HästvälfärdRisk för ätstörningar eller hästar som skadas. Det är vad debatten om viktgränser just nu går ut på. Ridsport har pratat med två experter som reder ut frågan om viktgränser på ridskolor.
Experten: ”Inte viktgräns som ger ätstörning”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Många av de ridskolor som har en viktgräns har det för att hästarna inte ska bära för tungt och riskerar att skadas.
Per Johnsson är docent i klinisk psykologi, leg psykolog, forskare och universitetslektor på Lunds universitet. Han har själv medverkat i ett projekt med hästar för personer med ätstörning och självskadebeteende.
Han håller med om att man inte bör prata vikt med barn och ungdomar, men han anser inte att det stoppar ridskolorna från att ha viktgränser.
– Man ska inte säga ”går du ner i vikt så presterar du bättre”. Men pratar man utifrån ett tydligt perspektiv att hästen inte kan bära hur hög vikt som helst, så fattar alla människor. Det är inte det som gör anorexi, hetsätning och kräkningar. Det är andra faktorer.
Till ridskolorna ger han rådet att vara tydlig med eleverna varför man har viktgränser.
– Gå igenom vad olika hästar kan bära och visa tydligt med en plansch. Peka ut pedagogiskt att den här hästen får till exempel ryggproblem. Och om den får det kan hästen inte över huvud taget delta och bära ryttare, och det är därför vi har den här viktgränsen.
”Hästen får inte överansträngas”
David Slottner, handläggare på djurvälfärdsenheten på Jordbruksverket, anser att en viktgräns är en möjlighet för ridskolorna att uppfylla lagen.
– Enligt lagstiftningen får hästen inte överansträngas. Om en ridskola gör bedömningen att deras hästar inte kan bära mer än en viss vikt utan att hästarna överansträngs och skadas, då kan en viktgräns vara ett sätt för dem att uppfylla lagstiftningen.
David Slottner menar att oavsett vad Svenska Ridsportförbundet rekommenderar så är det juridiskt sett i slutändan ridskolorna som har ansvaret att bestämma om de ska ha en viktgräns.
– Oavsett vad Svenska Ridsportförbundets rekommendationer säger så bryter man mot lagstiftningen om hästen används på ett sätt så att den överansträngs och skadas. I slutändan är det djurhållaren som är ansvarig för att uppfylla lagstiftningen. Och det är i det här fallet ridskolorna.
”Inte bara titta på vikten”
Ridsportförbundet är inte helt enigt med experterna.
Generalsekreteraren Johan Fyrberg håller med Jordbruksverket om att det är upp till ridskolorna att bestämma vem som ska få rida hos dem.
– Det är ingen mänsklig rättighet att rida. Vi ska aldrig kompromissa med lagstiftningen och hästens välfärd.
Däremot anser han att ridskolorna inte bara ska titta på vikten när de parar ihop ett ekipage.
– Vi tror att det är extremt viktigt att man väger in vikt som en del. Men man behöver till exempel också väga in kunskap hos eleverna och vilken övning man ska göra.
Gällande risken för ätstörning delar inte Fyrberg psykologen och forskaren Per Johnssons uppfattning.
– Det får stå för den forskaren. Vi har fått väldigt tydlig vägledning i Riksidrottsförbundets rekommendationer.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 12/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på