Sport
7 mars 2021 19:47

FEI-veterinär avstängd efter dopning av häst

InternationelltEn FEI-veterinär i Guatemala gav en häst en förbjuden substans under pågående mästerskapen för Centralamerika och Karibien 2018. Nu stängs veterinären av i 17 månader och den berörda ryttaren i ett år.

FEI-veterinär avstängd efter dopning av häst
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det var i juli 2018 som mästerskapen reds.

En av de startande var Alvaro Enrique Tejada Arriola, Guatemala, med hästen Dolly Palo Blanco. I samband med tävlingen testade hästen positivt för den förbjudna substansen Diisopropylamine.

Det visade sig senare att det var FEI-veterinären Dr Mariajose Camas som hade gett hästen  substansen under pågående tävling. Hon var även personlig veterinär åt den aktuelle ryttaren och landslagsveterinär för Guatemala.

Trött häst

Hon erkände sitt handlande omedelbart och sa att hon hade kontrollerat att det hon gav hästen var godkänt innan. Det handlade om Top B15+3 som gavs i hästens mun och det ska inte ha framgått att den förbjudna substansen ingick i det som hästen fick. Anledningen till behandlingen var att hästen var lite orkeslös och detta troddes bero på den höga höjden tävlingen hölls på.

Hon stängs nu av i 17 månader från det datum hon senast tjänstgjorde som FEI-veterinär i januari 2020. Hon ska också betala ungefär 15 000 kronor i böter till FEI.

Böter för ryttaren

När det gäller ryttaren, som är ytterst ansvarig för sin häst i sådana här fall, blir han avstängd i ett år och ska betala ungefär 30 000 kronor i böter. Ryttaren ska inte ha vetat om behandlingen och har argumenterat för att inte behöva ta något straff alls.

FEI:s tribunal framhåller att det som positivt att veterinären har tagit på sig ansvaret och har kunnat redogöra för vad som hände, men skriver i sitt beslut också att “en veterinär som använder en substans utan att veta exakt vad det innehåller och som är importerat från Mexiko första dagen på en viktig tävling har gjort ett stort fel. Ryttaren är ansvarig för att välja sin veterinär och kan inte undkomma ansvaret bara för att en annan person har gett hästen substansen”.

Alvaro Enrique Tejada Arriola har tävlat internationellt i många år och har bland annat gjort ett VM.

Samma substans i Österrikes laghäst

Vid Nations Cup i St Gallen i juni 2019 upptäcktes samma förbjudna substans, Diisopropylamine, i en av Österrikes laghästar. Även den gången var det lagets veterinär som hade gett hästen detta.

Hela beslutet

Även ett dopningfall vid Asian Games, december 2019, har avgjorts av FEI:s tribunal. Där handlar det om att hästen Snowrunner, riden av Thailands Preecha Khunjan, testade positivt för den förbjudna substansen Desoximethasone samt Isoflupredone, som får användas som så kallad kontrollerad medicinering. Det har inte framkommit fullt ut hur hästen kan ha fått i sig substanserna.

Ekipaget diskvalificerades från tävlingen och ryttaren har stängts av i två år. Han ska även betala ungefär 75 000 kronor i böter.

Hela beslutet

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden