Veterinärt
13 mars 2018 20:00
Ridsportplus

Flashigare gångarter – men inte bättre hållfasthet hos vävnaderna

Rid hästen friskDen moderna hästen med stora rörelser kräver mer av ryttaren. För att hantera de krafter som sätts i rörelse måste hästarna få stabilitet och styrka. I del sex av Ridsports serie "Rid hästen frisk" berättar experter mer om bland annat det och om knäledsproblemen som blir allt vanligare.

Flashigare gångarter – men inte bättre hållfasthet hos vävnaderna
En tålmodig och omsorgsfull matchning med varierat arbete krävs för att den överrörliga hästen ska hålla för tävling i många år. Foto: www.arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  En medveten avel har gett oss många extremt rörliga hästar, byggda i uppförsbacke. Då är det viktigare än någonsin med kunskap om hur dessa individer ska byggas upp för att bli hållbara. Flera diagnoser kan kopplas till felaktig ridning och träning av den typen av hästar.

  Den moderna hästens fantastiska rörlighet kräver stor styrka och stabilitet. Bakbenens muskulatur producerar en väldig kraft som ska överföras via bakbenets leder, SI-leder, rygg och vidare framåt. Det kräver en god kroppskontroll för att hästen ska kunna hantera krafterna.

  Tålmodig matchning

  Fysioterapeuterna Pernilla Stenfeldt och Cajsa Ericson arbetar båda i nära samverkan med veterinärer och använder sin sjukgymnastiska blick när de granskar hästars rörelsemönster. Det innebär att de tittar på funktion och hur olika strukturer och vävnader påverkas av olika rörelser och krafter. De har uppmärksammat ett dilemma:
  – Hos den unga hästen är sen- och ligamentvävnaden inte tillräckligt hållfast ännu. Trots att vi har fått fram flashiga gångarter har vävnaderna inte fått bättre hållfasthet.

  För att hästen ska bära sig och utveckla en kraft behöver de flesta rörelser göras långsamt i början.

  Enligt Pernilla och Cajsa kräver de (över)rörliga hästarna en tålmodig och omsorgsfull matchning, där muskulaturen byggs upp genom allsidig träning och andra strukturer successivt anpassas till ökad belastning.

  Unghästen med ett stort rörelsemönster bör inte specialiseras för tidigt. Den bör heller inte tränas för mycket för tidigt, då arbete i ytterlägen för leder och ligament/senstrukturer kan påverka hållbarheten i framtiden.

  Måste få tid

  Den allsidiga träningen kan ske på många sätt och har tidigare berörts i den här serien; utöver ridning i skog och kuperad terräng kan nämnas skritt över plocke-pinn av bommar samt tömkörning och andra övningar från marken.
  – När en unghäst belastas med en extra vikt – ryttarens kropp – ändrar vi på dess naturliga förutsättningar att röra sig i balans. Den unga hästen måste få tid till att lära sig de nya förutsättningarna och för att göra detta krävs att hästen får tillgång till sin egen kropp.

  180310skuggsdressyrrt
  För att undvika skador i knäleden krävs att hästen inte travar bakom sig utan bär med sina bakben. Foto: Roland Thunholm

  I det perspektivet anser Pernilla och Cajsa att det är viktigt att uppmärksamma hästens hals.
  – Hästar har en lång hals och den är mycket viktig för hästen då det gäller att hitta balansen. Om vi tar bort möjligheten för hästen att använda sin hals, genom att spänna in den för hårt eller hålla in hals och huvud med handen, tvingas hästen att hålla balansen på annat sätt. Då uppkommer kompensatoriska rörelsemönster och spänningar som senare kan leda till skador, såsom ryggproblem och hältor.

  För att minska belastningen på yngre hästar är rekommendationen att ryttare rider lätt och står i lätt sits, tills hästen har byggt upp sin styrka.

  Det är också viktigt att träna i rätt tempo, så att hästen hittar sin balans och känner sig trygg i arbetet.

  Studier har visat att nedsittning i trav ger en signifikant ökad vertikal belastning på hästens rygg jämfört med lättridning.
  – För att hästen ska kunna bära ryttare på ryggen i en ergonomiskt korrekt hållning, måste den lära sig självbärighet genom successivt ökad samlingsgrad.
  – För att muskulaturen ska kunna utveckla den kraft som krävs för att vinkla bäckenet, ”sätta sig” och bromsa upp den framåtgående rörelsen och avlasta framdelen, krävs en viss tid.

  Detta kallas musklernas ”kraft-hastighetssamband” och innebär att ju större kraft som krävs, desto längre tid tar det för nervsystemet att aktivera tillräckligt stor del av muskeln.

  Ett komplext område

  Eftersom det krävs många signaler för att aktivera stora muskelgrupper, behöver ryttaren se upp med att inte jäkta på hästen i en önskan om att få ”kvickare bakben”. Då är risken att hästen springer ifrån sina bakben.
  – För att hästen ska bära sig och utveckla en kraft behöver de flesta rörelser göras långsamt i början.

  Träning av hästar är komplext och blir ännu mer komplicerad när hästen ska anpassa sig till att bära en ryttare.

  Pernilla och Cajsa vill slå ett slag för en djupare inblick i hästarnas fysiska förutsättningar.
  – Vi behöver höja kunskapsnivån hos ryttare och tränare, införa mer kunskap om hästens biomekanik och vilka krafter som sätts i rörelse i kombinationen ryttare och häst.
  – Men vi hoppas att många ska upptäcka det spännande i att lära sig mer om hästens anatomi, fysiologi och biomekanik för att utveckla träningen. Vetenskap är roligt.

  Problem med knäleder blir allt vanligare

  Hästar med stora rörelser riskerar att få skador i bakbenens knäleder, framför allt om ryttaren rider i ett för högt tempo. Men det handlar också om formen – som varken bör vara för djup eller för hög.

  Både Pernilla Stenfeldt och Cajsa Ericson har i sitt arbete sett ökade problem med knäleder, ofta hos hästar med stora rörelser. Det går att ana ett mönster i att hästar med stor trav som ”travar med bakbenen bakom sig” lättare ådrar sig skador i knälederna, menar de.

  – Detta kan ske om ryttaren rider i ett för högt tempo, så att hästen springer ifrån sin egen balans. Det kan resultera i att bakbenen bara skjuter iväg och hamnar långt bakom hästen, utan att någon bärkraft uppnås.

  Det är svårt att få någon uppåtgående energi om bakbenens frånstamp sker för långt bak. Då hamnar kraften snarare framåt och nedåt, förklarar Pernilla.

  Handlar om form

  Förutom hästens tempo handlar det även om hästens form, antingen den är för djup eller för hög, enligt Pernilla och Cajsa:
  – Även hästar ridna i en alltför djup form släpper ut bakbenen eftersom överlinjens strukturer, till exempel ryggligamentet, begränsar bakåtvinklingen av bäckenet. Likaså hästar i för kort och hög form, som sänker manken och ryggen, tippar bäckenet framåt. De kan då inte bära sig utan måste släppa bakbenen bakom sig.

  Världscupfinaler Leipzig 2011Bakifrånökad Trav
  Stora rörelser kan bli ett problem. Foto: Roland Thunholm

  Pernilla har i ett projekt på Chalmers tittat närmare på vad som händer i hästens knäleder när de utsätts för belastning. Det är ingen vetenskaplig studie, utan ett försök att mäta hur krafterna påverkar knäleden i olika positioner genom steget.

  – Där fick jag tillgång till ett datorprogram för andra sporter, där man beräknar rörelse, vinklar och kraft. Det visade att ju längre bak som bakbenet kommer, desto större kraft riktas framåt/neråt. Det medför ökad belastning på mjukdelar såsom knäskålens senor och ligament, korsband, ledkapsel med mera.
  – När hästen i stället tar fram bakbenet riktas större del av kraften ner i leden och skelettbenets längsriktning som tål en högre belastning.

  Vilka är experterna?
  Pernilla Stenfeldt och Cajsa Ericson är legitimerade sjukgymnaster med vidareutbildning inom veterinärmedicin. Båda har en mastersexamen i veterinär fysioterapi i England.

  Det här var del sex i Ridsports serie ”Rid hästen frisk”. Missa inte de tidigare fem delarna:
  Veterinären: Alla har så bråttom att tävla
  Så rider Anna Hassö hästarna friska
  Lär dig belasta hästen på rätt sätt
  Fokus utomhus ger friska hästar hos dressyrstallet
  Felaktig sits – hästen kan få betala priset i form av skador

  Denna artikel publicerades i pappersupplagan av Ridsport, nr 5/2018, första gången.

  Foto översta bilden: www.arnd.nl

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden