Hoppning
25 augusti 2020 13:45
Ridsportplus

Landslagsveterinär gav otillåtna injektioner – ekipaget missade EM

MedicineringVid Nations Cup i St Gallen i juni 2019 upptäcktes den förbjudna substansen Diisopropylamine i en av Österrikes laghästar. Ryttaren stängdes av i två år - och missade EM - men nu har FEI beslutat att halvera avstängningen efter uppgifter om att lagets veterinär behandlat hästen utan tillstånd.

Landslagsveterinär gav otillåtna injektioner – ekipaget missade EM
Hästen fick flera injektioner samma dag som nationshoppningarna i St Gallen reds. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Unge österrikaren Felix Koller jobbar som ryttare i Tyskland hos Paul Schockemöhle, och ingår i ett projekt för talangfulla unga ryttare. Tillsammans med Captain Future 3 gjorde Koller sin debut i Nations Cup-sammanhang på tävlingarna i St Gallen i juni 2019, och han var även uttagen till att rida EM för Österrike innan dopningsavstängningen satte stopp.

Efter nationshoppningen i St Gallen kallades hästen till dopningsprov, som senare kom tillbaka positivt för den förbjudna substansen Diisopropylamine. Det visar sig nu att hästen fått flera injektioner av lagets veterinär på tävlingsdagen, utan Kollers vetskap – ryttaren fick information om behandlingarna först när veterinärens faktura kom.

”Berätta inte för någon”

När Koller under hösten diskuterade saken med veterinären över telefon ska han ha sagt att han gett hästen B-vitamin, men att han också behövde göra några ändringar och därefter trodde att han gett hästen C-vitamin. När ryttaren frågade om vad hästen fick på söndagen, samma dag som nationshoppningen gick, ska veterinären ha sagt att Koller inte fick berätta om det för någon, då det inte är tillåtet att behandla en häst på tävlingsdagen.

Exakt vad som injicerats kan inte bevisas, då veterinärens uppgifter inte anses tillförlitliga, men FEI menar att det är troligt att sprutorna som hästen fick av veterinären orsakade det positiva dopningstestet.

Veterinären sparkad

Veterinären arbetar inte längre för det österrikiska förbundet, och FEI överväger nu disciplinåtgärder mot veterinären.

Straffet för förbjudna substanser är vanligtvis två år, men Felix Koller och FEI har nu kommit fram till att straffet halveras efter omständigheterna. Ryttaren är ytterst ansvarig för sin häst men här anser man att händelsen inte varit helt och hållet Kollers fel.

Läs hela FEIs beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden