Krönika
27 april 2022 13:08

Det finns inga perfekta individer

AvelskrönikaRidsports avelskrönikör jämför bruksprovet i Sverige kontra Danmark – och tycker att där finns en viss skillnad. "Man kan alltid plocka isär individer och hitta dåliga sidor, både här hemma och utomlands", säger Lena som hittar fördelar i båda systemen.

Det finns inga perfekta individer
Ridsports avelskrönikör och bloggare Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Jag har huvudet fullt av karlar, fyrbenta sådana. Utanför växer magarna och de tomma stona piper och flirtar; det är vår!

Strömsholm kontra Herning, en viss skillnad. Jag gillar att vara på Strömsholm, det är välarrangerat, alla är vänliga och trevliga och jag tycker att vi fick se fina hästar i år, såväl hopphingstar som gångartsdito. Man kan alltid plocka isär individer och hitta dåliga sidor, både här hemma och utomlands; det finns inga perfekta individer. Det är ju faktiskt det som gör avel så himla spännande!

Man kan alltid plocka isär individer och hitta dåliga sidor, både här hemma och utomlands.

Jag tycker även att vårt bruksprov är lagom långt och att vi i allmänhet testar rätt egenskaper (fast jag inte för mitt liv kan begripa vad man ska kunna utvärdera genom att 2,5-åriga hopphingstar ska göra 15-metersvolter mitt på långsidorna i trav OCH galopp samt skrittövergångar mot publiken i serpentiner med tre bågar!?).

Sen det här med accepterad och premierad, jag tror ändå inte att det blev riktigt som vårt förbund tänkt sig, det ska bli intressant att se vad nästa steg blir. Hingsthållarna verkar i många fall inte alls bry sig om skillnaden när de marknadsför sina GODKÄNDA hingstar…

Herning är ju på något vis en institution. Enorm mässa med fem hallar, unghästchampionatsfinaler med fantastiska testryttare, finaler i amatörtour i hoppning, 5*-ig dressyr, 3*-ig hoppning, galashow, hovslageritävling och sen alla dessa hingstar i olika åldrar.

Här testas inte de helt unga hingstarna under ryttare, de ska göra sitt 10-dagarsprov sen. Fast inte i år, i alla fall inte för så många…

I år införs det som ett försök i Tyskland tvådagarsprov för 3-årshingstarna för att få betäcka och givetvis går det busslaster med hingstar från Danmark för att delta i dessa. En bra utveckling, tycker jag, DV har redan godkänt dessa, hoppas SWB gör detsamma.

Förhoppningsvis ett steg i rätt riktning för att de andra förbunden på sikt även ska kunna godkänna hingstar som gjort vårt prov!

Frågan är om det är läge även för oss att införa något sådant, eller om vi ska ha det som det är nu.

Till hösten måste dock de utländska 3-årshingstarna gå längre prov. Frågan är om det är läge även för oss att införa något sådant, eller om vi ska ha det som det är nu, det vill säga att de måste komma tillbaka inom två år och göra nytt prov? Jag följer utvecklingen med spänning!

Tummenupp
Hiss

Jonas Johnson
Jag vill hissa Jonas Johnson som jag tror har en väldigt stor del i att Strömsholm är vad det är.

 

Tummenned
Diss

Halvtomma glas
Diss vill jag ge till alla som ständigt har halvtomma glas i stället för halvfulla, fri tolkning på den.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden