Sverige
26 november 2019 16:55

Hon är Årets eldsjäl

UtmärkelseI över 60 år har Margareta Bjelkstrand varit trogen Vällingby Ridsällskap. Nu får hon utmärkelsen Årets eldsjäl av Svenska Ridsportförbundet.

Hon är Årets eldsjäl
Margareta Bjelkstrand, Vällingby Ridsällskap, Årets eldsjäl 2019. Foto: Svenska Ridsportförbund

– Ojoj, det var överväldigande. Nu blir jag nervös, säger Margareta ”Maggan” Bjelkstrand i ett pressmeddelande från Svenska Ridsportförbundet.

Margareta Bjelkstrand har flyttat med Vällingby Ridsällskap runt i västra Stockholm sedan 1950-talet. Flytten har fått från kostall till baracker och till nuvarande anläggningen vid Grimsta.

Förra året firade föreningen 70 år och Margareta Bjelkstrand har varit med i 60 av dem och suttit i styrelsen i 40.
– Så fort man går på årsmöte blir man ju vald till något, säger hon och skrattar.

Ovärderlig medlem

För Vällingby RS är ”Maggan” ovärderlig. ”Hennes namn borde vara det första som kommer upp när man söker på ordet eldsjäl på internet. Hon symboliserar allt som är viktigt för en ridklubb”, skrev Vällingby RS styrelse i sin nominering.

”Maggan” har bland annat medlemsregistret i huvudet, är proffs på att fixa tävlingar och kan alla regler fram- och baklänges.
– Jag brinner för tävlingsdelen, säger Margareta Bjelkstrand, som precis som många av sina klubbkompisar älskar dressyr och tävlar själv på ridskolehästarna.

Hon är med när Grimstas naturskyddsområde ska rensas på skräp, när käpphästklubben behöver hjälp, när pengar ska samlas in till förmån för cancerforskning, eller när stallkatterna ska passas om sommaren.

Funktionär på Ryttar-VM

När Sverige arrangerade Ryttar-VM 1990 fanns hon också med bland funktionärerna. Under Sweden International Horse Show i Friends Arena och tidigare i Globen, var Margareta en del i dressyrstaben under 24 år.

Hon är dessutom i stallet i Grimsta nästan varje dag.

Årets eldsjäl-priset finns för att hylla de ideella krafterna inom ridsporten. Det ska gå till personer som genom osjälviska handlingar, ett brinnande intresse och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra.

Resestipendium

Årets eldsjäl får ett resestipendium på 20 000 kronor.

Margareta Bjelkstrand tar emot sitt pris på Ryttargalan på Grand Hotel i Stockholm i morgon, onsdag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden