Träningstips
24 mars 18:22
Ridsportplus

Fördjupning: Moroten slår piskan

Positiv förstärkning vinner markKlassisk hästträning bygger på tryck och eftergift – negativ förstärkning. Men ryttare som Beezie Madden och Peder Fredricson kan också jobba med det omvända, även i form av klickerträning.

Fördjupning: Moroten slår piskan
Hur kan vi använda positiv förstärkning i träning av våra sport- hästar? Vi reder ut vad begreppet betyder och pratar med dem som testat. Foto: Ulrika Malm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vare sig man använder beröm, mat, klapp, kli eller klickerträning är syftet i grunden detsamma: att snabbt bekräfta när hästen gör rätt, för att få den att själv söka efter önskade beteenden och göra träningen mer lustfylld för hästen.

Det handlar om att belöna det önskade beteendet. Positiv förstärkning, belöningsbaserad träning eller det engelska uttrycket ”R+”, som står för ”positive reinforcement”.

Negativ förstärkning används traditionellt

Traditionellt använder de flesta av oss huvudsakligen negativ förstärkning när vi tränar våra hästar. Man lägger på ett tryck och tar bort det när hästen gör det man vill. Man lägger till skänkeln, killar med ett spö eller gör en förhållning. Tryck och eftergift.

När det gäller hundar däremot, är träningen med positiv förstärkning sedan länge väl etablerad. Inte minst i form av träning med en klicker, där hunden lär sig att förknippa ljudet med belöning.

Testade under pandemin

Peder-fredricson-jumper-doase-1-211028-rt
Peder Fredricson har provat på klickerträning Foto: Roland Thunholm

En som började prova på klickerträning när det fanns lite tid över under pandemin, är Peder Fredricson.
– Jag tyckte det var väldigt kul! Jag läste lite böcker och såg filmer om det, testade att jobba med en klicker och lärde mig.

För honom har det varit väldigt användbart.
– Jag har tagit med mig det in i den vanliga träningen och jobbar med det där.

Han vill inte säga att det finns något tydligt rätt eller fel.
– Det finns olika sätt att kommunicera med hästen och träna hästen på. Jag ska inte säga att det ena är bättre än det andra.

Själv kommer han från det traditionella sättet att rida.
– Jag har mest ridit på det klassiska sättet, där hästen ska gå undan för tryck. Men med positiv förstärkning kan man få hästen ännu mer motiverad, få den att söka en lösning, snarare än att flytta sig undan för hjälperna. Det är ett bra sätt att få hästarna intresserade och motiverade.

Jag har väldigt mycket kvar att lära för att få ut mer av det. Jag har varit och skrapat lite på ytan av klickerträningen.

Peder Fredricson

Peder ser sig som långt ifrån fullärd när det gäller det här sättet att träna.
– Det har varit en väldigt rolig resa hittills och jag är säker på att det finns mycket mer att hämta där. Jag har väldigt mycket kvar att lära för att få ut mer av det. Jag har varit och skrapat lite på ytan av klickerträningen och använder det jag fått med mig i vardagen nu.

_m8a4695
Inom hundvärlden är klickerträning numera något självklart, men i träningen av hästar är det fortfarande ganska nytt. Här ses den godkända hingsten Komplot Blue (KWPN, f -15 e Cardento-Plot Blue). Foto: Ulrika Malm

Använder du den här typen av träning när du jobbar från marken eller även i ridningen?
– Jag tycker nästan att klickerträningen fungerar ännu bättre i sadeln.

Vid ridningen använder inte Peder en klicker, det skulle inte fungera när händerna håller i tyglarna.
– Jag har en signal, precis som när man använder en klicker. Jag visslar litegrann och hästen kopplar ihop det med att den får godis. Jag ger den signalen när hästen hittar en lösning och agerar i rätt riktning.

Peder använder inte alltid godis.
– Jag brukar inte alltid ge godis, men ibland. Efter ett tag letar hästen efter saker att göra rätt. Man får dem väldigt intresserade av att jobba. Det fungerar väldigt bra uppsuttet.

Inte minst är det praktiskt.
– Fördelen med att använda signalen är att man kan ge den i exakt rätt ögonblick, man måste inte stanna och plocka fram godis.

Har du något exempel på hur du använder den här träningen i vardagen?
– Det kan till exempel handla om en häst som inte vill gå in i ett visst hörn. Då kan man sitta stilla och vänta och göra ingenting. Om den tar ett steg framåt visslar man. Den vill ha berömmet, så till sist går den in i hörnet utan att du sätter någon press på den.
– Om man låter bli att sätta press på en häst i en sådan situation slipper den få en negativ känsla.
– Det är ett väldigt tydligt exempel på hur man kan få hästen att själv vilja göra någonting.
– Jag använder helst en kombination av både det klassiska systemet och den positiva förstärkningen. Kan man som ryttare behärska båda har man fler redskap i verktygslådan.

Praktiseras även av Beezie Madden

En annan toppryttare som använt klickerträning – eller R+, som amerikanerna kallar det – är OS-guldmedaljören och dubbla världscupfinalvinnaren Beezie Madden. I Ridsport har hon tidigare berättat om hur hon fick sin första topphäst Judgement att komma över sin rädsla för vattenhinder med hjälp av klickerträning.

Vet du fler ryttare på din nivå som använder de här träningsmetoderna?
– Nästan alla bra ryttare använder det här på något sätt. De kanske inte kallar det för positiv förstärkning, men alla har ett sätt att låta hästen veta när den gör rätt.

Fakta

Klickerträning för nybörjare

_m8a4578
Kom igång med klickerträning.

 1. Det är bra att hålla till i en mindre paddock där du kan ha hästen lös.
 2. Om hästen inte är van att få godis kan du börja med att vara på andra sidan staketet, så att den inte välter dig om den blir för ivrig.
 3. Lär genast hästen att du aldrig belönar den om den börjar leta i dina fickor efter godis.
 4. Du ska alltid klicka innan du ger godis, så att hästen associerar till klicket och inte till din rörelse för att ge godis.
 5. Håll ut din arm en bit från kroppen när du ger hästen godiset och låt den inte nafsa åt sig godis när handen är på väg upp ur godispåsen. Backa undan om den försöker. Så länge hästen är för ivrig på godiset fortsätter du att göra övningarna med stängslet emellan er.
 6. Börja med en enkel övning för att presentera klickern för hästen. Hästen ska vara i hagen och du är utanför. Fånga hästens uppmärksamhet genom att hålla target nära mulen och vänta tills hästen nosar på den. Klicka så snart den försöker göra det och ge omedelbart en godsak.

De första övningarna ska inte pågå mer än fem till tio minuter. Hästen får inte bli uttråkad.

Upprepa övningarna vid flera tillfällen. Om du vill kan du göra det under samma dag. Gör det lite mer utmanande genom att placera target längre bort och genom att låta hästen hålla nosen nära target under en längre stund.

När den här övningen är väl befäst kan du och hästen gå vidare och göra andra enkla övningar. Några exempel är att backa, att sänka huvudet för att ta på grimma, att stå stilla.

Du behöver…

1_m8a4720-2
En klicker.

 • En klicker
  Klickern hjälper dig att göra ett ljud som hästen alltid känner igen eftersom det låter exakt likadant varje gång. Ljudet är snabbt och blir mer exakt än exempelvis ”Duktig pojke”.

1_m8a4674
En slicksten kan vara godis för hästen.

 • Godis
  Morotsslantar eller annat ”smågodis” är smidigast. Slicksten fungerar också. Kraftfoderpellets går bra om hästen gillar det tillräckligt mycket.

Istock-1253616383
En kon kan användas som ”target”.

 • ”Target”
  Ett färgstarkt föremål, till exempel en kon. I klickerträning av hundar använder man ofta en ”targetstick”, en pinne med färgglad topp.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden