Veterinärt
6 december 2017 10:13
Ridsportplus

Veterinären: ”Alla har så bråttom att tävla”

Slipp skadorÄr det hästen som ska betala priset för att allt fler vill börja rida och tävla? Tyvärr pekar skadestatistiken åt det hållet. I Ridsports serie ”Rid hästen frisk” tar vi reda på hur du bör rida för att hästen ska må bra och slippa skador.

Veterinären: ”Alla har så bråttom att tävla”
Ett böjprov kan hjälpa till att utreda var hältan sitter. Lika noga är att utreda varför den uppstod. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ledinflammationer har blivit något av en ”folksjukdom” hos våra hästar. Tillsammans med andra sjukdomar och skador i hästarnas ben står hältor för hälften av alla skador hos försäkringsbolaget Agria.

Trots att massor av fakta kring hästar bara är ett tangentklick bort på datorn och att det anordnas en mängd clinics och kurser för ryttare, pekar trenden mot ett ökat antal skador varje år. Vad är det som har gått snett? Varför tar inte ryttare till sig kunskap eller omsätter den i praktiken?

Charlie Lindberg
Charlie Lindberg, veterinär, påpekar att hästen är en levande varelse och ska behandlas med respekt. Foto: Lotta Pictures

Ridsports veterinära expert Charlie Lindberg har efter över 40 år i yrket sett utvecklingen på nära håll. Han är inte förtjust i hur det har blivit.
– Alla har så bråttom att tävla. Både med den nyinköpta hästen och den som varit skadad, säger han.

– Det är inte okej med quick-fix i form av ledinjektioner och sedan ut på tävlingsbanan igen. Tycker man att det är så roligt att hänga på tävlingsplatser får man väl bli funktionär – inte utsätta hästen för att tävla när den är halvkrasslig.

– Ibland verkar det som om ryttarna glömmer att glädja sig åt att ha häst, att bli kompis med den och samarbeta långsiktigt. I stället hamnar de i en prestationsspiral där de aldrig är riktigt nöjda med vad hästen presterar utan hela tiden kräver mer.

Charlie Lindberg påpekar att en häst inte får reduceras till ett sportredskap, som ett tennisracket eller en hockeyklubba. Den är en levande varelse och ska behandlas med respekt.

Har blivit vardagsmat

Många av dagens ryttare har vuxit upp med synsättet att det hör till att hästen blir halt då och då och att det lätt fixas till med en ledinjektion.  Att det är något man får räkna med.
– För 30 år sedan var ledinjektioner något som gjordes i nödfall. Nu är det vardagsmat. Man verkar helt ha glömt bort att tiden är den stora läkaren i många fall.

Charlie Lindberg:

Så slipper du hältor

  • Underlaget. Det som passar för tävling har inte samma egenskaper som det för daglig träning. Dessutom måste alla slags ridbaneunderlag skötas och underhållas kontinuerligt.
  • Träningsupplägg. Varierad träning är grundläggande. Det är också viktigt att välja tränare med omsorg, någon som hjälper till att lägga upp en plan för hur hästen ska arbetas långsiktigt och som har lång erfarenhet av olika slags hästar.
  • Noggrannhet vid inköp. Det är inte ovanligt att ryttaren vill tävla sin nya häst redan efter någon vecka. Här gäller det att inse att det inte är en ”ny” häst, utan en begagnad med en historia som man oftast inte vet något om. Låt det ta tid att lära känna nykomlingen, ha inte för bråttom med att tävla den.

 

Expandera

Men det finns hopp, menar Charlie Lindberg.
– Ryttarna har möjlighet att ändra på detta. Det finns stall där man aldrig har några halta hästar, tack vare kunskap och rätt upplagda rutiner.

– Det är många faktorer som spelar in i ett hältförebyggande arbete, men om man verkligen älskar sin häst och vill utvecklas med den under många år framöver får man lära sig vad som behövs.

Det finns stall där man aldrig har några halta hästar, tack vare kunskap och rätt upplagda rutiner.

Charlie Lindberg har upplevt hur ridanläggningar som haft problem med återkommande hältor har kunnat vända utvecklingen till friska hästar, sedan man gått igenom rutinerna ordentligt och fått råd om förbättringar.

– Det är tre saker som sticker ut som väldigt viktiga: underlaget, träningsupplägg och noggrannhet vid inköp.

– När det gäller köp av häst upphör jag aldrig att förvånas över hur det kan gå till. Det är ganska vanligt att köpa en häst enbart efter att ha sett den på video, utan provridning eller någonting.

– Då vet man inte alls vad man får. Att ge sig ut och tävla en sådan häst efter bara ett par veckor är att bjuda in problemen.

Våga ställa frågor vid hästköp

Charlie Lindberg rekommenderar köpare att försöka ta reda på så mycket som möjligt om den häst man är spekulant på, gärna också hur den har vuxit upp.
– Vi vet att rent biomekaniskt spelar uppfödningen stor roll. Brosk och senor har mycket liten förmåga att svara på träning efter att hästen är sex månader. Även maxkapaciteten för hjärta och lungor bestäms tidigt i livet. Därför måste en bra grund läggas redan hos fölet, med lagom aktivitet under det första halvåret.

Viktigt med varierat arbete

En stor utmaning för framtiden är att få in konditionsträning i upplägget kring tävlingshästen. Vid den årliga Hippocampusdagen på SLU nyligen, var temat ”Träna för hållbarhet och prestation”. Där framhölls just detta.
– Det finns en brist på road-work, träning på grusväg eller asfalt, hos ridhästar, sa Lars Roepstorff, professor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi.

– Med de moderna sporthästarna finns en risk att ryttaren missar den lågintensiva hållbarhetsträningen. Det är den som bygger upp kondition, muskelstyrka och muskelkontroll. Trötta muskler orkar inte stödja skelettet på rätt sätt och då ökar risken för skador.

Kräver för mycket för tidigt

Robert Fritz, Gråbo, är ridlärare på högsta nivå, Fellow, B-tränare i hoppning och har varit ordförande i SvRF:s utbildningssektion. Med över 30 år i yrket har även han perspektiv på utvecklingen.

171205_robert Fritz_rolandthunholm
”Idag tränar ryttare på målet direkt. Men detta ger bakslag i form av hältor, menar Robert Fritz, ridlärare på hög nivå. Foto: Roland Thunholm

– Det finns flera parametrar som är annorlunda nu. Den första är att om en häst blir halt vill ryttaren att den ska få en spruta och sedan ska den vara klar att börja rida igen. Man känner inte till att det går att få en häst frisk genom vila och rehab. Med mer kunskap kring nyttan av vila vid rätt tillfälle kan ryttaren ha glädje av hästen i tio år i stället för två-tre år.

– Sedan tränar ryttare i dag på målet direkt, de rider banor och linjer hela tiden. Det kan de göra tack vare att dagens hästar är så talangfulla att de kan gå upp till 1,30-hoppning utan att grundtränas särskilt mycket. Men detta ger bakslag i form av hältor.

– Vi kan även se att ovanligt många hästar står på bakbenen och vägrar att gå in på banan, de är helt enkelt inte tillräckligt vana vid tävlingsmiljön.

– På 80-talet var ryttarna tvingade att gå den långa vägen och lära hästarna stegvis; de fick gå i skolan, klass för klass. Den långa vägen med grundövningar och uppbyggnad gjorde hästarna färdiga både kroppsligt och mentalt för att klara uppgiften när de väl kom till tävling.

Robert Fritz nämner också underlaget som en viktig faktor.
– Numera finns det ridbanor och ridhus överallt, ofta med ett tävlingsunderlag som sällan passar för vardagsträning. Före ridbanornas tid red vi mycket övningar på landsväg, red ut i skogen eller bara skrittade.

– Överhuvudtaget måste man börja tänka på upplägget av sin träning. Den som ska starta på lördagen, ska inte hoppa stora hinder på onsdagens träning. De högsta hindren ska man rida på tävling, träningen ska fokusera på studs och andra teknikhinder. På träning ska man smaka, inte äta!

Till sist nämner Robert Fritz ett nutidsfenomen, att allt ska vara så perfekt och kunna visas fram till allmänt beskådande hela tiden.
– Den bästa träningen innehåller misstag som man måste komma tillrätta med. Men många ryttare vill visa upp sig på träning, allt ska vara tiptop och man vill inte misslyckas. Det är en tokig inställning, det är ju där problemen ska fram i dagen så att man får hjälp med att lösa dem.

I nästa del får du mer tips om hur du tränar din häst för hållbarhet.

Xx

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden