inte Lena Nyströms glädje mindre. I fredags vann hennes uppfödning Diploid Breeders för 6-åringar. På söndagen var det Anita Roslund med sin egen Fontanell (SWB val f 2015 e Fürstenball-Ampere, uppf Lena Nyström) som vann championatet för 7-åringar.

– Det är inte klokt. Det är en sådan bekräftelse på att jag är på rätt väg. Det är så mycket motgångar när man håller på med det här, det är upp och ner hela tiden, säger Lena Nyström efter prisutdelning och ärevarv.

Anita Roslund köpte Fontanell av Lena Nyström när han var fem dagar gammal som sällskapshäst till en annan häst på gården utanför skånska Blentarp.

Ekipaget blev trea i Breeders när valacken var fem år, tvåa när han var sex år och vann alltså nu som 7-åring.

Mångsidig träning

– Hade Anita fått rida alla mina hästar hade jag haft ännu större framgångar som uppfödare. Hon har alltid en plan, hon övertävlar inte hästarna, alla hästar går i stora fina hagar, hon rider ut med dem och ger dem mångsidig träning, fortsätter Lena Nyström.

Fontanell
Anita Roslund och Fontanell i söndagens final. Foto: Roland Thunholm

Kvalets vinnare, Anita Roslund och Fontanell, gjorde en prydlig och harmonisk uppvisning som höll hela vägen till seger i 7-åringarnas final. Bytesserierna flöt fint och enkelt. Valacken visade också stor talang för piaff – även om det inte var riktigt meningen. Niorna haglade in, bland annat blev det 9,3 för galoppen och totalt 80,372 procent.

Lätt för sig

– Han har så lätt för allting. Han har inte den största traven, men han har lätt för passage och piaff och byten, säger Anita Roslund som rider på deltid och har varit med på förbundsträningar med sin stjärna.

Hon har siktat mot Breeders hela året och avstod från att åka till UVM i år trots att hon var uttagen.
– Han åker bra och så, men han äter inte på tävling. Vi var på UVM förra året och då åt han inget på fyra dagar. Det är något vi måste träna på. Det blev ju inte så mycket resor under pandemin och jag bor i Skåne där det hela tiden är nära till tävlingar och man inte behöver bo över, säger Anita Roslund som arbetar deltid i mannens Ica-affär och har tävlat lite Grand Prix men framförallt har utbildat många yngre hästar.
– Jag har ingen egen anläggning utan åker till ridhus i bland, men det blir mycket ridning ute, säger hon.

Dantesvincero
Dantes Vincero GJ med sin ryttare Minna Telde och uppfödare/ägare Gustaf Johansson. Foto: Roland Thunholm

Det var samma två hästar i topp i söndagens final som i kvalet för 7-åringarna tidigare i veckan.

Dantes Vincero tvåa

Kvalets tvåa Dantes Vincero GJ (SWB hingst f 2015 e Dante Weltino OLD-Chapman, uppf/äg Gustaf Johansson) och Minna Telde fick lite trassel i första bytesserien. Hingsten visade mycket energi och var inte helt avspänd genom programmet, men visade fina kvaliteter och såg inte ut att ha svårt för något. Domarna berömde hans förmåga till samling och klämde bland annat till med en nia för traven. Det blev totalt 77,615 procent för ekipaget i finalen, en andraplats i Breeders och seger i SWB Stallion Trophy när klassen var klar.

Zanzibar (SWB val f 2015 e Zuidenwind-Sack, uppf E.-M. Palm och N.-E. Söderström, äg  Filippa Grönström), som var fyra i kvalet, visade en lätt och energisk trav, trevlig skritt och en bra galopp där piruetterna flöt lätt men registret kunde ha va varit större. Han reds av sin ägare Filippa Grönström och slutade sjua i finalen med 72,943 procent.

Boomerang (SWB val f 2015 e Benetton Dream FRH-Eighty Eight Keys xx, uppf Cecilia Gunnarsson och Christina Sandell, äg Christina Sandell, Cecilia Gunnarsson, Charlotte Esping), som var trea i kvalet, reds av sin ägare Charlotte Esping. Ekipaget visade en taktmässig och energisk trav samt en vägvinnande ökad skritt och kraftfull galopp. Det blev en sjätteplats med 73,057 procent.

I finalen gick tredjeplatsen till Benito SC (SWB val f 2015 e Benetton Dream FRH-Troll, uppf Carina Edin och Stiven Wiklund, äg Maria Eriksson), riden av sin ägare. Ekipaget fick 76,115 procent efter en jämn uppvisning.

Tävlande mot varandra

Anita Roslund och Lena Nyström tävlade mot varandra mycket som unga.
– Sedan gick jag över till avel och hon fortsatte att rida, säger Lena Nyström som har planerat att trappa ner sin avelsverksamhet.
– Det går sådär. Jag har 15 dräktiga i år. Jag försöker sälja en del dräktiga ston, bland annat Fontanells mamma. Men det är inte så lätt, jag vill ha betalt för mina fina ston och det är inte någon som riktigt vågar satsa nu, säger hon.
– Det är de bra stona som har varit min styrka som uppfödare, och så har jag en viss talang för att välja rätt partner till dem, säger hon.

Benetton Dream FRH var meste fadershingst med tre avkommor bland de tio finalisterna i 7-årsklassen; Boomerang, Bella J och Benito SC.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden