Dressyr
5 februari 2021 12:11
Ridsportplus

”Vi har kunnat träna betydligt mer”

Hetast 2021Ridsports experter har sållat ut 2021 års mest spännande unga ryttare på väg uppåt. I dressyr syns bland annat Elin Mattsson, som för två år sedan dammade av storasyster Marina Mattssons halvpensionerade GP-häst Beckham. Med den äran. Nu tar Elin och den 19-årige familjehästen på allvar steget upp i U25-klasserna.

”Vi har kunnat träna betydligt mer”
Målmedvetna Elin Mattsson gör sitt första år som U25-ryttare. Med Beckham har hon en säker danspartner med rutin som få. Beckham har flertalet SM-medaljer med Elins syster Marina i sadeln, som han har gått tre EM med och även startat världscupen tillsammans med. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Elin Mattsson red hem SM-guldet för unga ryttare på Strömsholm i september och kan se tillbaka på ett år som förvisso inte innehöll särskilt många tävlingar, men desto fler framgångar. Tillsammans med rutinerade Beckham blev facit på ekipagets tio starter under coronaåret och det sista som YR-ryttare, åtta segrar och en andra- respektive tredjeplats.

  Elin är precis som sin syster Marina Mattsson elev till Jan Brink. Mamma Lottie Mattsson finns också med i tränarteamet, liksom syster Marina.

  Fakta

  Analys av Lina Nydahl

  Att sålla ut fem heta unga dressyrtalanger har varit en delikat uppgift. Det finns nämligen väldigt många målinriktade, talangfulla och inte minst väl beridna unga ryttare i vårt avlånga land – såväl i landslags-trupperna som på väg in – inte minst ett stort gäng 17-åringar som lämnar ponnytiden.

  Med coronaåret i ryggsäcken kan vi se tillbaka på ett tävlingsår med betydligt färre starter. Säkerligen stressande för en del, i synnerhet de som gör sina sista år i någon av åldersgrupperna. Men för de allra flesta ett välgörande träningsår som med allt att döma kommer ge resultat när tävlingarna drar i gång igen.

  Pandemin satte stopp för internationella mästerskap, men Elin Mattsson summerar ett år som trots allt kändes bra ridsportmässigt.
  – Med tanke på alla omständigheter blev det ändå ett rätt bra tävlingsår sett till resultat och placeringar.  Jag tror det varit bra även för mig och Beckham, vi har kunnat träna betydligt mer och verkligen kunnat lägga tid på att lära känna varandra, säger Elin, som även haft fina framgångar med Beckhams halvbror Cognac (SWB val f -07 e Rosevelt-Koncerz xx, uppf Johanna Nihlgård), som har legat hack i häl på stallkompisen Beckham i flera starter.
  – Det känns spännande att nu befästa allt på U25-nivån med Beckham som ju kan allt och lär mig allt, samtidigt som jag utvecklar Cognac vidare med sikte på Grand Prix.

  Egen uppfödning är påläggskalv

  I stallet står ytterligare påläggskalvar.
  – En häst jag tror mycket på är ett sto född 2011, efter San Amour-Danone, hon är vår egen uppfödning. Marina har ridit in henne innan mamma tog över och nu är det min tur att fortsätta utbildningen. Det är speciellt och väldigt kul att följa en häst från det den är föl, säger Elin Mattsson, som även har en del utbildningshästar vid sidan om sitt arbete på ett djursjukhus.

  Första starten för året blir finalen i Lövsta Future Challenge på Strömsholm den här helgen dit Elin tar med sig Beckham och en sprillans ny U25-kür – med dinosaurietema.
  – Han känns väldigt fin efter vinterträningen och küren ska bli så rolig att få visa upp. Det är ett stort hopp från YR till U25, men även om Beckham kan bli väldigt laddad så känns han oerhört säker i alla moment.

  Ska försöka ta sig till EM om det blir av

  Att göra en tävlingsplanering under pågående pandemi är en utmaning.
  – Ingen vet ju alls om någonting blir av. För egen del är målet ställt på SM där jag siktar på medaljplats. Blir det ett EM kommer jag göra mitt allra bästa för att ta mig dit.

  Fakta

  Elin Mattsson

  Namn: Elin Mattsson

  Bor: Slöinge utanför Falkenberg.

  Ålder: 21.

  Bästa häst: Beckham (SWB f -02 e Bernstein-Koncertz xx, uppf Johanna Nihlgård, äg Lottie Mattsson).

  Bästa resultat 2020: SM-guld för YR på Strömsholm.

  Fakta

  Fler dressyrlöften att hålla ögonen på 2021

  Irma-2
  Irma Wickström

  Irma Wickström

  Bor: Helsingborg.

  Ålder: 14 år.

  Bästa häst: Bossa Nova (KWPN val f -06 e Krack C-Cocktail, uppf W G De Groof, äg Anna Karin Wickström).

  Bästa resultat 2020: SM-guld i Laholm.

  Motivering: Sopade banan på SM i Laholm med tio procents segermarginal. Seriöst satsande ung ryttare med full uppbackning. Är sedan november ny ryttare på Divine som tidigare tävlades av Rebecca Mauléon.


  Nathalie-1
  Nathalie Wahlund Foto: Privat

  Nathalie Wahlund

  Bor: Tyskland.

  Ålder: 22.

  Bästa häst: Cerano-Gold (KWPN f -07 e Serano Gold-Lancelot, uppf A van der Goor, Holland, äg Roger Smith).

  Bästa resultat 2020: 69,5 procent i GP kür Belgien i juli.

  Motivering: Ingick i NM- och EM-lagen 2019. Flyttade under 2020 från England till Tyskland, där hon nu arbetar på Gestüt Sprehe. Få starter i fjol, men visar fin formkurva och säkerhet i U25-sammanhang.


  Evelina-soderstrom-weihenstephaner-check-1-201115-rt
  Evelina Söderström Foto: Roland Thunholm

  Evelina Söderström

  Bor: Sandviken.

  Ålder: 20.

  Bästa hästar: Latinotanz (val f -06 e Fidertanz-Latimer), och Weihenstephaner (SWB val f -98 e Warsteiner-Dwight, uppf Tomas Blomgren, äg Trions Dressyr AB).

  Bästa resultat 2020: Segrade i Dressage Powers final för unga ryttare med rutinerade Weihenstephaner.

  Motivering: Erfaren mästerskapsryttare med flera riktigt starka hästar i stallet. Enda ryttaren som är uttagen till spetstruppen för young riders.


  Sirir-ernrooth-elverhojs-olympia-2-201115-rt
  Siri Ehrnrooth Foto: Roland Thunholm

  Siri Ehrnrooth

  Bor: Hovås.

  Ålder: 17.

  Bästa häst: Elverhöjs Olympia (DWB sto f -10 e Blue Hors Romanov-Amiral, uppf Stutteri Elverhöj, äg Paul Gustavsson, Jeanette Ehrnrooth).

  Bästa resultat 2020: Seger med i Dressage Power Junior Trophy i november.

  Motivering: Har flera SM-medaljer på ponny och klivet till häst har hon klarat med bravur. Satsande ryttare som även har kastrerade Faustino 1244 i stallet hos tränaren Emma Jönsson

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden