Sverige
10 maj 06:20

Diabetesmedicin för människor kan hjälpa fånghästar

LäkemedelNu kommer nytt hopp för hästägare som oroas över att hästen ska drabbas av fång när gräset börjar frodas.

Diabetesmedicin för människor kan hjälpa fånghästar
Att hästen ska drabbas av fång är en skräck för många hästägare. Foto: iStockphoto

Sommar och sol är härligt för de flesta, men inte för hästägare som oroar sig för fång när gräset växer så det knakar. Men nu kan en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet ha hittat en lösning på problemet. Ett läkemedel som används till människor med diabetes-2 kan nämligen även hjälpa hästar.

– Jag har aldrig sett något så effektivt, konstaterar Johan Bröjer, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

Kanagliflozin är namnet på humanläkemedlet som har använts till häst, och Johan Bröjer berättar att ett fyrtiotal privathästar från hela Sverige deltagit i studien. 

– Det är allt från shetlandsponnyer till SWB och kallblod – de flesta älskade familjehästar för vilka studien inte sällan varit ”sista chansen”, efter år av problem med EMS (ekvint metabolt syndrom) och upprepade fånganfall, säger Johan Bröjer. 

Kissar ut sockret

EMS gör att hästen får svårt att reglera sitt insulin, där nivån skjuter i höjden efter varje måltid. Detta kan i sin tur utlösa fång – och så är den onda spiralen igång. Diabetesläkemedlet gör att sockret som hästen tar upp från fodret till stor del kissas ut, vilket innebär att mycket mindre insulin frisätts till blodet. Därmed minskar också risken för episoder av fång dramatiskt.

– De hästar som deltagit i studien går numera att rida fullt ut, och ingen av dem har hittills fått fång igen. Det är ett otroligt effektivt läkemedel som kommer att förändra vardagen för många hästägare, konstaterar Johan Bröjer. 

Han betonar dock att det inte handlar om någon quickfix.
– Hästen måste fortfarande skötas noggrant, få ett anpassat foder, leva ett hälsosamt liv och undersökas av veterinär regelbundet. Läkemedlet har en del biverkningar och det är därför viktigt att hästen insulinsvar och ämnesomsättning följs upp när den står på behandling. 

En uppföljande långtidsstudie pågår just nu, och i den vill man se vad som händer när tidigare sjuka hästar medicineras en längre tid med Kanagliflozin. Frågan är om vissa av biverkningarna kan undvikas med bättre uppföljning av hästarna och om den goda behandlingseffekten kvarstår över tid. 

Diskussioner pågår med distriktsveterinärernas organisation och vissa praktiska problem återstår att lösa innan behandlingen kan komma sjuka hästar till godo. Förhoppningsvis ska den kunna användas redan inom ett år.

Slutrapporten beräknas vara färdig under 2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden