Hoppning
5 september 2021 15:20

Peder tvåa efter första EM-rundan

EM i hoppningNu avgörs det vem som blir Europamästare i hoppning. Efter den första finalrundan har André Thieme gått upp i ledning och Peder Fredricson har gått in på andra plats efter att ledaren Martin Fuchs fick ett nedslag i första rundan.

Peder tvåa efter första EM-rundan
Martin Fuchs och Leone Jei leder EM-hoppningen inför finalen. Foto: FEI/Christophe Tanière

När andra omgången inleds klockan 16.15 är det tolv ekipage till start. I ledning är André Thieme med 2,84 fel, medan Peder Fredricson har avancerat från femte till en andraplats med 4,46 fel, mindre än en nedslag efter ledaren. Trea är Ioli Mytilineou från Grekland med 4,46 fel.

Inför EM-finalen ledde Martin Fuchs från Schweiz och Leone Jei med 1,31 fel. Ekipaget gick in i finalen utan ett enda nedslag.  Peder Fredricson och Catch Me Not S hade 4,46 fel och Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W hade 9,96 fel.
Finalen rids i två omgångar och felen som ekipagen har fått tidigare i tävlingen följer med. De tolv bästa efter första rundan går vidare till en andra runda. Om ekipage slutar på lika antal fel blir det omhoppning om medaljerna.

Inför första omgången har banbyggare Frank Rothenberger byggt upp en 1,60-bana med tolv hinder och 15 språng. Trekombinationen ligger mitt i banan, som hinder 7, och följs av vattengraven. Maxtiden är 77 sekunder.

Direktrapportering ryttare för ryttare

Först ut i det 24 ekipage stora startfältet är Ondrej Zvara från Tjeckien med Cento Lano, som kommer till start med 18,99 fel i bagaget. Han är i mål efter ett tramp i vattengraven och en rivning.
Danmarks Konstantin Deeken Künnemann med AK’s Crowney missar i den krävande sista linjen och går i mål med 13 fel, varav ett för tiden.
Tredje ryttare är Omer Karevli från Turkiet med Cheston de la Pomme d’Or Z blir först att sätta nollan trots några nedslag och stannar på sina 17,08 fel.

Tiden svår att hålla

För Spaniens Eduardo Alvarez Aznar och Legend blir det en rivning, medan landsmannen Manuel Fernandez Saro och Jarlin de Torres klarar banan ända till sista hindret där rivningen kommer. Han får också ett tidsfel.

Wojciech Wojcianiec från Polen och Chintablue slutar på 4 fel, totalt 16,44 fel.
Irländaren Michael Duffy och Zilton SL Z får 5 fel, varav ett för tiden och slutar på 16,37 fel.
Felfritt på hinder blir det för Eoin McMahon från Irland och Chacon 2 men ett tidsfel ger honom 11,70 totalt och bästa resultatet hittills.

Andreas Schou från Danmark inleder fint med Darc de Lux men för nedslag i trekombinationen och slutar på 19,56 fel.

Nedslag för Rolf-Göran

Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W får ett nedslag på en oxer men har tur i inhoppet på trekombinationen och klarar den stora oxern i slutet. Det stannar på 4 fel och totalt 13,96, vilket i slutändan blir plats 13, precis utanför startfältet i andra rundan.

Marcus Ehning och Stargold från Tyskland får 8 fel och ligger på totalt 17,33, medan Norges Victoria Gulliksen och Papa Roach sätter en fin runda på hinder. Felfritt men ett tidsfel. Totalt 9.96 fel så här långt och upp i ledning.

Irlands Daniel Coyle rider dagens andra Chippendale-avkomma, Legacy, får en rivning i slutet av banan och ett tidsfel, och ligger på 13,39 fel efter den första finalrundan.

Tidigare ganska okända David Will från Tyskland har haft ett lyckat mästerskap så här långt tillsammans med C Vier och han går i mål felfritt. Han stannar på 8 fel.

Schweizaren Steve Guerdat med svenskfödda Albfuehren´s Maddox flyger över hindren men får med sig en bom i slutet av banan. De stannar på 10,15. Nästa ryttare, också från Schweiz, är Bryan Balsiger och AK’s Courage. Han får med sig två bommar och slutar på 14,01.

Tysklands Christian Kukuk och Mumbai går ut med 5,93 fel. Nollan håller ända till utsprånget i tvåkombinationen i slutet av banan, och resultatet efter första rundan är 9,93 fel.

Nicola Philippaerts från Belgien och Katanga v/h Dingeshof går ut starkt men sedan kommer rivningarna på den tuffa avslutande linjen. 8 fel ger resultatet 13,28 efter första rundan.

Peder sätter nollan

Frankrikes Olivier Robert och Vivaldi Des Meneaux får fyra fel och ett tidsfel, har 14,20 efter första finalrundan.
Startnummer 10 är Peder Fredricson och Catch Me Not S med 4,46 med sig. En taggad häst med stora språng gör en felfri runda och går upp i ledning.
Europamästerskapens stora överraskning, grekiska Ioli Mytilineou och Levis de Muze fortsätter leverera och rider felfritt men får ett tidsfel, totalt 4,64.

Pieter Devos och Jade vd Bisschop får en rivning halkar ekipaget ner till 7,16, medan landsmannen Andre Thieme och DSP Chakaria rider felfritt och ligger kvar på 2,84 fel.

Sist ut är ledaren Martin Fuchs från Schweiz och det går ett sus genom publiken när Leone Jei får ner en bom, och ramlar ner i listan.

Resultat

SVT sänder

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden