4 juni 2014 10:43

Oväntade situationer på uteritten – så gör du

Våren och sommaren är som gjorda för uteritter. Hästen bjuder glatt framåt och ritten går genom skogsdungar och längs grusvägar. Mitt i den ljuvliga upplevelsen kan det uppstå situationer som både häst och ryttare är ovana vid.

Oväntade situationer på uteritten – så gör du
Det finns mycket saker som hästen kan reagera på vid uteritt. Lotta Gyllensten

När man rider utomhus finns det mycket som hästen kan reagera för. Torra löv prasslar i vinden, en hare eller fasan kan plötsligt springa upp i närheten av hästen och få den att skygga. Försök att rida med ”vidvinkelseende” och upptäcka eventuella vilda djur som rör sig i området innan – eller i alla fall samtidigt – som hästen gör det.
Ibland är det omöjligt att vara förberedd; om hästen plötsligt tvärstannar och blåser med uppspärrade näsborrar. Det kan bero på att den har känt doft av något vilt djur, spår av älg och vildsvin kan göra hästen upprörd.

Ibland måste man passera hagar med andra djur. En flock kvigor är ofta leklystna och nyfikna och kommer gärna galopperande mot vägen om de ser en häst komma förbi. En ovan häst kan då bli skrämd och snurra runt. Är man som ryttare förberedd på att hästen kan komma att reagera, är det bästa att driva hästen bestämt framåt, övertyga den om att raka vägen förbi är det som gäller.

Grisar och får bryr sig sällan om förbipasserande hästar. Däremot kan grisens lukt skrämma vissa hästar. Var förberedd på det och trava i friskt tempo förbi.

Ska man passera en hage med andra hästar i är det bättre att göra det i målmedveten skritt. Din häst ska känna att det är framåt och förbi som gäller. Det är mindre lämpligt att trava, eftersom hästarna i hagen kan bli väldigt uppspelta över en häst som passerar i friskt tempo och sätta full fart och bocka omkring. Vilket inte gör din häst lugnare.  

Rid inte för nära stängslet, så att hästarna kommer åt att lukta på varandra. Hästar som hälsar på varandra, reagerar ofta med ett skrik och att slå ut snabbt och kraftfullt med ena frambenet. De kan då fastna med benet i stängslet eller riva ner det. Skulle hästarna komma lösa kan det uppstå skador på såväl häst och ryttare som de lösa hästarna.

Om hästen blir mycket upphetsad kan man rida i skänkelvikning förbi hagen. Det ger hästen en uppgift att koncentrera sig på istället för att hetsa upp sig ännu mer. Känns situationen ohållbar, är det bättre att sitta av och leda hästen förbi hagen. Detta kan även vara bra om det är hagar på båda sidor av vägen och hästen är orolig och svårbemästrad.

Sammanfattning
–    Rid beslutsamt förbi hagen, inte för nära stängslet.
–    Rid i skänkelvikning om hästen börjar hetsa upp sig.
–    Sitt av och led hästen om situationen känns ohållbar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden