Nyheter
25 oktober 2018 11:25

Hästägare dömd för djurplågeri

DjurskyddEn hästägare i norra Sverige har dömts för djurplågeri efter att en häst fått tryckskador av en krubbitarrem.

Hästägare dömd för djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var i juni förra året som förbiilande poliser uppmärksammade hästar med långa hovar på en gård utanför Umeå. Polisen kontaktade länsstyrelsen som skickade ut en veterinär till gården för att titta på hästarna. Det här berättar Västerbottens-Kuriren.

Veterinären såg att en av hästarna hade en krubbitarrem av nylon fastspänd runt nacken. Runt remmen fanns spår av tryckskador från remmen, det var bland annat sårigt kring området med intorkad vätska.  ”De synliga skadorna måste ha funnits där i åtminstone fyra dagar. Med tanke på hur djupa skadorna var, hur hårt remmen satt och hur besvärad hästen var bedömer hon att remmen hade suttit på i åtminstone en vecka. Hästen led av hur hårt remmen var åtspänd”, antecknade veterinären enligt Västerbottens-Kuriren.

Hästägaren har uppgett att hen använde remmen på hästen eftersom den luftsnappade. Umeå tingsrätt anser att hästägare har brustit i tillsyn av hästen och därmed orsakat onödigt lidande hos djuret. Rätten dömer därför hästägaren för djurplågeri. Straffet blir villkorlig dom med dagsböter på 24 600 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-