Hästägartips
15 februari 11:26
Ridsportplus

Hjärnskakning i fokus på flera sätt

Medicinsk utvecklingSnabb medicinsk undersökning av ryttare efter fall, uppföljning under meetinget och träningsprogram för att undvika nya skador första året efter en hjärnskakning. Det är kontentan av den senaste forskningen och informationen kring hjärnskakning.

Hjärnskakning i fokus på flera sätt
Nu har FEI:s medicinska kommitté kommit med nya riktlinjer gällande hjärnskakningar i samband med avramling. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Inom FEI diskuterades bland annat hjärnskakning vid ett seminarium den 22 januari som handlade om säkerhet inom fälttävlan. I dagsläget undersöks ryttare direkt efter ett fall, innan de får sitta upp igen eller lämna tävlingsplatsen. Men svårigheten med hjärnskakning är att blödningar i hjärnan inte alltid visar sig så snabbt.

– Ibland tar det en halvtimma, ibland kanske det dröjer till nästa dag, berättade Mark Hart, ordförande i FEI:s medicinska kommitté, vid seminariet. Vi vet att vi missar ett flertal hjärnskakningar, men vi hoppas kunna utveckla nya metoder att ställa diagnos på tävlingsplatsen.

Blodprov spelar roll

Utvecklingen verkar gå mot att göra fler undersökningar av de ryttare som fallit, medan de är kvar på tävlingsplatsen. Doktor Hart berättade att det kommer att behövas två delar av detta: dels att fortsätta med de omedelbara mätningar som redan görs för att se om någon har fått en allvarlig hjärnskakning, men dels också att ryttaren kommer att behöva testas flera gånger under meetinget.
– En ryttare kan verka helt okej direkt efter fallet, men eftersom symtom kan komma senare har vi ett ansvar att kolla upp detta.

Här kan blodprov komma att spela stor roll. Det finns tester på gång där några analyser kan hitta markörer för omedelbar hjärnskada, medan andra ska användas efter några timmar.
– Blodprov kommer att bli viktiga framöver, men det återstår en del forskning innan vi vet hur de ska användas i praktiken och hur vi ska reagera på resultaten. Vi arbetar på det.

Viktig träning efteråt

Från USA kommer en rapport om hur neuromuskulär träning minskade skaderisken året efter en hjärnskakning.

En hjärnskakning påverkar många delar av kroppen och kan öka risken för andra sportrelaterade skador efteråt. Särskild träning i åtta veckor efter friskförklaring kan minska risken betydligt.
– Hjärnan är kärnan av vem du är, den berör alla aspekter av ditt liv och har mycket påverkan på individen, säger David Howell, ledaren för ett forskarteam vid barnsjukhuset i Colorado.

– Varje idrottare befinner sig i en återhämtningsfas efter en hjärnskakning och vi måste hitta vilka behandlingar som passar bäst för varje individ.

Högre skaderisk

Det finns tidigare studier som visat att idrottare som genomgått en hjärnskakning löper högre risk för till exempel främre korsbandsskada eller vrickad ankel än de som inte haft hjärnskakning, framför allt under första året.

Howells träningsmodell omfattar ett åtta veckors program som innehåller träning av bålstyrka, motoriska övningar och multi-tasking övningar. I de motoriska övningarna ingår bland annat sådana som testade balans, hållning, uppmärksamhet och funktionell anpassning.

27 unga idrottare genomförde programmet två gånger i veckan i åtta veckor efter att de blivit friskförklarade, medan en kontrollgrupp inte tränade alls.

Under året efter hjärnskakning var det 3,6 gånger vanligare med skador i kontrollgruppen, än bland dem som genomfört träningsprogrammet. Detta oavsett vilken nivå de utövade sin sport på. I träningsgruppen fick 36 procent av deltagarna någon sportrelaterad skada, att jämföra med 75 procent skadade i kontrollgruppen.
– Vår studie visar att en ganska enkel och gradvis ökad träning under instruktör kan hjälpa den som genomgått hjärnskakning att hålla sig skadefri under en period då de är i riskzonen att få nya skador, sammanfattar David Howell.

Källor: Air jackets, concussion and blood tests: future of rider safety at events under the spotlight. Horse & Hound 11 feb-22.
An 8-week neuromuscular training program after concussion reduces 1-year subsequent injury risk: a randomized clinical trial. David R Howell et al, The American Journal of Sports Medicine, Januari 2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden