Träningstips
30 oktober 2019 14:03
Ridsportplus

Utmaningen: Hörnrutan hjälper dig med volterna

VoltarbeteOm du placerar bommarna på ett nytt sätt får du en större utmaning i ditt voltarbete. Övningen är också ett bra hjälpmedel för att stämma av grunderna - Ridsport ger går igenom hur du kan variera bomövningarna.

Utmaningen: Hörnrutan hjälper dig med volterna
Bygga banan : Placera fyra bommar i 90 graders vinkel från sargen, så att de tillsammans med manegehörnet bildar en kvadrat. Med 3,5 meter långa bommar blir rutan 7x7 meter. För större ruta, använd fler bommar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att rida över bommar på volt är en basövning, men vad händer om du placerar dem på ett nytt sätt? Hörnrutan ger större utmaningar i ditt voltarbete och är ett bra hjälpmedel för ekipage som vill stämma av grunderna på ett mer utslagsgivande vis.

1. Ta över inramningen från sargen

Rid längs fyrkantsspåret eller på stora volten och lägg en volt i hörnet över bommarna. Över de yttre bommarna får du en större, lite lättare volt och över de inre en mindre och svårare.

Alla som någon gång provat den klassiska övningen ”Klockan” (med fyra bommar i ett kors), vet hur svårt det kan vara att få till ett bra voltspår över bommarna utan att hästen flyter iväg utåt eller tappar gångarten. Här får du hjälp med inramningen från sargen och kan i och med detta slappna av och koncentrera dig på riktningen och rundheten i innersidan.

Börja med den större volten och krymp den genom att använda mer aktiva ytterhjälper. På så vis behåller du rundheten i innersidan och kan rama in från utsidan utan att du spänner dig eller får hårda hjälper.

Hornrutan
Övningarna illustrerade Illustration: Barbro Lagergren

2. Räkna galoppsprång i hörnpasseringen

Galoppera genom hörnet över bommarna. Se till att du rider över samma ställe på den första och den andra bommen. Träna på att få en taktfast galopp och samma antal språng varje gång. När du varierar var på bommen du rider kan du göra det med två olika mål:

• Behåll samma steglängd och tempo och placera hästen så att du får exakt ett galoppsprång mindre eller ett mer. Den här övningen tränar dig i att kunna bedöma avstånd mellan två bommar på böjt spår i förhållande till den galopp du rider i. Om hästen saxar bommen, behöver ta ett halvt språng före eller på annat sätt ändra galoppen, har du kommit fel och behöver byta placering.

• Sikta på att kunna rida med samma antal språng mellan bommarna på olika voltstorlekar. I den här övningen behöver du ändra galoppens språnglängd i förhållande till placeringen och avståndet så att hästen kommer rätt.

3. Samling i hörnet

Rid längs med spåret så att du rider längst ut över den yttre bommen. Lägg en volt i hörnet innanför bommarna och rid ut över nästa ytterbom. Börja i skritt och träna på att få hästen mellan hjälperna. Använd sargen och bommarna till din fördel och låt dem hjälpa dig med voltform och att svänga från utsidan, i stället för att du känner dig trängd och stressad.

Ett ekipage som lutar inåt eller utåt kommer att få svårigheter, speciellt om du avancerar till trav eller galopp.

Rid i ett lugnt, taktfast tempo, sitt mitt över hästen och ”sväng inte bara runt” utan hitta balansen i varje steg.

Fakta

Om författarna

Övningarna kommer från böcker utgivna av Lina Zacha och Barbro Lagergren.

Lina Zacha, tränare, bakgrund som westernryttare på elitnivå och har en bred bas där kommunikation och kontakt med hästen alltid har stått i fokus.

Barbro Lagergren, grafisk formgivare, bor sedan tre år i Portugal och rider både hoppning och dressyr. Hon har en 9-årig lusitano, Eneias.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden