Hoppning
18 september 2021 11:38
Ridsportplus

”Han rev inte en bom och jag är inte förvånad”

OS i TokyoHon överlät sin bästa häst till fästmannen, och det blev precis så bra som hoppryttaren Janika Sprunger hoppats. "Det fanns inte på kartan att King Edward inte skulle starta i OS", säger Janika, som känner sig dubbelt delaktig i lagguldet. Vi talar med Janika om att se sin bästa häst ridas av någon annan i OS.

”Han rev inte en bom och jag är inte förvånad”
Janika Sprunger red King Edward framgångsrikt tills dess att hon födde barn, sen lämnade hon över tyglarna. Hon red upp hästen till femstjärnig Grand Prix. Foto: Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Med en lyckoamulett från sonen i fickan och med sambons mästerskapshäst King Edward, var Henrik Eckermann en av de tre svenskar som bärgade lagguldet i hoppning i Tokyo. Hemma på gården i Holland satt Janika Sprunger med Noah, snart fem månader, och var nervös.

  Hur var det att följa OS på distans?
  − Det var en blandning av känslor. Alla dessa rundor de gjorde, och först genomlevde vi besvikelsen över fjärdeplatsen, för att sedan känna en stor stolthet när allt föll på plats i rätt ögonblick.
  − Varje gång Henrik gick banan ringde han mig. Det blev en ritual. Under ritterna var det sedan som att jag själv red, så väl känner jag hästen. För andra var det kanske en överraskning att King Edward inte rev en enda bom på alla dessa rundor, men jag är inte förvånad.

  Hur började din och King Edwards bekantskap?
  − Karl Schneider (som äger gården i Tyskland där paret tidigare hade sin bas, reds anm) visade mig en film i Genève när King Edward var åtta, på väg att bli nio år, och jag tyckte om vad jag såg. Han var atletisk, hade bra steg, bra mun och dessutom power.

  Vad var det som avgjorde att du föll för honom?
  − Att han hade kombinationen av kraft och teknik. De två kommer inte alltid tillsammans, men King Edward kan både ta sig över en tekniskt utmanande bana utan att riva något, och ta sig an stora hinder, som kombinationer med oxer-oxer. Han är en komplett och perfekt liten ponny, med sin mankhöjd på max 1,64.
  − Samtidigt som vi fick hem King Edward såldes en av mina dåvarande topphästar, Bacardi, och jag visste att jag hade en lång resa framför mig med King Edward. På ett år gick han från 1,30-klasser till femstjärnig Grand Prix.

  Hur kom det sig att Henrik fick ta över honom?
  − Jag visste inte hur snart jag skulle vara tillbaka i sadeln efter att ha fött barn och jag ville inte ha den pressen heller, samtidigt som hela teamet insåg att King Edward måste få visa upp sig i OS. Det var nödvändigt att också fatta beslutet tidigt så att hästen kunde bli delvis svenskägd i tid.

  Med facit i hand, skulle det kunna ha varit du som red hem medaljen?
  − Nej. Som individuell startande hade jag aldrig kunnat rida så fort som krävdes för att ta medalj, och det schweiziska laget hade inte resultat som kunde mäta sig med svenskarna. Jag är glad över att han gick under svensk flagg, och jag känner mig så klart delaktig i medaljen.

  Kommer du någonsin att få tillbaka honom nu?
  − Före de olympiska spelen var det en öppen fråga, men nu när de presterat så bra vore det korkat att sära på ekipaget. Jag var tillbaka i sadeln i juni, två månader efter förlossningen, och jag tävlar igen. Men jag är borta från toppsporten ett år framåt, och utan rankningspoäng blir jag inte inbjuden till världscupen och de stora tävlingarna, och King Edward ska inte tävla trestjärnigt och fyrstjärnigt. Han ska gå de bästa tävlingarna i världen.

  Fakta

  Janika Sprunger och King Edward

  Ryttaren

  • Namn: Janika Sprunger.
  • Ålder: 34 år.
  • Härstamning: Pappa Hansueli Sprunger tävlade internationell hoppning för Schweiz.
  • Bland meriterna: Lagbrons i EM 2015 för Schweiz, fyra med laget i VM i Tryon 2018.
  • Familj: Fästmannen Henrik von Eckermann och sonen Noah, född 10 april.

  Hästen

  • Namn: King Edward.
  • Ålder: 11 år.
  • Härstamning: BWP e Edward u Koningin de Lauzelle e Feo.
  • Bland meriterna: Vann världscupomgången i Poznan 2019 med Janika Sprunger, tvåa i 5* GP i S:t Tropez i maj 2021 och fyra i 5* GP i Windsor med Henrik von Eckermann.
  • OS i Tokyo: Enda hästen som nollade i alla starter. Fyra individuellt och guld i lag.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden