Hoppning
13 juli 2019 14:08

Delad seger i 4-årsfinalen

Falsterbo Horse ShowTrots domarbedömning gick det inte att skilja de två bästa 4-åringarna i Falsterbo åt, utan det blev två segrare i Folksam Open - Costner och Ilias-K van't Kattenheye Z.

Delad seger i 4-årsfinalen
Delad glädje, dubbel glädje - två valacker hoppade hem Folksam Open för 4-åringar. Foto: Roland Thunholm

Rutinerade danskan Linnea Ericsson-Carey satt på storhoppande Costner (val -15, e Casall-Cormint, uppf Nicole Struve, äg Jonas Tornell Veterinär AB), som fick fin kritik av domarparet.
– Det är en lite spooky häst, men vilken 4-åring är inte lite spooky. Den överhoppar sig något i bak, vilket gör att den ibland kan tappa balansen, men den har väldigt mycket power och kapacitet. Det är verkligen en framtidshäst, kommenterade Rob Ehrens, holländsk förbundskapten i hoppning, som tillsammans med italienska ryttaren Giulia Martinengo Marquet stod för bedömningen.

Ridsport
Domarparet Rob Ehrens och Giulia Martinengo Marquet. Foto: Roland Thunholm

– Jonas Tornell köpte honom som föl, jag har haft honom sedan han var tre år. Han var väldigt busig som hingst, men det har blivit mycket bättre nu när han kastrerades i början av året, berättar Linnea Ericsson-Carey.
– Jag red in honom förra året, därefter har han vilat och i år har han gått sedan i februari. Det har varit ett par intressenter som har frågat om Costner är till salu, men Jonas tycker det är jätteroligt med sport så han vill behålla den.

Ridsport
Det finns gott om kapacitet i Costner. Foto: Roland Thunholm

Costner tog sig en ordentlig titt på läktaren längs långsidan under rundan, men tog sig över hindren utan problem.
– Så är det med 4-åringar, man vet aldrig vad man kan förvänta sig. De ser saker överallt, det är inte lätt att vara på en sådan här tävlingsplats, konstaterar Linnea Ericsson-Carey.

Felfritt på hinder rakt igenom

Costner nollade i torsdagens kval, och var lika felfri i finalen. Han slutade dock på samma poäng som Ilias-K van’t Kattenheye Z (val 15, e Indoktro van’t Kattenheye-Con Spirito R, uppf Annemarie Strobbe & Tony Raman, äg HDB Stable), riden av holländske Mano de Boer, som också var felfri på hinder i båda klasserna men fick två tidsfel i kvalet. Reglerna säger dock att det är domarpoängen som avgör, och där slutade båda hästarna på 33,5 poäng.
– Det är en väldigt modig häst som gör alla rätt, vi försöker att ta det lugnt med honom. Domarna var inte så imponerade av honom när jag galopperade runt i början, men så fort han börjar hoppa så har han väldigt mycket scoop och bra balans, säger en nöjd ryttare.

Ridsport
Mano de Boer tror mycket på sin 4-åring. Foto: Roland Thunholm

Även på tredjeplats blev det delad placering, där In Shape med Victoria Wallenstam och Electric Joy, riden av norska Maren Aurora Våge, båda fick 31,5 poäng.
– Hon var väldigt pigg men gjorde ett jättebra jobb, säger en glad Victoria Wallenstam, som red på en riktig familjeprodukt – In Shape är efter Victorias tävlingspartner, Capitano Paul Z, och född hemma på gården.

Ridsport
In Shape är ett av Victoria Wallenstams framtidshopp. Foto: Roland Thunholm

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden