Reportage
22 oktober 2019 18:33
Ridsportplus

Årets uppfödare är en riktig familjeaffär

FramgångstrioVad har Peder Fredricsons stjärna Hansson WL och svårklass-hingsten Corrado WL gemensamt? Båda är födda hos bröderna Hansson på Walltorp i Östergötland - nyligen utsedda till Årets uppfödare av SWB.
På Walltorp har man avlat sporthästar i 30 år. Och om vi ska tro bröderna ligger det ingen hemlighet bakom framgångarna, bara lång erfarenhet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är morgon och stallet på Walltorps Lantbruks AB utanför Mjölby i Östergötland är halvtomt. De hästar som ännu inte blivit utsläppta sträcker nyfiket fram sina huvuden mot oss när vi går genom stallgången.

Alla bröderna Hansson är på plats. Ulf och Per går lite bakom medan Anders pekar och berättar om vilka hästar som är egna uppfödningar, vilka som tävlar 1,40-hoppning och vem som är mamma till vem.

Han är den där hästen man hoppas på att få fram.

Ulf Hansson om Hansson WL

Nästan längst ner i stallet stannar vi framför ett brunt sto med mjuka ögon.

– Det här är mamman till Hansson, berättar Anders och syftar på Hansson WL (val -08, e Hip Hop u Indra WL e Iowa) som är deras hittills mest framgångsrika uppfödning. Valacken, som rids av Peder Fredricson, rankades förra året som världens bästa hopphäst efter ett år med både världscupsegrar och vinster i Global Champions Tour.

Pederhanssonwlrt
Peder Fredricson och Hansson WL. Foto: Roland Thunholm

Ringar på vattnet

Hansson WL är femte generationen som fötts på gården och hans framgångar har gett ringar på vattnet.

– Det är fantastiskt roligt att det gått så bra för honom, säger Ulf glatt. Många har tyckt att det var konstigt att vi valde att sälja honom, men eftersom jag själv inte skulle satsa mer så hade vi inga andra bra alternativ, förklarar han.

Bröderna är väldigt nöjda med försäljningen. Bättre reklam kunde de inte ha fått.

– När vi åker på tävling kommer folk alltid fram och gratulerar. Alla vet att han kommer från oss, och extra roligt är det ju att han heter som han gör.

Därför blev det en Hansson

Anders berättar hur det gick till när valacken fick sitt namn.
– Våra hästar får alltid namn med samma begynnelsebokstav som deras pappa och Hansson är efter Hip Hop. När vi skulle döpa honom kom vi att tänka på Peder Fredricsons Magic Bengtsson och vi tyckte att om hans häst kan heta Bengtsson så kan väl våran heta Hansson, säger han med ett skratt.

Att just hästen som döpts efter familjen visade sig bli en världsstjärna är en lycklig slump.
– Han är den där hästen man hoppas på att få fram, säger Ulf, och förklarar att Hansson utmärkte sig tidigt.

– Han är verkligen en fantastisk häst helt i balans. Grundhästen var helt suverän och när vi klev upp på honom som 4-åring var han redan i form, säger han och fortsätter:
– Han löshoppade kanonbra. Han var väldigt rädd om sig och hoppade nästan över stöden på 170 centimeter. Han hade alltid otroliga marginaler, men när hästarna är så rädda om sig passar de inte till för lätta ryttare utan kräver ganska mycket ridning. Eftersom han hoppade så högt var det nästan svårt att hålla grundtempot.

Ridsport, Sundbyholm Dag 6
Innan Peder tog över tyglarna på Hansson WL, reds han av Robin Ingvarsson. Ekipaget tog SM-guld 2016. Foto: Roland Thunholm

Vana ryttare

Bröderna har alla ridit sedan barnsben. Per tävlade mycket ponny medan Anders och Ulf främst satsade på stor häst. Anders red i B-landslaget i hoppning under 80-talet och red SM, medan Ulf tävlade internationellt i både Tyskland och Holland.

Från sina mest aktiva år på tävlingsbanan minns Ulf kanske mest valacken Moritz, som köptes i Tyskland som 4-åring och hann ta honom till en sjätteplats i SM innan den såldes till Peter Eriksson.
– Med Peter gick han bland annat världscupen och OS i Barcelona, minns Ulf, som utan tvekan utnämner Moritz som sin bästa tävlingshäst.

Brodernahansson_natalielindholm.08
Ulf Hansson var den av bröderna som red på högst nivå och han tävlar fortfarande de egna uppfödningarna. Foto: Natalie Lindholm

I dag har Per ställt undan ridstövlarna, Anders rider fortfarande men har lagt tävlandet bakom sig, medan Ulf tävlar de egna uppfödningarna i viss mån, mest för att ge dem tävlingsvana.

I stället har brödernas döttrar tagit över efter sina pappor och både tränar och tävlar hästarna från Walltorp.

Säljs sällan som föl

Hästar säljs i första hand genom kontakter och sällan som föl. Oavsett erfarenhet är det alltid svårt att med säkerhet säga hur bra en häst blir innan den fått chansen att hoppa.
– Vi ser lite hur modellen kommer bli redan som föl, förklarar Anders och Ulf lägger till:
– Och så ser vi på balansen i galopp. Om fölen springer i stor trav är det inte så bra för hopphästar, utan vi vill hellre att de slår över i galopp.

– När vi börjar löshoppa ser vi ganska snabbt hur hästarna tänker. Om det är en häst som mest snubblar igenom hindren brukar det oftast inte bli så jättemycket bättre senare.

Brodernahansson_natalielindholm.16
Döttrarna Hansson fortsätter i fädernas spår. Ulfs dotter Frida med Lotus WL (f -07 e Lap Top-Feliciano). Foto: Natalie Lindholm

Fem på export till USA

Bröderna är rörande överens om att riktigt bra hästar alltid är relativt lätta att sälja, framför allt om köparen litar på dig som säljare.
Genom åren har en del hästar sålts utomlands, bland annat fem till USA.

En av hästarna var Bella Donna (e Beach Boy) som vann Grand Prix i USA  innan hon omkom i en trafikolycka.
– Familjen skickade oss en amerikansk ridsporttidning där de hade satt in en stor dödsannons för Bella Donna, berättar Ulf och bläddrar fram sidan i en tidning.

Bröderna Hansson har fött upp hästar i över 30 år. Till en början avlade de på gamla svenska stammar, men det var först på slutet av åttiotalet, då hingstar som Cortez och Robin Z dök upp, som avelsarbetet fick sig ett riktigt uppsving.
– Vändpunkten för oss kom när vi började använda mer tyska hingstar i aveln. Så fort det gick började vi ta in semin från Tyskland och Holland, förklarar Ulf.

Bröderna var bland de första att betäcka med Ramiro Z, pappa till bland andra Robin Z.
– Vår ena stolinje kommer därifrån och från stofamilj 40 och är släkt med bland andra Ulla Håkansons Ajax, förklarar Anders.

Brodernahansson_natalielindholm.03
Chester WL (e Casallco-Iowa) är halvbror till Hansson WL. Kompisen Collin WL är e Casanova–Agricola. Foto: Natalie Lindholm

Genomtänkt avelsfilosofi

Ulf fyller i att bröderna faktiskt tävlade hästar ur samma stofamilj under några år.
Yaki Lee heter stoet som ligger till bas för den ena stofamiljen som bland annat lämnat den godkända hingsten Corrado WL.

Den andra stolinjen utgår från stoet Galina och det är därifrån Hansson WL kommer. Bra ston med prestationsstam som betäcks med riktigt bra hingstar. Så kan man sammanfatta bröderna Hanssons avelsfilosofi.

Välanvända hingstar blandas med nya, oprövade förmågor, men stona har nästan alltid både egna tävlingsmeriter och prestation i stamtavlan.

– Vi har köpt lite hästar på auktion i Tyskland och där ser man tydligt att de som betalas bäst är hästar där stofamiljerna har prestationer. Nu köper vi egentligen inga avelsston längre utan vill mest upprätthålla de linjer vi redan har.

Vi avlar på hopphingstar hela tiden, men det har kommit fram en del dressyrhästar ändå. Corrado till exempel.

Ulf Hansson

Målet har alltid varit att använda de bästa hingstarna som går att få tag i.
– Vi resonerar som så att det är bättre att betala en seminkostnad på 30 000-50 000, i stället för 10 000-15 000, om det innebär en betydligt större chans att få en riktigt bra avkomma. Men å andra sidan kan ett tillräckligt bra sto få en bra avkomma med nästan vilken hingst som helst.

– Vi vill se att hingsten har presterat själv och att han har avkommor som har presterat. Sedan måste vi titta på hur hingsten ser ut, är han kompakt eller långlinjerad till exempel? Det är väldigt viktigt att hingsten passar till stoet.

Brodernahansson_natalielindholm.20
Fem generationer hästar har vuxit upp på Walltorps gård utanför Mjölby i Östergötland. Här är det Valerius (f -07 e Valentino–Grosso Z) som njuter av snön i hagen. Foto: Natalie Lindholm

Oväntade dressyrtalanger

Bröderna vill få fram sportiga, långlinjerade hästar som kan hävda sig på hoppbanan, men trots att man alltid avlat för hoppning har det dykt upp flera fina dressyrförmågor under åren.

Fakta

Familjen Hansson och Walltorp Lantbruks AB

Familjerna: Anders och Gunilla med barnen Emelie och Henrik. Ulf och Maria med döttrarna Frida och Vendela. Per och Fia med Adam och dottern Linnea. Och så brödernas föräldrar, Bertil och Eva Hansson.
Antal hästar: Elva.
Avelsston: Indra WL och Secret Love, f -04  e Stolzenberg-Calypso 2.

Expandera

Det har mest råkat bli så, skrattar Ulf.
– Vi avlar på hopphingstar hela tiden, men det har kommit fram en del dressyrhästar ändå. Corrado till exempel. När han visades på bruksprovet av Rolf-Göran Bengtsson som hopphäst fick han 8-8 i hoppningen men hade fyra 10:or i gångarter. Det blev en självklarhet att han skulle gå dressyr.

Det gäller att ha lite tur

Anders och Ulf kallar sig båda för hästnördar och är väldigt intresserade av stamtavlor, men menar att avel inte bara handlar om planering, det gäller att ha en gnutta tur också.
– Att göra om en lyckad kombination är ingen garanti för att det blir lyckat igen. Syskon är faktiskt ofta väldigt olika, förklarar Ulf och Anders instämmer:

– Det har ju hänt också att vi gjort flera kombinationer med hästar som skulle bli riktigt bra på papperet men som inte alls blev bra mentalt. Quite Easy lämnade till exempel mycket svåra hästar och det vill man inte ha, det är ett helsicke.

I dag kör bröderna ner sina ston till Flyinge för betäckning och har god hjälp av Helena Torstensson när det gäller valet av hingst.

– Helena kan ofta tipsa om nya tyska hingstar som vi borde se. Vi har en väldigt bra kontakt och vi uppskattar verkligen att kunna diskutera med henne, säger Ulf.

Bröderna har medvetet valt att begränsa aveln.
– Vi vill avla kvalitet och inte kvantitet och betäcker bara ett eller två ston per år, förklarar Ulf och fortsätter leende:
– Med tanke på det får man väl säga att det har gått ganska bra hittills.

Fakta

Främsta uppfödningar:

Volontaire WL f -94  e Voltaire-Greenhorn, 1,50-hoppning.
Corrado WL 919 f -92 e Cortez-Dragon, godkänd hingst, två gånger tvåa i SM i dressyr, deltagit i EM, reserv till OS.
Vallon WL 1013 f -93 e Voltaire-Ramiro, godkänd hingst, deltagit i VM i dressyr.
Rambo WL f -89 e Ramiro-Greenhorn, gått svår dressyr i England.
Fidelio WL f -97 e Feliciano-Cortez, 1,50-hoppning.
Leonora WL f -97 e Landlord-Ramiro, tvåstjärnig fälttävlan.
Bella Donna f -92 e Beach Boy-Ramiro, seger Grand Prix-hoppning 1,60 i USA.
Edelweiss WL f -04 e Elmshorn-Ramiro, seger 1,45 (2016), går 1,50-hoppning.
Indra WL f -04 e Iowa-Landlord, seger 1,35-hoppning, mor till Hansson WL.
Hansson WL f -08 e Hip Hop-Iowa, valacken, som rids av Peder Fredricson, rankades förra året som världens bästa hopphäst efter ett år med både världscupsegrar och vinster i Global Champions Tour.

Expandera

Det här reportaget publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden