Fälttävlan
7 februari 2021 09:26
Ridsportplus

”Hon är en tiger i terrängen”

Hetast 2021Ridsports experter har sållat ut 2021 års mest spännande unga ryttare på väg uppåt. I fälttävlan är Alice Andersen en av dessa - hon som tog sitt andra raka YRSM-guld och blev trea i en CCI3*L under 2020. Och har hunnit designa terrängsadlar. Nu satsar Alice vidare mot 2021 och EM hemma i Sverige.

”Hon är en tiger i terrängen”
Alice Andersen är en av två ryttare i de unga ryttarnas spetstrupp 2021. Hon och Lavendel är kvalade och klara för EM på hemmaplan. Hon har visat att hon har förmåga att toppa formen när det behövs och har trots sina unga år redan rutin från fyra EM. Hon har också ridskicklighet och den viktiga uppbackningen som krävs för att ta sig mot och till toppen. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Bland många heta, unga svenska fälttävlansryttare är kanske Alice Andersen den hetaste. Att vinna YRSM-guld som 19-åring är bra gjort. Att hon dessutom gjorde det som 18-åring året före visar på en stabilitet och förmåga att leverera när det behövs. Som till exempel på EM i Segersjö 2021.
  – Att få rida ett mästerskap på hemmaplan skulle vara en dröm som går i uppfyllelse. Det stödet man får av svenskar vanligtvis när man tävlar på internationella tävlingar tror jag inte kan mätas med det stöd man får på ett mästerskap, säger Alice Andersen.

  Det är med det 15-åriga stoet Lavendel som satsningen mot EM i Segersjö görs.
  – Hon kvalade genom att göra en supertävling i Kristianstad i höstas. Om vi skulle kunna uppnå ett liknande resultat på ett mästerskap tror jag att det skulle kunna ta oss långt. Så jag satsar på att kunna matcha henne mot att vara i toppform till EM, säger Alice Andersen.

  Fakta

  Analys av Annelie Frank

  Med ett EM för juniorer och unga ryttare på hemmaplan i Segersjö 2021 har jag denna gång valt att plocka ut ryttare som jag tror kan gå för medalj i den vackra herrgårdsparken, grundat på bland annat hästmaterial  och resultat som har uppnåtts den korta säsongen 2020.

  Mästerskapet har redan höjt temperaturen bland fälttävlansungdomarna med en extra satsning från Svenska Ridsportförbundets sida, den så kallade Segersjögruppen.

  Eventuella svenska EM-medaljer skulle skulle göra de här redan heta framtidshoppen ännu hetare.

  Att ekipaget har gjort hela fyra JEM tidigare är inte heller någon nackdel.
  – Jag vet ungefär var jag har henne. Hon är verkligen en tiger i terrängen, vilket är väldigt skönt att kunna räkna med på ett mästerskap.

  Behöver jobba extra med banhoppningen

  Men det är ett moment som det behövs jobbas lite extra med – banhoppningen. Den går dessutom sist i ett mästerskap och kan ge mycket nervdaller.

  Alice är en av två ryttare i unga ryttarnas spetstrupp 2021.
  – Det är alltid en ära att ingå i lands-laget. Jag hoppas verkligen att vi kan vara i toppform och färdiga för mästerskap på hemmaplan.

  Genom ett samarbete med Stenåsa Sadelmakeri, som designar sadlar, har Alice Andersen fått möjlighet att designa en terrängsadel.
  – Jag plockade russinen ur kakan när det gäller vad jag uppskattar med olika sadlar och utvecklade tillsammans med Stenåsa Sadelmakeri en terrängsadel som jag tycker är optimal. Jag fick äran att döpa sadeln själv och valde då namnet Lavendel efter min fina häst, säger hon.

  Uppnådde sina satta mål

  Alice Andersen är också en av dem som har ingått i försäkringsbolaget Agrias stipendiesatsning Fälttävlansakademin. Dessutom har hon fått Gothenburg Horse Shows stipendium på 27 000 kronor.
  – Jag har haft ett sådant stöd denna säsong, både finansiellt genom GHS-stipendiumet men också från Agria och deras fälttävlansakademi med Anna Freskgård som mentor. Jag är så tacksam över att jag fått dessa möjligheter och det har gett resultat under denna säsongen eftersom jag uppnådde de mål jag hade satte upp.

  Fakta

  Alice Andersen

  Namn: Alice Andersen

  Ålder: 19 år.

  Bor: Flyinge.

  Bästa hästar: Lavendel (SWB sto f -05 e Lancier-Alpen Fürst, uppf Anders Carlsson, äg fam Andersen) och Freddie Mercury (val f -10 e Bordeaux-Hotline, uppf Gestüt Lewitz, äg fam Andersen).

  Bästa resultat 2020: Tog sitt andra raka YRSM-guld, trea i CCI3*L i Kristianstad.

  Fakta

  Fler fälttävlanslöften att hålla ögonen på 2021

  Jsm-medaljorer-1-200830-rt3
  Tuva Rosencrantz

  Tuva Rosencrantz

  Ålder: 18 år.

  Bor: Färingsö utanför Stockholm.

  Bästa häst: Cassens Coco Valentina (sto f -10 e Canstakko-Calido I, uppf Marion och Carsten Voss, äg Jessika Rosencrantz)

  Bästa resultat 2020: SM-silver för juniorer, trea CCI2*S på Segersjö, åtta i debuten i CCI3*L i Kristianstad.

  Motivering: Målmedvetna Tuva Rosencrantz red JEM 2019, är en av två i YR-landslagets spetstrupp 2021, och satte sitt EM-kval inför mästerskapet i Segersjö i Kristianstad.


  Jsm-medaljorer-1-200830-rt
  Wynja Eriksdotter Rubin Foto: Roland Thunholm

  Wynja Eriksdotter Rubin

  Ålder: 17 år.

  Bor: Långås, Falkenberg.

  Bästa hästar: Hakunamatata (Trak val f -04 e Cavalliere xx-Tarino, uppf Andrea Müller, äg Venusta AB).

  Bästa resultat 2020: JSM-guld i fälttävlan, SM-guld i dressyr för ryttare mellan 17 och 20 år i kategori D samt i ponnyernas lag-SM.

  Motivering: Har ett proffsigt team omkring sig, vilket inkluderar storasyster Vendela med bland annat två EM på meritlistan. Hon är en riktig dressyrspecialist, men är jämn i alla moment med hög lägstanivå.


  Engla-westerberg-magnificent-1-200830-rt
  Engla Westerberg

  Engla Westerberg

  Ålder: 18 år.

  Bor: Vellinge.

  Bästa häst: Magnificent (val f -10 e Dirco Hästak, äg Engla Westerberg och uppfödaren Linda Johannesson),

  Bästa resultat 2020: Tolfteplacering i CCI2*S, placerad på JSM. Debuterat CCI3*S i Kristianstad med godkänt resultat.

  Motivering: En hårt arbetande tjej som inte lämnar några detaljer åt slumpen. Hon kan plocka fram det optimala hos sina hästar.  Är ensam i YR-landslagets utmanartrupp 2021. Ingår i juniorernas spetstrupp 2021.


  Jsm-medaljorer-1-200830-rt2
  Julia Andersson Foto: Roland Thunholm

  Julia Andersson

  Ålder: 16 år.

  Bor: Falkenberg.

  Bästa häst: Cocktail Imperial (Holst val f -08 e Cayado-Mentor, uppf Susanne Hoejer, äg Rebecka Andersson). 

  Bästa resultat 2020: JSM-brons, seger i CC2*L i Kristianstad.

  Motivering: En tjej som har en riktigt rutinerad häst i Cocktail Imperial med tre EM på meritlistan. Stabil och jämn i de olika momenten och ingår i juniorernas spetstrupp 2021.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden