Hoppning
4 juli 19:04
Ridsportplus

Sverige tappade tätplatsen i nationshoppningen i Aachen

Nations Cup AachenFrån ledning efter första rundan till en femteplats totalt. Nationshoppningen i Aachen blev en nagelbitare för de som hejade på svensklaget. I första rundan gick det makalöst bra men i andra rundan föll några bommar för mycket. Sverige blev femma och Irland tog hem nationshoppningen.

Sverige tappade tätplatsen i nationshoppningen i Aachen
Petronella Andersson och Opaline de W&s dubbelnollade i Aachen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det svenska laget utgjordes av Henrik von Eckermann och Iliana, Amanda Landeblad och For Killy, Petronella Andersson och Opaline de W&s samt Peder Fredricson och Alcapone des Carmille.

  Svenskarna inledde på bästa tänkbara sätt när alla fyra red felfritt i den första omgången på 1.60-banan där banbyggare Frank Rothenberger inte snålat på svårigheterna.

  De första tre hindren låg i en halvcirkel på den stora gräsbanan i Aachen. Tredje hindret var en kombination, med oxer-räcke, där många ekipage fick det trångt. Därefter kom vattengraven som hinder nummer 4, varpå det gällde att snabbt få tillbaka hästarna inför en trekombination med räcke-räcke-oxer.
  Efter denna krävande inledning fortsatte banan fram till hinder nummer 12.

  När alla ridit första omgången var det dags för omgång två, över samma bana.

  Statistiken höll inte

  Enligt Equiratings uträkningar var det Tyskland som hade störst chans att vinna denna nationshoppning, med USA som tvåa och Frankrike trea. Sveriges lag var rankat som nia, med bara Mexiko bakom sig.

  Men den här gången blev det inte som statistiken förutsåg. I stället var det Irland som stod som vinnare. I laget ingick Denis Lynch/Vistogrand, Bertram Allen/Pacino Amiro, Shane Sweetnam/James Kann Cruz och Cian O’Connor/Fancy de Kergane.

  Irland slutade på 0 fel, och tvåa blev helt tvärtemot oddsen, Mexikos lag med 4 fel, medan Storbritannien tog hand om tredjeplatsen.

  Kcl86571.jpg
  Petronella Andersson och Opaline de W&s Foto: Kim C Lundin
  Kcl77421.jpg
  Petronella Andersson och Opaline de W&s Foto: Kim C Lundin

  Och för Sverige blev andra rundan inte lika bra som den första. Det vara vara Petronella Andersson som höll nollan även en andra gång. Sverige slutade på 8 fel och en femteplats.

  Här nedan kan du läsa rapporteringen från klassen, med de senaste händelserna överst.

  Andra omgången

  Kl 22.31 och det är inte över förrän det är över – i detta fall för Mexiko som sätter ännu en nolla genom Eugenio Garza Perez och stannar på 4 fel.

  Kcl88471.jpg
  Peder Fredricson och Alcapone des Carmille Foto: Kim C Lundin

  Och nu är det Peder Fredricson. Å nej, det blir tramp i vattengraven, eller på plasticinet. 4 fel. Och där rullar bommen på näst sista hindret, Rolexräcket. Men sista hindret ligger kvar. Sverige landar på 8 fel och det blir en femteplats.
  Snopet när det började så bra.

  Kl 22.17 och Petronella Andersson gör sin andra runda med kämpen Opaline de W&s. Det blir trångt i första kombinationen men de reder ut det och allt går bra och ser så fint ut. Men hur ska det gå med sista hindret?
  Det ligger kvar! Förtrollningen är bruten och Sverige kan fortfarande stanna på 4 fel i andra rundan.

  Kl 22.05 Det är tjejerna som håller ihop det för det tyska laget. Först dubbelnollar Jana Wargers och sedan gör Kendra Claricia Brinkop samma sak. Men mycket ska falla på plats om Tyskland ska ta hem nationshoppningen.

  Efter Mexikos tredjeryttare Federico Fernandez känns det tveksamt om det kan bli en framskjuten placering för laget. Det är ingen stiluppvisning heller, men hästen gör sitt jobb och det slutar med bara 4 fel.

  Därefter blir det jubel i irländska laget när Shane Sweetnam nollar.

  Kendraclariciabrinkopgertabascodetoxandriaz11
  Kendra Claricia Brinkop och Tabasco de Toxandria Z Foto: Kim C Lundin

  Kl 21.56 Men vad ÄR DET med sista hindret nu helt plötsligt? Amanda Landeblad och For Killy klipper hinder efter hinder och det ser ju så bra, så bra ut. Ända tills… ja du förstår. Sista hindret ger 4 fel, precis som för von Eckermann. Förbundskaptenen och landslagsveterinären tar sig för pannan och lunkar ner från kiss&cry.

  Kl 21.48 Harry Charles och delvis svenskägda Casquo Blue har ingen bra dag. 4 fel i fösta rundan och 12 fel i andra. Hästen hoppas ojämnt och är nära att krascha hela i USA-planket men tar sig igenom.
  Därefter blir det desto större applåder. Mexiko, som enligt Equiratings skulle hamna allra sist hade ändå tre felfria i första rundan, och nu sätter Andres Azcarraga sin andra nolla för kvällen.

  Kl 21.35 och Denis Lynch är ute på banan. Den här gången stämmer allt och det blir en nolla i protokollet för Irland.

  Andres Azcarraga Mex Contendros -5
  Andres Azcarraga från Mexiko och Contendros. Foto: Kim C Lundin
  Henrik Von Eckermannn 2
  Henrik von Eckermannn och Iliana. Foto: Kim C Lundin

  Så är det närbild på Janika Sprunger på kiss&cry för det är makens tur. Henrik von Eckermann och Iliana flyger över första halvan av banan. Vid två tillfällen blir det islag men bommarna studsar tillbaka. Det är först på det sista hindret som bommen i stället faller och det är 4 fel till svensklaget.

  Jana Wargers upprepar sin fina runda från första omgången. Jubel utbryter bland hemmapubliken.

  Kl 21.20 och det är skymningsljus i Aachen men läktarna lika fullsatta som under den första omgången. Banan är densamma och det stora antalet språng på stora hinder börjar märkas på hästarna.
  Willem Greve kommer i mål med 12 fel efter tre rivningar.

  Ben Mahers Dallas Vegas Batilly visar dock inte minsta trötthet och sätter sin andra nolla till Storbritannien. Nicolas Pizarro från Mexiko har det mer kämpigt och kommer i mål med 8 fel tillsammans med Pia Contra.

  Två lag har deltar inte i andra omgången, USA och Schweiz som båda hade 8 fel i första omgången.

  Första omgången

  Kl 20.45 och Peder Fredricson är på den stora gräsbanan tillsammans med Alcapone des Carmille. Hästen är lite hetsig under banans första del men sedan infinner sig rytmen. Det är lite tajt mot näst sista hindret men de reder ut det och Sveriges fjärde nolla är i hamn.

  Kcl88661.jpg
  Peder Fredricson och Alcapone des Carmilles Foto: Kim C Lundin

  Sverige är därmed ensamt om att ha fyra nollor. Irland, Mexiko och Storbritannien har också noll fel när ett strykresultat räknas bort.

  Det blir nu en paus i väntan på andra omgången.

  Kl 20.38 och vi är inne på sista ryttarna i varje lag. Cian o´Connor avslutar felfritt för Irland, liksom Nicola Phlippaerts för Belgien.

  Kl 20.21 Det är dags för Petronella Andersson och Opaline de W&s. Språnget ut ur första kombinationen är lite tungt men sedan flyter det på och Petronellas sto har riktigt snabba ben i trekombinationen. Det håller hela vägen och Petronella sätter tredje nollan för Sverige. På kiss&cry utbryter kramkalas.

  Kcl79611.jpg
  Nicola Philippaerts Foto: Kim C Lundin
  Kcl77421.jpg
  Petronella Andersson och Opaline de W&s Foto: Kim C Lundin
  Kcl73601.jpg
  Kendra Claricia Brinkop och Tabasco de Toxandria Z Foto: Kim C Lundin

  Vår nya svenskfavorit efter GHS, Lars Kersten från Nederländerna, får en riktig miss på plankhindret med USA-flaggan dagen till ära. Med Funky Fred Marienshof Z blir det 4 fel till Nederländerna, som i övrigt har två nollor.

  Kl 20.15 och det blir applådåskor när Tysklands tredjeryttare Kendra Claricia Brinkop glädjer hemmapubliken med en felfri runda.

  USA:s tredjeryttare Natalie Dean gör en fin runda ända till sista hindret, där en bom faller på den helvita oxern. Bara en nolla i USA:s lag så här långt.

  Shane Sweetnamn är första tredjeryttaren ut. Det blir en felfri runda med James Kann Cruz och Irland har fyra fel efter tre ekipage.

  Kl 19.59 och redan dags för andra ekipaget för Sverige, Amanda Landeblad och For Killy. Det ser väldigt stabilt ut och även om de kommer lite nära vid ett par tillfällen klarar de ut det galant och går i mål felfritt.

  Kcl74051.jpg
  Amanda Landeblad och For Killy Foto: Kim C Lundin
  Kcl73311.jpg
  Jana Wargers och Limbridge Foto: Kim C Lundin

  Tysklands andraryttare Jana Wargers gör publiken nöjd med en felfri runda tillsammans med Limbridge.

  Två ekipage senare är han på plats, Henrik och Iliana som ligger på ordentligt, får en touch i a-hindret i första kombinationen men det ligger kvar, och klipper sedan hinder efter hinder. Det går fort men det är kontrollerat och det blir en felfri runda till Sverige.

  Vad hände här? Henrik von Eckermann stod på tur men in kommer efter en liten paus Ben Maher och sätter nollan tillsammans med Dallas Vegas Batilly. Ingen förklaring om vad som sinkar Henrik och Iliana.

  Det applåderas kraftigt för första hemmaryttaren Andre Thieme och DSP Chakaria och lika mycket hörs inandningen när Thieme får ett nedslag i trekoimbinationen, som redan ser ut att bli utslagsgivande. Det stannar på 4 fel för Tysklands första ryttare.

  Kcl72221.jpg
  Henrik von Eckermann lotsade runt en taggad Iliana Foto: Kim C Lundin
  Kcl70541.jpg
  Laura Kraut och Baloutine blev första felfria ekipaget. Foto: Kim C Lundin

  Andra ekipage ut är Laura Kraut från USA och Baloutine. Hon kommer stort efter vattengraven och får ta tillbaka sin häst ordentligt inför den nästan självlysande gröna trekombinationen. Det går vägen och Laura kommer i mål med noll fel.

  Första startande är Denis Lynch och Vistogrand för Irlands lag. Denis Lynch får en jättemiss redan på första hindret. en oxer, men hämtar sig och tar sig igenom resten av banan utan ytterligare fel.

  Startlistan är full av heta namn inom hoppningen. Tvåan på världsrankningen, Ben Maher, rider Dallas Vegas Batilly, och fyran Steve Guerdat rider Venard de Cerisy.
  Ridsport uppdaterar löpande under klassens gång.

  Startlistor
  Liveresultat
  Banskiss
  Arrangörens hemsida
  Arrangören sänder live
  ClipMyHorse sänder live
  Samtliga ryttare och hästar till Aachen

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden