Nyheter, Sverige
12 oktober 2017 09:29

Helsingborgs Fältrittklubb satt i karantän

KVARKAEfter att flera hästar visat symtom på kvarka är nu Helsingborgs Fältrittklubb med 78 hästar satt i karantän.
"En katastrof för klubben", säger Christel Wiberg till ATL.

Helsingborgs Fältrittklubb satt i karantän
Flera hästar visar symtom på kvarka och nu är Helsingborgs Fältrittklubb satt i karantän. En katastrof för klubben, säger Christel Wiberg (arkivbilder). Foto: Lotta Gyllensten

För en dryg vecka sedan insjuknade en av ponnyerna på Helsingborgs Fältrittklubb i kvarka. Ponnyn flyttades till karantänstall och ridhuset stängdes av. Inga hästar fick lämna eller komma till anläggningen men verksamheten kunde fortsätta som vanligt.

Satt i karantän
Efter att ytterligare två hästar nu fått feber och visar symtom på kvarka har SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) satt Helsingborgs Fältrittklubb i karantän.
”Vi kommer att ta prover i kväll på de två hästarna med feber för att så snabbt som möjligt få veta om de bär på sjukdomen”, säger Christel Wiberg från Helsingborgs Fältrittklubb till ATL.
Helsingborgs Dagblad berättar att man stänger hela ridskolan och det sattes upp kravallstaket runt byggnaden under onsdagen för att förhindra vidare smittspridning – bara vissa personer med speciella kläder får gå in för att tvätta stall och hästar.

Katastrof för klubben
Att drabbas av kvarka är en katastrof för stallet säger Christel Wiberg till ATL. Fältrittklubben har 78 hästar och är den största fritidsgården i Helsingborg. Det bedrivs verksamheter för ridskoleelever, gymnasieelever och privatryttare.
Hästarna mår dock enligt Christel Wiberg förvånansvärt bra, och hon säger till ATL att ingen av dem uppvisar några klassiska symtom, är snoriga eller har näsblödningar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden