Hoppning
6 februari 2021 18:37
Ridsportplus

”Mitt mål i år är några Nations cup”

Hetast 2021Ridsports experter har sållat ut 2021 års mest spännande unga ryttare på väg uppåt. I hoppningen är Antonia Pettersson Häggström en av dem, och där har det aldrig varit någon diskussion, det är satsning på en karriär inom hoppningen som gäller för henne.
– Jag vill tävla så stora klasser som möjligt, säger Antonia.

”Mitt mål i år är några Nations cup”
Antonia Pettersson Häggström är en av de hetaste unga hopprytarna 2021. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon har varit med i den nationella toppen sedan ponnyåren. Hon har vunnit i både Falsterbo och i Scandinavium, och hon har ett young rider-guld på SM.

Hon har också gått in som reserv i en nationshoppning, för självaste Peder Fredricson, i Gijón i Spanien. Det gjorde hon med den äran och med sin familjeuppfödda Chickflick K hade hon ett endaste nedslag.

Fakta

Analys av Christel Behrmann

Alla unga heta hoppryttare hade så stora förväntningar på 2020. De skulle visa att de är framtiden, att de är beredda att konkurrera med de etablerade seniorerna.

Men det här året blev inte som andra år, det blev inte alla de där tävlingarna, hemma och utomlands, som så många längtade till och som både skulle ge erfarenhet och visa ungdomarnas styrka. Tävlingar blev en bristvara och det syntes inte minst på många prestationer på ute-SM där en hel del föll igenom.

Det fanns ändå något positiv med uteblivna tävlingar: väldigt många har lagt ner mer tid på träning. Eller helt enkelt passat på att flytta till etablerade ryttare utomlands. Som Antonia Pettersson Häggström och Janelle Larsson, två tjejer det blir att hålla extra koll på nästa år.

Liksom minst ett tiotal av deras riktigt lovande svenska hoppkamrater!

Som äldsta systern i en riktig hästfamilj, med både en mamma och en pappa som ridit svår hoppning, var framtiden utstakad redan från början för Antonia Petterson Häggström, och för hennes lillasyster Axelina. När skolan var avklarad flyttade Antonia från hemmet i Kungsbacka till Peder och Lisen Bratt Fredricson på Grevlunda.
– Det var väldigt utvecklande år på Grevlunda. Ridmässigt kunde jag se hur Peder och Steffi (Stephanie Holmén, reds anm) arbetade med hästarna i vardagen och av Lisen fick jag en inblick i hur affärsvärlden kring hästarna fungerar. Det var oerhört inspirerande, säger Antonia.

Stora världen lockade

Men för fullsatsande Antonia lockade den stora världen, det vill säga kontinenten, och i september 2019 började hon ett nytt arbete, som beridare hos egyptiern Abdel Saïd, 20 minuter från Antwerpen i Belgien. Hennes uppgift där är att rida,
utbilda och tävla hästarna.
– Abdel är bara 31 år men startade sin verksamhet här redan som 20-åring efter att ha utbildats hos paret Hendrix. Abdel har 35 hästar som tävlar och han är dessutom uppfödare. De yngre hästarna är utplacerade hos proffs och sedan får vi hit dem och rider dem i högre klasser, berättar Antonia.
– Kvaliteten på hästarna är väldigt hög.

Målet är givetvis att hästarna ska säljas och det gör situationen en aning komplicerad för hårdsatsande Antonia. Men hon har i alla fall en häst som hon tror att hon kan få behålla lite längre.
– Bali de l’Heribus ägs av en egyptisk man som ibland kommer och själv vill tävla. Det blir inte så ofta och då får jag ta hästen. Nyligen red vi Grand Prix i Spanien. Mitt mål för i år är att få rida några Nations Cup och bra U25-tävlingar.

Vid sidan om Bali de l’Heribus har hon en snart 9-årig hingst, Collector Solia, plus en Abdel-uppfödning som hon hoppas mycket på.

Chickflick har fått ta det lugnt

Och så väntar ju egenuppfödda Chickflick i bakgrunden. Hon har varit hemma hos Axelina i höst och tagit det lite lugnt, men snart ska hon resa ner till Antonia igen.
– Det ska bli så roligt att få hit henne, säger Antonia, som räknar med att stanna i Belgien de närmaste åren.

Fakta

Antonia Pettersson Häggström

Antonia-p-h
Resultaten 2020 kanske inte imponerar men Antonia Pettersson Häggström blir allt säkrare på de nya hästarna och i Abdel Saïds system. Hon är en tjej med höga ambitioner och blir definitivt en ung ryttare att hålla koll på under 2021. Foto: Privat

Namn: Antonia Pettersson Häggström

Ålder: 23.

Familj: Pappa Björn, mamma Katarina, lillasyster Axelina, bror Alwin.
Bästa hästar: Chickflick K (SWB sto f -08, e Hip Hop-Zeppelin), Bali de l’Heribus (SBS sto f -07, e Vigo d’Arsouilles u Kali de l’Espinette e Fidji du Fleury).

Bästa resultat: Nia i 1,45-hoppning i Vejer de la Frontera på Bali de l’Heribus.

Förebild inom ridsporten: Steve Guerdat.

Favoritfärg: Vit.

Äter helst: Sushi och maltesers.

Favoritpryl i stallet: Vantar/handskar med noppor på som man kan massera hästarna med.

Det visste du inte om mig: Har en fobi som heter emetofobi (överdrivet rädd för att kräkas).

Fakta

Fler hopplöften att hålla ögonen på 2021

Sissela-smith-1-191118-rt-(1)
Sissela Smith Foto: Roland Thunholm

Sissela Smith

Bor: Norrköping.

Ålder: 25.

Bästa häst: Casemiro CC (Holst val f-11, e Cachas u Whitney III e Contender, uppf Jochen Ramc, äg CC Holsteiner Breeding).

Bästa resultat 2020: Vann inne-SM på Grevagården.

Motivering: Sissela har etablerat sig i svår klass och även radat upp felfria rundor internationellt. Väl beriden och aktuell för Nations Cup.

 

 


Wilma-marklund-medalj-1-200816-rt
Wilma Marklund Foto: Roland Thunholm

Wilma Marklund

Bor: Piteå.

Ålder: 21.

Bästa häst: Carlogero (Old val f -04, e Colander u Linda-Dolores e Domino, uppf Manuela Rippe, äg Linda Marklund).

Bästa resultat: Brons i seniorklassen vid inne-SM, brons ute i YRSM. Felfri i YR-Nations Cup i Opglabbeek.

Motivering: Den andra av två i ungdomarnas A-trupp och väl etablerad på 1,50-nivå. Har utvecklats mycket efter ett år hos Henk Nooren.


Ottilia-lundgren-fj-6924
Ottila Lundgren Foto: Fredrik Jonsving

Ottilia Lundgren

Bor: Lerum.

Ålder: 20.

Bästa hästar: Melker af Herred (SWB val f -07, e Maloubet de Pleville u Tortilla e Ralmé Z, uppf  Herreds gård, äg Anders Lundgren), A Brightwood Ursa Major (KWPN val f -05,  e Heartbreaker u Unimeta e Calvados, uppf James Wiffen, äg Anders Lundgren).

Bästa resultat 2020: Fyra i ungdoms-GP i Opglabbeek, ledde YRSM ute efter första rundan, trea inför finalen.

Motivering: En av två i A-lands-lagstruppen för young riders. Rutinerad, har ridit mot de bästa och vet vad som krävs.


Janelle-larsson-staralme-esc-z-5-190406-rt
Janelle Larsson Foto: Roland Thunholm

Janelle Larsson

Bor: Eksel, Belgien.

Ålder: 18.

Bästa häst: Staralmé Esc Z (Zang val f -05, e Stakkato u Ouvert e Ramiro, uppf Franz-Josef Jansen, äg J&J Breeding).

Bästa resultat: Åtta i tvåstjärnig GP i St Tropez, felfri på hinder i Nations Cup i Opglabbeek.

Motivering: En ryttare med enorm talang som gör en storsatsning hos Marlon Zanotelli och Angelica Augutsson Zanotelli i Belgien. Kommer att finnas med i allt större sammanhang.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden