Rid hästen frisk: Del 10Med enkla övningar kan man hjälpa hästen att upprätthålla sin smidighet och rörlighet. Här visar veterinärerna Line Greve och Morgan Lashley några av sina bästa övningar.
Enkla övningar hjälper hästen att behålla sin smidighet

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Veterinärerna Line Greve och Morgan Lashley gick igenom ridbarhetsproblem och hältor vid en sammankomst på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg nyligen. De gav flera praktiska tips om hur hästägare kan ge akt på hästens kroppshållning och genom enkla övningar hjälpa hästen att använda rätt muskler och behålla sin smidighet.
Line Greve poängterade vikten av att betrakta hästen i frihet, titta på den när den är i hagen. Går den oftare med huvudet sänkt än högt? Hur ser den allmänna hållningen ut, vilket intryck ger hästen?
Morgan Lashley uppmanade ryttare att också observera hur hästen beter sig vid ridning. Hur rörlig den är i nacken, exempelvis, visar sig om hästen vid ställning roterar huvudet i stället för att böja sig.
Morgan Lashley använde sig av en skelettmålad häst som visningsobjekt när hon tipsade om allmänna övningar som kan göras med alla hästar.
Morotsövningen. De flesta känner redan till morotstricket: att låta hästen sträcka sig efter en morot som hålls vid flanken vid höger respektive vänster sida samt under bröstkorgen. I den senare rörelsen måste den böja in huvudet mellan frambenen för att nå moroten. Hästar med nacksmärtor klarar dessa rörelser sämre än andra, så det är ett enkelt sätt att kontrollera om träningen eller ätande från hönät till exempel har gett upphov till spänningar i nacken.
Tänk på att rörelserna inte ska göras för snabbt, utan långsamt och grundligt. Rörelsen då hästen vänder halsen efter moroten kan utökas med att den böjer sig runt människan, sade Morgan Lashley.
Övningen bidrar även till att bukmusklerna dras samman och verkar lite som situps.
Gungövningen. En vältränad frampart är viktig, eftersom hästens framben inte sitter fast i skelettet, vilket syns . Där passar denna övning in: Lägg handen på bröstbenet och gunga hästen bakåt med ett litet tryck. Gör detta långsamt i en minut.
Utöka med att lyfta ett framben och göra samma sak igen. Det är ett sätt att få hästen att lyfta manken.
Rygga för hand. En annan sak som alltid är bra är att rygga hästen för hand. Låt den gå aktivt med stora steg bakåt, fem sex steg. Det aktiverar bukmuskulaturen.
Svansövning. Om hästen är alltför rörlig i SI-leden kan det visa sig i att hästen har svårt att stå på tre ben när hovslagaren arbetar med den eller har svårt att utföra piruetter åt ena hållet. Morgan Lashley visade hur man kan stabilisera SI-leden genom några svansövningar: Ta tag nära svansroten och dra försiktigt svansen åt sidorna samt rakt bakåt. Låt hästen slappna av efter varje dragning.


Det här var del tio i Ridsports serie ”Rid hästen frisk”. Missa inte de tidigare delarna:
Veterinären: Alla har så bråttom att tävla
Så rider Anna Hassö hästarna friska
Lär dig belasta hästen på rätt sätt
Fokus utomhus ger friska hästar hos dressyrstallet
Felaktig sits – hästen kan få betala priset i form av skador
Flashigare gångarter – men inte bättre hållfasthet hos vävnaderna
Överrörlighet kan bero på medfödd skada
En andra chans: Från utdömd till karriär med Grand Prix-drömmar
Veterinären: ”Finns hästägare som alltför snabbt vill ha sin häst utdömd”
Denna artikel publicerades i pappersupplagan av Ridsport, nr 9/2018, första gången.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på