Veterinärt
16 juni 2022 06:20
Ridsportplus

Förebygg med rätt foder

FångTills vi har en verksam medicin mot fång måste vi arbeta mer med förebyggande åtgärder. Rätt foder är en viktig del för att få hästen att må bra.

Förebygg med rätt foder
Fång kan förebyggas med rätt foder. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Många fabrikanter producerar foder som innehåller små mängder av lättsmält kolhydrat, som passar bra för hästar med EMS där viktnedgång och lågt glukosinnehåll är viktigt. Den stora utmaningen i förebyggande av fång är emellertid att kontrollera intaget av lättsmälta kolhydrater genom stråfodret, samtidigt som vi ska se till att hästen får alla viktiga näringsämnen.

  Det är först och främst innehållet av vattenlösliga kolhydrater som man kan arbeta med. Dessa kolhydrater kan tvättas ut ur höet och hösilaget genom att låta det ligga i vatten under en timme. Du ska vara uppmärksam på att denna procedur även minskar näringsvärdet rent allmänt i ditt stråfoder. Det kan därför vara nödvändigt att komplettera med extra vitaminer och mineraler.

  Viktigt med regelbundna analyser

  De övriga sockerämnena i stråfoder låter sig dessvärre inte manipuleras så lätt. Det är därför mycket viktigt att ha fokus på att ha rätt gräsblandning på de gräsmarker som används till höproduktion. Här finns det tyvärr inga enkla eller lätta lösningar. De flesta gräsfröblandningar är baserade på snabbväxande grässorter, som alla på olika tidpunkter i sin växtfas kommer att ha förhållandevis högt sockerinnehåll. Det blir därför viktigt att göra regelbunda analyser, för att kunna slå gräset vid rätt tidpunkt.

  Det här kan göra att det inte lönar sig att producera hö på sin egen mark. Om du har mindre än 2-2,5 hektar gräsmark för  höproduktion, blir det inte ekonomiskt hållbart. Då är det bättre att använda arealerna till bete och lägga tid och pengar på att sköta marken, alltså gödning och putsning, och köpa hö från pålitliga och seriösa leverantörer, som kan erbjuda foderanalys inklusive sockerinnehåll.

  Artikeln publicerades ursprungligen i Ridehesten och är uppdaterad med de senaste rönen kring fång i Ridsport nummer 9/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden