Träningstips
2 oktober 2019 16:44
Ridsportplus

Så får du hästen mellan hjälperna

TräningstipsOavsett om du rider unghäst eller en mer rutinerad är receptet på utveckling att hela tiden repetera grunderna. Att ta hjälp av bommar och låga hinder är ett fiffigt sätt som är kul för både ryttare och häst. Med de här övningarna har du ridschemat klart för resten av veckan!

Så får du hästen mellan hjälperna
Figuren "Korset" är en bra övning för att få hästen mellan dina hjälper. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Figuren ”Korset” erbjuder mängder med olika övningar på raka och böjda spår för alla gångarter.

Lägg ut den i början av veckan, så kan du variera träningen i många dagar utan att behöva ändra något.

Att växla mellan olika linjer i samma figur gör hästen mer uppmärksam och tränar dig i planering och att hela tiden ha hästen i balans mellan hjälperna.

Övningarna kommer från böcker utgivna av Lina Zacha och Barbro Lagergren.

Fakta

Bygga banan

Lägg ut tolv bommar ände mot ände, så att de bildar ett kors. Placera korset på medellinjen. Du kan enkelt variera övningarnas linjer ännu mer genom att placera korset över X eller i mitten av A/C-volten.

Illis.roda-korset.1
Raka spår över gymnastikhinder, eller bommar på marken. Illustration: Barbro Lagergren

1 Raka spår över gymnastikhinder

Behåll bommarna på marken eller höj upp ytterbommarna med cavalettiblock. Galoppera längs medellinjen så att du kommer rakt över två av bommarna. Du har även en linje mellan B och E, om du placerat korset mitt på banan.
En del hästar kan tycka att det är lite läskigt att hoppa in i figuren. Då kan det vara bättre att ha första bommen som markbom och bara höja upp den sista. Inför den sista bommen fungerar figuren som infångare som uppmuntrar häst och ryttare till en rak linje.

Roda-korset-1-190917-rt
Galoppera eller trava längs medellinjen så att du kommer rakt över två av bommarna. Du har även en linje mellan B och E, om du placerat korset mitt på banan. Foto: Roland Thunholm

 

Illis.roda-korset.2
Den här övningen hjälper till att planera vägar och hålla hästen mellan hjälperna på både rakt spår och volter. Illustration: Barbro Lagergren

2 Volter utåt

Utgå från den fyrkantiga volten men i stället för en hörnpassering lägger du en liten volt utåt. Om din häst inte fick plats att trava eller galoppera på volten, så är den här övningen lättare att anpassa för olika steglängd och samlingsgrad. I galopp rider du i höger galopp i vänster varv över bommarna, så att volterna utåt blir till höger (och vice versa i vänster galopp).
Övningen tränar dig i att planera dina vägar och hålla hästen mellan hjälperna både på rakspår och volter.

Illis_roda-korset.3
Den här övningen tränar dig i att placera hästen exakt där du vill över en bomserie och fortsätta ha koll på nästa linje när du är på volten. Illustration: Barbro Lagergren

3 Sick-sack-bommar

Trava diagonalt över fyra av bommarna som en bomserie i sick-sack. Var noga med att rida rakt och över mitten av alla bommarna så att avståndet blir likadant överallt. Lägg en volt utåt och trava sedan över nästa bomserie. Fortsätt varvet runt eller kombinera med andra spår.
Den här övningen tränar dig i att placera hästen exakt där du vill över en bomserie och fortsätta ha koll på nästa linje när du är på volten.

Roda-korset-3-190917-rt
Trava diagonalt över fyra av bommarna som en bomserie i sick-sack. Foto: Roland Thunholm

Illis.roda-korset-4
Det här är en uppmjukande övning för skritt eller trav. Fokusera på att rida på mitten av varje bom i ett lugn tempo. Illustration: Barbro Lagergren

4 Halvcirklar utåt och inåt

Rid en halvcirkel utåt över två av bommarna. Ställ om, passera ett bomhörn i en halvcirkel inåt. Ställ om och rid en halvcirkel utåt över två av bommarna. Fortsätt så varvet runt och byt sedan varv.
Det här är en uppmjukande övning för skritt eller trav. Fokusera på att rida på mitten av varje bom i ett lugn tempo. Ta ut halvcirklarna runt bomhörnen så att du hinner ställa om över den första bommen och forma hästen i nästa riktning.

Illis.roda-korset-5
Det här är en bra övning att både börja och avsluta passet med. Använd övningen för att checka av om du kan rida hästen mellan dina hjälper liksidigt i båda varven och att dina hörnpasseringar blir jämna och fina. Illustration: Barbro Lagergren

5 Runda och fyrkantiga spår

Skritta rakt över två av bommarna, runda hästen i en hörnpassering och skritta rakt över nästa två bommar. Fortsätta hela varvet runt så att du rider på ett fyrkantigt spår. Sträva efter att rida i ett lugnt och jämnt tempo med bibehållen steglängd, så att du får en jämn kvadrat med samma antal steg mellan bommarna.
Det här är en bra övning att både börja och avsluta passet med. Använd övningen för att checka av om du kan rida hästen mellan dina hjälper liksidigt i båda varven och att dina hörnpasseringar blir jämna och fina.
När den fyrkantiga volten känns bra går du vidare med att rida en rund volt. Även här är det viktigt med en jämn steglängd och att volten blir rund, så att du får samma antal steg överallt.
Om avstånden passar din hästs steglängd och utbildningsnivå kan du även rida volterna i trav eller galopp.

Fakta

Om författarna

Lina Zacha

Tränare med bakgrund som westerryttare på elitnivå och har en bred bas där kommunikation och kontakt med hästen alltid har stått i fokus.

 

Barbro Lagergren

Grafisk formgivare, bor sedan tre å ri Portugal och rider både dressyr och hoppning. Har en 9-årig lusitano som heter Eneias.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden