Veterinärt
20 juni 2018 18:00
Ridsportplus

Vattentrask för hästen – populärt för både friskvård och rehab

Reportage Som rehab efter skador, ett stärkande sätt att variera träningen eller för att hållas igång medan ägaren är bortrest. Många är de fyrbenta gäster som besöker rehabcentret och dess vattengym – följ med på ett besök.

Vattentrask för hästen – populärt för både friskvård och rehab
Utan ryttare på ryggen och med vatten som skonsamt motstånd, tränas hästarna med mindre belastning än på ett vanligt ridpass. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har blivit populärt både för friska hästar och för konvalescenter. Utan ryttare på ryggen och med vatten som skonsamt motstånd, tränas hästarna med mindre belastning än på ett vanligt ridpass.

    På Skönabäcks säteri finns sedan ett år tillbaka ett häst-rehab med fem olika stationer där hästarna kan hållas i gång på olika sätt. Jessica Pilenberg har hållit i uppbyggnaden av verksamheten och har precis lämnat över ansvaret till Fredrik Pedersen.

    Vattenbandet är det som används mest, berättar Jessica Pilenberg. Det används till många kategorier av hästar: konvalescenter, unghästar som behöver arbeta upp muskulaturen innan de bär ryttare och tävlingshästar för omväxling i arbetet och rejäl styrketräning. En behandling i badet kostar 500 kronor.

    Det har blivit populärt att lämna hit sin häst över semestern eller julhelgen.
    Jessica Pilenberg

    – På sistone har vi fått en ny kategori besökare: det har blivit populärt att lämna hit sin häst över semestern eller julhelgen, så att hästen hålls i gång fast ryttaren tagit ledigt, säger hon.

    Vanliga diagnoser hos konvalescenterna är hovbensfrakturer, skador på böjsenor och gaffelband, ryggoperation och operation av osteochondros.
    – Rehab i sex till tio veckor är vanligt. Vi följer veterinärens rekommendation. Vi har flera veterinärer knutna till oss som kan följa upp läkningen med mobil röntgen och liknande.

    Hastrehab_lg
    Rehab i sex till tio veckor är vanligt och utgår från veterinärens rekommendation. Fredrik Pedersen håller koll på dagens gäster. Foto: Lottapictures
    Hastrehab_lg-12
    När en häst ställs på vattenbandet är det torrlagt. Vattnet fylls på efter hand till den nivå som ger den eftersträvade effekten. Foto: Lottapictures
    Hastrehab_lg-10
    Vid universitetet i Utrecht gjordes ett test där en grupp ridhästar fick skritta på rullmatta i olika vattendjup. Efter tio dagars träning var alla hästar rörligare i ryggen. Foto: Lottapictures

    När en häst ställs på vattenbandet är det torrlagt. Vattnet fylls på efter hand till den nivå som ger den eftersträvade effekten.
    – De flesta hästar går på 30-50 centimeter i ett pass som varar 20-30 minuter, säger Fredrik Pedersen.

    Utöver konvalescenterna tränas många friska hästar på vattenbandet.
    – Många ridhästar skjuter ut bogen åt ena hållet när de rids, vilket kan vara svårt att komma åt. De brukar räta ut sig genom vattenträningen, där de tränas utan belastning.

    – Det räcker med några gånger på det här bandet, sedan kan de förbättra sig radikalt. En ryttare beskrev det som att hennes häst blev ”som smör att rida” flera dagar efteråt, säger Fredrik Pedersen.

    Många rehabhästar står uppstallade på anläggningen under hela konvalescensperioden. Det finns nybyggda uteboxar för dem som är ordinerade boxvila och de går ett pass per dag i rehabhallen.

    Det finns några få studier gjorda kring rullmattor i vatten. Vid universitetet i Utrecht gjordes ett test där en grupp ridhästar fick skritta på rullmatta i olika vattendjup. Efter tio dagars träning var alla hästar rörligare i ryggen.

    Det visade sig att en vattennivå vid karpus eller strax ovanför gav störst böjning och rotation. Vatten över hovnivån räckte för att få en ökad rörlighet i bäckenet. (Källa:  Biomechanical responses of the back of riding horses to water treadmill exercise av MJ Mooji med flera. The Veterinary Journal 2013.)

    Hastrehab_lg-3
    Solarium värmer skönt och gör gott. Jessica Pilenberg har byggt upp centrets verksamhet. Foto: Lottapictures

    Utöver vattenbandet finns ett skrittband som kan graderas till en backe i lämplig lutning, solarium med respektive utan vibrationsgolv, samt intensivkylning i saltvatten.

    För ett par hundra kronor kan hästen få en intensivkylning. Ett isbad och ett terapeutiskt spa, som består av en box med mycket kallt vatten, bara två grader Celsius. Det innehåller saltlösning, magnesiumsulfat och klor. Vattnet spolas in i boxen när hästen kommit på plats och syresätts med luftbubblor.

    – Isbadet är bra vid akuta senskador, eftersom det blir en intensiv avkylning. Det är även effektivt vid lymfangit, sår, överben, mugg och som ren återhämtning, eftersom det först täpper till blodkärlen och därefter ger en stark blodgenomströmning. Det ger god bortforsling av slaggprodukter och vätskeansamlingar,  säger Fredrik Pedersen.

    Till Skönabäck kommer alla slags hästar. Jessica Pilenberg och Fredrik Pedersen har erfarenhet av olika hästsporter, bland annat trav, och av de skador som högpresterande hästar kan råka ut för. Ibland kan det hjälpa med massage av muskler, tillpassad sadel, akupunktur eller alternativ träning på till exempel vattenband.

    Tankar kring ett häst-rehab har funnits länge, eftersom många skadade hästar kanske inte kommer tillbaka till tävlingsbanan eller får återkommande hältor.
    – Vårt rehab erbjuder träning för skadade hästar som hjälper dem och stärker dem på ett hållbart sätt för tävling igen, säger Jessica Pilenberg.

    Herbert trivs i vattnet

    Den 6-årige KWPN-valacken Herbert och hans ägare Lisa Svedberg är återkommande gäster på vattenträningen vid Skönabäcks säteri.

    Herbert brukar numera gå på vattenbandet dagen efter hoppträningar. Lisa Svedberg vill att han ska vilas från uppsutten ridning, men samtidigt inte stå stilla.

    Hastrehab_lg-15
    Lisa Svedberg har använt sig av vattenträning för att få 6-årige Herbert i form för tävling och försäljning. Foto: Lottapictures

    När Lisa Svedberg köpte Herbert (f -12 e Zambesi–Burggraaf, uppf W K Anholts) använde hon sig av vattenträningen för att träna upp honom.
    – Herbert var mycket omusklad när han kom, med lite sänkt rygg. Genom att han fick gå i vattnet två gånger i veckan och i backar på skrittbandet, utöver ridning tre gånger i veckan, byggde han upp sig fortare.

    Nu ser Herbert helt annorlunda ut, är välmusklad och bär upp sig.
    Lisa Svedberg

    Hon hyr ett stall på Skönabäck, där hon driver företag med affärsidén att köpa in unghästar och träna fram dem till fem-sex års ålder, för att säljas på hopphästauktionen. Hon har goda förhoppningar om valacken efter att i fjol ha haft den tredje dyraste auktionshästen på Swedish Select Horses Sales. Det var Joey (e Marius Claudius-Riverman, uppf D J
    Menkveld), som såldes för 340 000 kronor till den irländske EM-vinnaren i lag, Shane Sweetnam.

    – Träningen har gett snabbt och effektivt resultat. Nu ser Herbert helt annorlunda ut, är välmusklad och bär upp sig. Han är bara riden 1,5 år men tävlar 1,20 och är på väg uppåt i klasserna, säger Lisa Svedberg.

    Rehab och försäkring: Försäkringar ersätter en del

    Rehabilitering kan ingå i försäkringen, beroende på villkoren för den aktuella hästen. I vissa fall ingår rehab i veterinärvårdsdelen, ibland är det en tilläggsförsäkring. Ersättning för rehab brukar utgå med max 5 000 kr per försäkringsår hos de flesta försäkringsbolag. Vissa bolag specificerar vilka behandlingar som ingår i begreppet rehab, andra inte. Remiss från veterinär krävs.

    Så säger veterinären om nyttan med att träna i vatten:

    Nathalie P Image1
    Veterinär Nathalie Purgleitner.

    – Vattenbandsträning kan vara ett alternativ till vanlig ridning eftersom hästen kan bygga upp muskler utan en ryttare på ryggen.
    Det säger Nathalie Purgleitner, ambulerande hästveterinär i Skåne som ofta besöker Skönabäck.
    – Hästen är avslappnad och får samtidigt massage på benen, vilket stimulerar blödflödet och är positivt för läkningsprocessen.
    Enligt Nathalie Purgleitner minskar vattenbandsträning belastningen på senor, ligament, ben och leder och bidrar samtidigt till att styrka och rörlighet i ryggen förbättras.

    Det här var del elva i Ridsports serie ”Rid hästen frisk”. Missa inte de tidigare delarna:

    Veterinären: Alla har så bråttom att tävla
    Så rider Anna Hassö hästarna friska
    Lär dig belasta hästen på rätt sätt

    Fokus utomhus ger friska hästar hos dressyrstallet
    Felaktig sits – hästen kan få betala priset i form av skador
    Flashigare gångarter – men inte bättre hållfasthet hos vävnaderna
    Överrörlighet kan bero på medfödd skada

    En andra chans: Från utdömd till karriär med Grand Prix-drömmar
    Veterinären: ”Finns hästägare som alltför snabbt vill ha sin häst utdömd”

    Enkla övningar hjälper hästen att behålla sin smidighet

    Hastrehab_lg-14
    Till Skönabäck kommer alla slags hästar. Foto: Lottapictures

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden