Fälttävlan
9 september 2019 22:04
Ridsportplus

Framtidshopp hos Sara Algotsson Ostholt

Nya stjärnorSakta börjar ljuset återvända till Sara Algotsson Ostholt efter vårens tragedi där hon förlorade två av sina bästa hästar. I helgen var hon fyra i Bundeschampionatet med påläggskalven Dynamite Jack, som var allvarligt sjuk förra året men nu imponerar på sin ryttare. "Han har aldrig gått något så svårt tidigare, jag var överlycklig efter ritten", berättar hon.

Framtidshopp hos Sara Algotsson Ostholt
Sara Algotsson Ostholt och Dynamite Jack. (Arkivbild) Foto: Victoria Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dynamite Jack (HOLS val -13, e Diarado-Grundyman xx, uppf Josef Auge, äg  Elke Vietor & Frank Ostholt) kom till Sara Algotsson Ostholt och hennes man Frank Ostholt som 2,5-årig hingst.
– Som 3-åring gick han 50-dagarstestet och blev godkänd. Men i maj förra året, strax efter att jag hade ridit honom här hemma, började han visa koliksymptom. Vi ringde efter veterinären som konstaterade pungbråck, så det blev att snabbt åka in till kliniken där han blev både akut kastrerad och buköppnad, berättar Sara.

Efter två veckor på klinik såg det ut som om Jack klarat operationen bra, men det visade sig vara en lång väg kvar.
– På något sätt så försvann inte hans smärtor, det tillstötte komplikationer så han fick lungödem och andra konstiga infektioner, veterinärerna visste inte vad det var som var fel. Så det slutade med att han stod på klinik i tre månader och kom tillbaka till stallet först i september förra året – då var det bara skinn och ben kvar, av en jättefin hingst. Det var fruktansvärt, vi visste fortfarande inte om han skulle klara sig.

Osäker framtid

Men Jack piggade på sig och kunde till slut börja joggas igång.
– Jag tog det väldigt lugnt under vintern och jobbade med att långsamt bygga upp honom igen. Han startade sina första terrängklasser här i april-maj i år, så han är ju ett år efter de andra 6-åringarna i utbildningen. Jag har absolut inte haft Bundeschampionat som mål med honom eftersom han är så långt efter i utbildningen och championatet är svårt, riktigt svårt – särskilt finalterrängen som går i M, som motsvarar ungefär nationell trestjärnig klass, berättar Sara.

Men när championatet drog igång imponerade Jack direkt och toppade kvalet, och fortsatte sedan fint även i finalen där han slutade fyra.
– Han gjorde det bara helt klockrent. Han har aldrig gått några sådana svåra linjer någonsin, med så smala hinder och spetsar – det var verkligen trestjärniga frågor på terrängbanan. Han bara spetsade öronen, taggade igång och körde på. Det var helt sanslöst, jag var helt överlycklig efter ritten.

Sara Algotsson Jack Vatten
Sara och Dynamite Jack genom ett av vattenhindren på Bundeschampionatet. Foto: Victoria Johansson

Välkommen vändning

För Dynamite Jack blev helgens framgångar lite av en vändning, både för honom själv och för Sara Algotsson Ostholt.
– Jack har alltid varit lite försiktig, han hoppar väldigt väl, men nu har han gått från att vara lite trevande till att verkligen ta tag i grejerna – det är som om polletten trillat ner. När man rider de allra första terrängtävlingarna på en lite försiktig häst så vet du aldrig riktigt åt vilket håll det ska gå, om de är tuffa nog eller inte. Men det har han visat denna helg, att han verkligen är ett framtidslöfte.

Vad väntar härnäst?
– Till helgen rider jag 8-årige Chicuelo (val -11, e Click and Cash-Empire, uppf Agneta Lembke, äg Patricia Oddshammar & Gunnar Modalen) som ska debutera trestjärnig klass. Det var en ganska tuff helg för Jack men om det känns som att han är lika pigg och glad som han var i helgen så har jag eventuellt en plan att ta honom till Baborowko om tre veckor där han i så fall ska göra sin första internationella start.

Nya och gamla hästägare

Dynamite Jack har Sara och Frank tillsammans med Elke Vietor, som också äger flera av Franks bästa hästar.
– Hon har alltid funnits med i Franks stall, hon ägde även Chacco’s Crack som dog i lastbilsbranden. Det är en väldigt bra hästägare, hon är verkligen där för sporten och glädjer sig åt alla framgångar. Hon är en stor stöttepelare för oss, konstaterar Sara.

Hemma i stallet finns ytterligare två påläggskalvar, som håller Sara sysselsatt.
– Jag har två 6-åringar till, Valborg (sto -13, e Irco Mena-Levantos II) som är en egen uppfödning men rätt sen av sig, då hon har haft föl. Och så ytterligare ett svenskägt sto, Christmas Carol de Merignat (sto -13, e Crelido-Cancara, uppf Sören Glud ApS, äg Agneta Ohm AB).

Har du fått nya kontakter och hästägare efter olyckan?
– Ja, jag är väldigt väldigt glad för att jag har fått in de här hästarna i stallet, det har kickat igång mig snabbare än jag trodde – det funkar väldigt bra och känns väldigt positivt för framtiden. Det är väldigt kul. Det har hjälpt mig mycket, att gå till stallet varje dag och tänka positivt och framåt, det betyder mycket för vardagen. Sedan blev jag väldigt inspirerad av EM-gänget, trots att jag inte var med och tävlade själv så taggade jag igång ännu mer när de andra red så fint. Det var väldigt bra gjort, det finns verkligen hopp om framtiden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden