Hoppning
26 mars 2023 16:43
Ridsportplus

Ingrid Ragnarsson: ”Vi har inte ångrat att vi sålde”

Hästen i mitt hjärtaTack vare fullträffen Northern Comme Plot blir valet av den viktigaste hästen i livet inte svårt för uppfödaren Ingrid Ragnarsson.

Ingrid Ragnarsson: ”Vi har inte ångrat att vi sålde”
Northern Comme Plot är den häst som betytt mest för Ingrid Ragnarsson. Foto: Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ingrid Ragnarsson bor i Bondersbyn utanför Kalix där hon jobbar som länsveterinär. Hon är uppfödare under namnet Northern Jumping, och berättar här om hästarna i sitt hjärta.

  Den som betytt mest

  Northern Comme Plot (e Plot Blue-Contender) har betytt mest. Stoets mamma lämnade stort, så jag ville använda en liten, elastisk och ettrig hingst. Jag fastnade för Plot Blue. Jag hade tur för det var inte många som fick dräktigt med honom det året, men stoet var väldigt fertilt och det tog direkt. Jag trodde att kombinationen skulle bli bra och det blev den också. Men man vet ju inte hur det gått förrän efter ett tag, då hade jag kunnat göra en till, men mamman gick bort.

  Att det blev ett stoföl var efterlängtat, mamman C’est ma Cherie hade bara fått hingstar innan. Det var en väldigt fin karaktär på henne, en otroligt trevlig häst och det vet jag att de som har henne nu också tycker.

  Min dotter kunde rida henne till final och placering i 6-års-Breeders men då blev hon såld – vi fick så höga bud att det inte gick att säga nej. Annars var tanken att hon skulle stanna hos oss och verka i avel och tävlas. Vi har inte ångrat att vi sålde, både jag och dottern vet att vi föder upp för att producera hästar och det ska ju gå runt på det stora hela. Då behöver man avyttra.

  Numera är stoet omdöpt till Northern Light av kanadensiska Tiffany Foster. Hon var placerad som 7-åring i unghäst-VM, har vunnit Nations Cup i Spruce Meadows med det kanadensiska laget och har en tredjeplacering i världscupen. Hon har betytt mest även som marknadsföring utåt för företaget, det blir så när man får fram en häst som går hela vägen.

  Blev inte som väntat

  N-revelation
  Northern Revelation blev ridskolehäst. Foto: Sofia Lederud

  Det låg mycket plan bakom Northern Revelation (e Nabab de Rêve–Embassy I), han är från mitt elitsto Eve la Fleur. Hon tappade ett föl i felläge år 2011, så jag kunde skicka henne till Nabab de Rêve i Holland, de skickade inte semin på honom på den tiden.

  Ut kom en vacker hingstunge, fux med mycket vitt. Men något hände, han ville inte hoppa högt. Han är scintad från topp till tå men vi har inte hittat felet. Nu går han som kung på ridskolan hos en god vän. Han är 1,76 men går blåbärshoppning med de minsta och introducerar elever på 1,20. Han älskar sitt ridskoleliv, vilket är guld värt, men det blev inte som jag tänkt.

  Ankungen som blev en svan

  Antonia-andersson-northern-diamond6-151003-rt
  Northern Diamond vann Breeders med Antonia Andersson. Foto: Roland Thunholm

  Northern Diamond, född 2010, från mitt andra Elitsto Carola. Det är en av de få gånger jag använt en unghingst, i det här fallet Diamant de Revel.

  Det blev en brun, oansenlig hingstunge utan tecken som inte gjorde väsen av sig – en liten grå mus. Han såldes som 1,5-åring i ett paketpris, ganska billigt.

  Men han blommade ut som 4-åring och hoppade 9-10 på kvalitetstestet. Han vann Breeders som 5-åring med Antonia Andersson, som sålde honom till Mexiko. Där har han vunnit 1,60 Grand Prix och hoppat Nations Cup. Det är den fula ankungen som blev en svan, jag är jätteglad att det gått så bra för honom.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden