Avelsnyheter, Dressyr
2 oktober 2022 09:07
Ridsportplus

Carl Hedin efter championatsegern: ”Går på moln”

Breeders TrophyCarl Hedin var sprudlande glad efter att hans Skyline To B för andra året i rad fick gå först i ärevarvet på Breeders Trophy. Här berättar han om sina känslor under finalen och hingstens närmaste framtid. Läs också vad testryttaren tyckte om finalfältet med 4-åriga dressyrhästar.

Carl Hedin efter championatsegern: ”Går på moln”
Skylines ägare och ryttare Carl Hedin dolde inte sin glädje när siffrorna kom. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det blev en favorit i repris för Skyline To B (SWB hingst f 2018 e Blue Hors St. Schufro-Ampere, uppf Maria Rasmusson, äg Eques Management AB) som även vann 3-årschampionatet förra året.

  Jag höll på att spy, jag var så nervös. Carl Hedin

  Sedan dess har den svarte hingsten blivit godkänd för avel i Oldenburgerförbundet, gjort det tyska sportprovet och stått på station hos Dressurpferde Leistungszentrum Lodbergen i Tyskland där svenska dressyrryttaren Therese Nilshagen har sin bas.
  – Nu ska han få ta det lite lugnare ett tag, säger Carl Hedin om sin stjärna.

  Själv red han nyopererad efter att brutit ett nyckelben så sent som förra helgen.
  – Just nu känns det toppen, det behövs inget smärtstillande, säger Carl Hedin när han träffar Ridsport direkt efter prisutdelningen i Flyinges stora ridhus.

  Finalen för 4-åringar var inte klar förrän sent på lördagens kväll och det var spännande in i det sista. Sista hästen var Rosebank VH som skulle kunnat ta hem vinsten.

  Jobbig väntan

  – När vi inte fick två tior av Cathrine (testryttaren, reds anm) så visste jag att det fanns chans för Rosebank att slå oss. Jag höll på att spy, jag var så nervös, säger Carl Hedin om de ungefär 45 minuter han och hingstens uppfödare Maria Rasmusson väntade på att klassen skulle vara över.

  Testryttaren Cathrine Laudrup Dufour öste lovord över hingsten och gav honom 10 för ridbarheten och 9,9 för framtidsutsikter.
  – När jag galopperade på honom tänkte jag att det måste vara så här Charlotte Fry känner på Glamourdale. Man bara flyger fram. Han har så mycket kraft i sig, säger hon.

  Skyline
  Skyline tog hem riktigt höga poäng. Foto: Roland Thunholm

  Historien om hur Skyline To B hamnade hos Carl Hedin som 2-åring har berättats tidigare. Dressyrryttaren och influencern efterlyste en ung talang att köpa på Instagram.

  Skickade en film

  Uppfödaren Maria Rasmusson utanför Ängelholm skickade en film på Skyline To B – och på den vägen är det.
  – Och jag har ett helsyskon på väg nästa år, säger Maria Rasmusson.
  – Det är hon som gör det hårdaste arbetet. Det är så mycket hårt arbete med hästar, allt kokar ner till det här, det är sådana här ögonblick man lever för, säger Carl Hedin.
  – Jag vill verkligen bara fira nu, bara vara löjlig och glad, för i morgon är en ny dag.

  Inget bruksprov

  Efter förra årets seger var han öppen med att buden hade kommit på hingsten. I år vill han inte säga något om det när det framtiden för hingsten kommer på tal. Något svenskt bruksprov finns inte med i den planeringen, men intresset för att använda hingsten i avel i Tyskland finns kvar.
  – Och han hoppade för andra gången i sitt liv förra veckan. Det blir nog lite mer sånt, lättare träning och att bara ha kul ett tag. Han ska få njuta av att vara en 4-åring, säger Carl Hedin.

  Cathrine Laudrup Dufour lovordade det starka finalfältet bland 4-åringarna.
  – Det står Grand Prix på flera av dem. Jag skulle ta hem nästan allihop, det kom in den ena topphästen efter den andra. Det var superkul, säger den danska världstvåan.
  Hennes två favoriter i år var Skyline To Be och en annan hingst, Valley (OLDBG e.Vitalis – San Amour I, uppf Albert Röber, äg Lövsta stuteri AB) som vann SWB Stallion Trophy och fick 9,9 i ridbarhet och 10 för framtidsutsikter.

  Bra ryttare

  Hon sa flera gånger under testridningen att det var svårt att tro att hästarna bara var fyra år.
  – Hästarna är så fint avlade nu, det är nästan så att man får tona ner dem ibland, inte ta i för mycket. Med bra ryttare som hästarna här i dag har är det inget problem. Det gäller att hålla hästarna friska och att inte tvinga dem till något.

  Breedersveckan i dressyr avslutas med final för 7-åringarna i dag, söndag.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (17)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden