Hoppning
30 november 2020 15:15

Hoppryttare dömd för grymhet mot häst

DjurplågeriEn irländsk hoppryttare har fällts i fransk domstol för att ha piskat sin häst in i döden. Folk var så arga efter händelsen att ryttaren fick avlägsnas från platsen.

Hoppryttare dömd för grymhet mot häst
Hästen gnäggade gällt innan den kollapsade, uppgav vittnen i rätten. Foto: Istock

Det var i oktober 2016 som irländaren Kevin Thornton sågs driva hästen Flogas Sunset Cruise så hårt runt en galoppbana att den kollapsade och dog. Händelsen inträffade i samband med en tävling i Frankrike och ilskan mot Thornton var så stor bland de andra tävlingsdeltagarna att han fick avlägsnas från platsen. Det berättade tävlingsarrangörens advokat Bernard Rossanino i samband med rättegången i franska Grasse, där ett antal vittnen hördes om händelsen.

Den irländske hoppryttaren piskade hästen två varv runt galoppbanan i full fart och in i döden – och har nu dömts till ett års villkorlig dom för ”grymhet mot häst”. Han får heller inte tävla i Frankrike på fem år. Det rapporterar irländska The Irish Sun.

Kevin Thornton arresterades i sin frånvaro 2018, men infann sig aldrig. Denna rättegången genomfördes i hans frånvaro och Thornton har ännu inte kommenterat domen. ”Det finns inte en chans att jag skulle skada en häst”, sa han i ett uttalande 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden