Träningstips
4 december 2019 19:50
Ridsportplus

En bom – många möjligheter

ProblemlösningAtt använda bommar i träningen behöver inte ta tid att förbereda. En enda bom räcker för att höja precisionen i ridningen. Placera bommen mitt på ridbanan – vips har du mängder med övningar att variera emellan.

En bom – många möjligheter
Variera mellan flera olika övningar med bommen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ensam-bom-ridsport_sida_1
Medellinjen Illustration: Barbro Lagergren

Medellinjen

Använd en randig bom och se till att mittenfältet ligger precis över medellinjen. Träna på att rida en helt rak linje mellan A och C.

Steg 1: Börja med en gångart i taget och håll ett stabilt tempo hela vägen.
Steg 2: Gör tempoväxlingar på medellinjen. Behåll hästen rakställd och spåret rakt.
Steg 3: Gör gångartsväxlingar på medellinjen. Byt gångart över bommen, eller före och efter.


Ensam-bom-ridsport_sida_6
Rosetten Illustration: Barbro Lagergren

Rosetten

Rid mellan B och E, så att du rider längs med bommen. Innan du kommer ut till spåret gör du en halvcirkel in mot medellinjen. Vänd upp över bommen, rakställ och rid över bommen. Fortsätt en lika lång sträcka på medellinjen efter bommen som före. Lägg en halvcirkel ut mot spåret så att du kommer tillbaka till B, vänd upp mot E igen. Växla mellan att ibland svänga till höger och ibland till vänster vid B, E och när du lämnar medellinjen, så får du en fyrklöver i stället för en åttvolt.

På den här slingan kan du lägga in många olika delmoment. Du har två olika rakspår och två bågar. Använd bågarna till att växla mellan att ställa inåt och utåt. Du kan träna halt, galoppombyte eller piaff vid sidan av bommen mellan B och E. Du kan träna galoppombyte över bommen på medellinjen eller träna haltövningarna.


Ensam-bom-ridsport_sida_4
Tre volter Illustration: Barbro Lagergren

Tre volter

Använd en randig bom.

Utgå från spåret: Lägg en rund fin volt över bommen, så att du rider på mitten över bommen och ut till spåret igen. Gör nästa volt lite mindre, så att du rider lite längre ut på bommen. Slut volten på spåret. Den tredje volten gör du så pass liten att du bara rider över bomänden. Om du vill går du härifrån tillbaka upp i storlek; först till den mellanstora volten och sedan den första voltstorleken.

Utgå från bommen: Rid en volt mitt över bommen, ut till spåret och tillbaka. Gör nästa volt lite mindre, så att du rider innanför spåret. Slut volten över mitten på bommen och gör sedan en tredje volt ännu längre in från spåret. Alla volterna ska gå över bommens mitt och behålla sin rundhet även när de varierar i storlek.


Ensam-bom-ridsport_sida_5
Skolor runt bommen Illustration: Barbro Lagergren

Skolor runt bommen

Rid en förvänd sluta i skritt längs med bommen, som om den var sargen. När bakdelen är precis förbi bomänden förflyttar du hästen i en bakdelsvändning mot bommen, så att hästen vänder ett halvt varv och fortsätter längs bommens andra sida. Det här är ett roligt sätt att träna bakdelsvändningar, för dig som är van vid att träna skolor och vändningar.


Ensam-bom-ridsport_sida_3
Skänkelvikning Illustration: Barbro Lagergren

Skänkelvikning

Den här övningen tränar dig i att rida bättre skänkelvikningar som inte faller isär. Börja skänkelvikningen vid en hörnbokstav och rid i riktning mot en punkt några få meter före bommen. När du kommer till medellinjen rakställer du och rider rakt fram över bommen. Träna från båda hållen och om du är redo för det, i olika gångarter.

Variation: När du har ridit över bommen, ställ om till en ny skänkelvikning till endera hörnbokstaven.


Ensam-bom-ridsport_sida_2
Halter Illustration: Barbro Lagergren

Halter

En variation på att träna rakheten på medellinjen är att använda bommen för att lägga in halter.

Steg 1: Börja i skritt. Rid rakt längs medellinjen med rakställd häst och gör halt precis framför bommen, så att hästen efter halten tar första steget över bommen. Se till att halten är prydlig och jämn. Hästen ska stå helt still med bibehållen uppmärksamhet. Rid fram i skritt över bommen och fortsätt hela medellinjen ut. Hästen behöver vara aktiverad bakifrån för att kunna starta helt rakt framåt utan att orma sig åt sidorna. När övningen fungerar i skritt går du vidare till samlad trav eller arbetstrav och slutligen till galopp.

Steg 2: Börja om i skritt och lägg halten precis efter bommen i stället, så att det sista bakbenet kliver över bommen och direkt in i halten. Den här övningen tränar dig i att känna var hästens bakben är, samt att hästen är fullt kontrollerbar även efter en bom. För att få en snygg halt direkt efter bommen utan att tappa bjudning och form innan, behöver du finslipa på halvhalterna. Tänk uppsamling med kraften bakifrån i stället för att bromsa.

Steg 3: Kan du ge så exakta hjälper att hästen gör halt med bommen under magen? Det är en övning som ger aha-upplevelser till  både erfarna och gröna ryttare, eftersom den ger ett exakt kvitto på när du behöver använda dina hjälper för att få halten precis där du vill.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden