Hästägartips
14 juni 2022 17:30
Ridsportplus

Så får du koll på sockerinnehållet i gräs

Koll på betetHur mycket socker som gräset innehåller är viktigt att känna till för ägare till hästar med ID, insylindysreglering, eller EMS, ekvint metabolt syndrom. Det är mycket som styr växternas sockerinnehåll.

Så får du koll på sockerinnehållet i gräs
Sockerinnehållet i gräset varierar kraftigt på dygnet. Har du koll på när det är som högst? Foto: Lena Sellman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Bland de faktorer som styr innehållet i socker på betet finns temperatur, tid på dygnet, grässort och solljus. Gröna växter kan, tillsammans med ljusenergin i solens strålar, omvandla koldioxid och vatten, till druvsocker (glukos) och syrgas. Reaktionen kallas för fotosyntes. Detta kan gräset använda för att växa under natten.

  Lägst socker på morgonen

  Därför kommer sockerinnehållet i gräset att vara lägst på morgonen innan solen går upp, eftersom det har förbrukats av nattens tillväxt.

  Sockerinnehållet stiger under soliga dagar och är som högst innan solen går ned.
  Vid molnigt väder bildas mindre fotosyntes, liksom hos gräs som växer i skuggan.

  Generellt anses bästa betestiden för sockerkänsliga hästar vara från cirka kl 22 fram till kl 10 på morgonen. Bete nattetid, helt enkelt.

  Samtidigt finns en varning för kalla nätter, om temperaturen är plus fyra grader eller lägre, stannar tillväxten av under natten och sockret lagras i grässtråna.  Samma sak händer vid torka, då fylls hela plantan – ända ner till rötterna – med socker.

  Därför blir gräs ”stressat”

  Det är frestande att tro att kort, nedgnagt gräs är mer säkert för den sockerkänsliga hästen, men detta gräs kan innehålla mer socker än en hage med högt gräs. Det nedbetade gräset blir stressat på samma sätt som vid torka och lagrar socker i hela plantan. På ett sådant bete kan hästen få i sig mer socker än i en hage med högt gräs där plantorna har förbrukat det mesta av sockret vid tillväxten.

  Sockerinnehållet kan även växla med grässorter. Den som har en känslig häst, med risk att utveckla fång, bör ta professionell hjälp att gå igenom hagarna och se vilket bete som kan passa hästen bäst och vid vilka tider på dygnet den bör beta.

  Källa: Sukkerindhold i græs. Hesteraadgivningen maj-2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden